Tavaszias leves zöldekkel és tortellinivel (vegán)
A 31 napos recept-kihívásomnak köszönhetően felfedeztem egy új zöldséget, a kínai kelt.
Ez a káposzta fajta - ahogy a neve is utal rá - Kínából származik és az ázsiai konyhában gyakori hozzávalónak számít. A 20. század óta Európában is mindenfelé termesztik, tehát az Aldis kínai kel nem feltétlenül utazott több tízezer kilométert - Magyarországon is megterem.
Tápanyag tartalmát illetően a kínai kel is egy csodálatos zöldség.
Kalória és szénhidrát alig van benne, mert a kínai kel nagy része víz. Ám C vitamin, Vas, Magnézium és Kalcium található benne nagyobb mennyiségben. 100 gramm kínai kel egy átlag ember napi szükségletének kb. 3-5%-át fedezi ezekből a vitaminokból. (Forrás: USDA)
Ezt a szép zöldséget nagyon sokféleképpen lehet felhasználni. Tettem wokba (ebben a receptben előfőzés nélkül is tökéletesen helyettesíti a "sima kelkáposztát"), nyersen is működik salátában és buddha bowl-ban és fűszerekkel párolva is szuper.
Most azonban azt mutatom meg, hogyan dob fel egy egyszerű levest. 🍲
Ez a leves nagyon könnyű és csupa tavaszias hozzávalót tartalmaz, ezért szerintem egész évben jól esik.
A tortellini és a borsó miatt abszolút jól lehet lakni vele, önálló fogásként is kitesz egy ebédet vagy vacsorát.
A Rossmannban kapható bio, vegán durum tortellinit főztem bele, mert ennek a hozzávalói átmennek a szűrőmön 😊 Persze más tésztát is használhatsz, ami szimpatikusabb számodra.
(Itt jegyezném meg, hogy nem kapok semmiféle támogatást sem a dm-től, sem a Rossmanntól. Azért ajánlgatom gyakran a termékeiket, mert szerintem a hazai piacon kimagaslóan jók és az ország bármely pontján beszerezhetőek. Még Zamárdiban is, ahol most éppen lakunk. Sok bio-boltban kapható félkész/késztermékkel ellentétben ezek természetes és egészségtudatos hozzávalókból készülnek.)
Jöjjön hát a leves recept!
Hozzávalók (2 nagy adaghoz)
- 1 evőkanál napraforgó olaj vagy olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 1 póréhagyma
- 1 szárzeller
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 2 bio-vegán leveskockapor vagy zöldségleves alappor (annyit használj belőle, amennyit a csomagoláson egy liter vízhez ajánlanak)
- 1 - 1,25 liter víz
- 1 csomag durum (vegán) tortellini vagy 200-250g más fajta tortellini vagy tészta
- 50-100 g mirelit zöldborsó
- 100-150 g kínai kel (kb. 1/4 fej kínai kel)
Elkészítés (kb. 25-30 perc)
- A vöröshagymát, póréhagymát és a szárzellert szeleteld fel kis darabokra.
- Egy nagy lábasban melegíts fel 1 evőkanál olajat.
- A lábasba tedd bele a vöröshagymát, póréhagymát és szárzellert és közepes hőfokon 5 perc alatt párold őket puhára.
- A fokhagyma gerezdeket törd össze fokhagymanyomóval és a babérlevéllel együtt tedd bele őket is a lábasba.
- Önts a lábasba 1 liter vizet, majd tedd bele a leveskockát vagy a 2 evőkanál leves alapport.
- Tedd a lábasba a borsót is.
- Nézd meg a tészta csomagolásán az ajánlott főzési időt. Ha száraz tésztát használsz akkor valószínűleg 8-10 percet ír. Akkor ezen a ponton tedd bele a tésztát is a levesbe. Ha friss tortellinit használsz (a Rossmannos nem az!), 2-3 perces főzési idővel, akkor még várj!
- 10 percig, fedő alatt, közepes hőfokon hagyd főni a levest.
- Közben szeleteld fel kis darabokra a kínai kelt. Ha letelt a 10 perc, tedd bele ezt is a levesbe.
- (Ha friss tortellinit használsz, akkor azt is most, azaz a kínai kellel együtt tedd a levesbe).
- Még 2-3 percig főzd az egészet közepes hőfokon, fedő alatt.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése