KELKÁPOSZTÁS wok - vegán, szuperegészséges

Egy méltatlanul rossz reputációjú zöldséggel folytatjuk a májusi "Zöldségfesztivált": a KELKÁPOSZTÁVAL.

Valószínűleg neked is a menzás kelkáposzta főzelék jutott eszedbe először és az is előfordulhat, hogy ennek emléke fintorgásra késztetett. 😕😳 Megértem. 

Hadd mutassam meg, hogy lehet a kelkáposztából olyan ízletes, modern ételt készíteni, mint ez itt: 

finom jó kelkáposzta recept tejmentes vegán TÉNÉ

Elismerem, hogy főzés-párolás közben a kelkáposztának nincs a legkellemesebb illata... de előbb nem érdemes lemondani róla, mert igazi vitaminbomba (és megfelelően elkészítve nagyon finom is).

  • 100g kelkáposzta tartalmazza az ember napi K-vitamin szükségletének 66%-át, a C vitamin szükséglet 36%-át és a folsav szükséglet 20%-át.
  • Eközben 100g kelkáposzta mindössze 27 kalóriát tartalmaz, ami leginkább azért van, mert 91%-ban víz, 6%-ban szénhidrát, 2%-ban fehérje alkotja. Zsírtartalma elhanyagolható.

+1 érdekesség: angolul a kelkáposzta az elegáns "Savoy Cabbage" néven fut, ami szerintem sokkal vonzóbb, mint a "kelkáposzta".

És hogyan lehet olyan ételt készíteni amiben a kelkáposzta a sztár? Pirítsd meg wok-ban. Ugyan az alábbi receptbe kerültek más hozzávalók is, ígérem, hogy a kelkáposzta lesz a legizgalmasabb és legfinomabb dolog a tányérodon.


finom kelkáposzta recept vegán egészséges

Hozzávalók - 2 főre:

  • 3/4 bögre fekete/vörös rizs (sima barna rizs is jó természetesen, de a színek miatt a fekete/vörös rizs ebben a fogásban jobb választás)
  • 3-4 evőkanál napraforgó- vagy olívaolaj 
  • 150 g natúr tofu
  • 1 kisebb fej kelkáposzta
  • 1 db nagyobb répa
  • só, bors
  • zöldség ételízesítő por (például ez)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • egy kisujjnyi gyömbér - a héja levágva
  • 2-3 evőkanál szójaszósz
  • opcionális: 
    • tofu-fűszer (nekem ez a kedvencem) és/vagy chilli pehely
    • 1 evőkanál rizsecet
    • friss koriander levelek

  • Szükséges eszközök:
    • két lábas (egy a rizs főzéshez, egy a zöldségek előpárolásához)
    • egy nagy serpenyő - nem kell, hogy wok serpenyő legyen
    • kés, vágódeszka

Elkészítés:

  1. Először felteszem főni a rizst. Kb. kétszeres vízben, fél óra alatt fő meg.
  2. A tofut felvágom kis kockákra. 1-2 evőkanál felhevített olajon, tofu-fűszerrel vagy sóval és borssal megpirítom, majd félreteszem. 
  3. A kelkáposzta külső leveleit eltávolítom, majd felszeletelem az egészet 1-2 centi vastag csíkokra. A torzsát eltávolítom.
  4. Meghámozom a répát és felszeletelem. 
  5. Felszeletelem a gyömbért és a fokhagyma gerezdeket is.
  6. Egy nagy lábas aljába 2 deciliter vizet öntök és beleteszem a felszeletelt répát és a kelkáposztát. Hozzáadok egy kanálnyi natúr zöldség ételízesítőt, vagy ha az nincs, sót és borsot. Nem kell a víznek elfednie az összes zöldséget. 
  7. Lefedett lábasban 3-5 percig előpárolom a kelkáposztát és a répát. Nem kell, hogy teljesen megpuhuljanak.
  8. Leszűröm a megpárolt zöldségeket.
  9. Felhevítek 1 evőkanál olajat a serpenyőben, amiben a tofut is sütöttem. Beleteszem a serpenyőbe a káposztát, a répát és egy evőkanál szójaszószt.
  10. Pár perc pirítás után hozzáadom a serpenyőhöz a fokhagymát és a gyömbért is. 
  11. 5-7 percig pirítom a zöldségeket, közben hozzáadok még 1-2 evőkanál szójaszószt. Addig pirítom az egészet, amíg a káposzta megpuhul, összeesik.
  12. A végén a zöldségekhez hozzáadom az előre megsütött tofut is és jól összeforgatom a serpenyő tartalmát.
  13. Szétosztom a tányérokon a rizst és a tofus zöldséget. Ha van otthon friss koriander, azt is szórok rá. 
Jó étvágyat! 😋
finom jó kelkáposzta vegán recept tejmentes


finom vegán kelkáposzta recept

Megjegyzések