KELKÁPOSZTÁS wok - vegán, szuperegészséges
Egy méltatlanul rossz reputációjú zöldséggel folytatjuk a májusi "Zöldségfesztivált": a KELKÁPOSZTÁVAL.
Valószínűleg neked is a menzás kelkáposzta főzelék jutott eszedbe először és az is előfordulhat, hogy ennek emléke fintorgásra késztetett. 😕😳 Megértem.
Hadd mutassam meg, hogy lehet a kelkáposztából olyan ízletes, modern ételt készíteni, mint ez itt:

Elismerem, hogy főzés-párolás közben a kelkáposztának nincs a legkellemesebb illata... de előbb nem érdemes lemondani róla, mert igazi vitaminbomba (és megfelelően elkészítve nagyon finom is).
- 100g kelkáposzta tartalmazza az ember napi K-vitamin szükségletének 66%-át, a C vitamin szükséglet 36%-át és a folsav szükséglet 20%-át.
- Eközben 100g kelkáposzta mindössze 27 kalóriát tartalmaz, ami leginkább azért van, mert 91%-ban víz, 6%-ban szénhidrát, 2%-ban fehérje alkotja. Zsírtartalma elhanyagolható.
+1 érdekesség: angolul a kelkáposzta az elegáns "Savoy Cabbage" néven fut, ami szerintem sokkal vonzóbb, mint a "kelkáposzta".
És hogyan lehet olyan ételt készíteni amiben a kelkáposzta a sztár? Pirítsd meg wok-ban. Ugyan az alábbi receptbe kerültek más hozzávalók is, ígérem, hogy a kelkáposzta lesz a legizgalmasabb és legfinomabb dolog a tányérodon.
Hozzávalók - 2 főre:
- 3/4 bögre fekete/vörös rizs (sima barna rizs is jó természetesen, de a színek miatt a fekete/vörös rizs ebben a fogásban jobb választás)
- 3-4 evőkanál napraforgó- vagy olívaolaj
- 150 g natúr tofu
- 1 kisebb fej kelkáposzta
- 1 db nagyobb répa
- só, bors
- zöldség ételízesítő por (például ez)
- 4 gerezd fokhagyma
- egy kisujjnyi gyömbér - a héja levágva
- 2-3 evőkanál szójaszósz
- opcionális:
- tofu-fűszer (nekem ez a kedvencem) és/vagy chilli pehely
- 1 evőkanál rizsecet
- friss koriander levelek
- Szükséges eszközök:
- két lábas (egy a rizs főzéshez, egy a zöldségek előpárolásához)
- egy nagy serpenyő - nem kell, hogy wok serpenyő legyen
- kés, vágódeszka
Elkészítés:
- Először felteszem főni a rizst. Kb. kétszeres vízben, fél óra alatt fő meg.
- A tofut felvágom kis kockákra. 1-2 evőkanál felhevített olajon, tofu-fűszerrel vagy sóval és borssal megpirítom, majd félreteszem.
- A kelkáposzta külső leveleit eltávolítom, majd felszeletelem az egészet 1-2 centi vastag csíkokra. A torzsát eltávolítom.
- Meghámozom a répát és felszeletelem.
- Felszeletelem a gyömbért és a fokhagyma gerezdeket is.
- Egy nagy lábas aljába 2 deciliter vizet öntök és beleteszem a felszeletelt répát és a kelkáposztát. Hozzáadok egy kanálnyi natúr zöldség ételízesítőt, vagy ha az nincs, sót és borsot. Nem kell a víznek elfednie az összes zöldséget.
- Lefedett lábasban 3-5 percig előpárolom a kelkáposztát és a répát. Nem kell, hogy teljesen megpuhuljanak.
- Leszűröm a megpárolt zöldségeket.
- Felhevítek 1 evőkanál olajat a serpenyőben, amiben a tofut is sütöttem. Beleteszem a serpenyőbe a káposztát, a répát és egy evőkanál szójaszószt.
- Pár perc pirítás után hozzáadom a serpenyőhöz a fokhagymát és a gyömbért is.
- 5-7 percig pirítom a zöldségeket, közben hozzáadok még 1-2 evőkanál szójaszószt. Addig pirítom az egészet, amíg a káposzta megpuhul, összeesik.
- A végén a zöldségekhez hozzáadom az előre megsütött tofut is és jól összeforgatom a serpenyő tartalmát.
- Szétosztom a tányérokon a rizst és a tofus zöldséget. Ha van otthon friss koriander, azt is szórok rá.
Jó étvágyat! 😋
Megjegyzések
Megjegyzés küldése