Tápláló vegán sali édeskrumplival és céklával (gluténmentes, téné, vegán)

A növényi alapú étrend nem azt jelenti, hogy az ember folyton salátát eszik, de azért időnként ez is előfordul :) De saláta és saláta között is nagy különbség van. 

Ez a szemet gyönyörködtető sali speciel elképesztő finom és tápláló. Most, hogy remélhetőleg lassan nyáriasra fordul az idő, gyakran kerül majd nálunk ez az asztalra.

Az energiát és a tápanyagokat sült gyökérzöldségek, dió és tofu szolgáltatja. 

Mustáros-balzsamecetes öntettel locsoltam meg, ami rendkívül jól kiegészíti a céklát, diót, gránátalmát és a diót. Helyette, mint minden salátának vagy sült zöldségnek,  jól állna egy tahini szósz is neki (ebben a receptemben megnézheted azt is).



 Hozzávalók (2 főre)

  • 2 kisebb (vagy 1 nagy) cékla
  • 2 kisebb (vagy 1 nagy) édeskrumpli
  • 2 kisebb (vagy 1 nagy) lilahagyma
  • 200-300g tofu
  • 2 evőkanál olíva/repce/napraforgó olaj
  • 1/2 teáskanál zata'ar vagy más fűszer az édeskrumplira
  • só, bors
  • 3-4 marék rukkola és/vagy madársaláta és/vagy bébi spenót
  • fél gránátalma magjai
  • 1 nagy marék pekándió
Az öntethez: 
  • 60 ml (6 evőkanál) extra szűz olívaolaj
  • 20 ml (kb 2 evőkanál) balzsamecet
  • 1 teáskanál dijoni magos mustár
  • 1/2 teáskanál fokhagyma granulátum
  • 1 csipet só 
  • opcionális: 1/2 teáskanál agavé szirup 

Elkészítés
(összesen kb. 1.5 óra alatt készül el, a cékla 1 órás sütési ideje miatt. Ha előre megsütöd a céklát, akkor csak 30 perc) 

  1. A sütőt előmelegítem 200 C fokra. Egy tepsibe sütőpapírt teszek.
  2. A céklát megmosom és egy villával néhány helyen megszurkálom. A héját rajta hagyom!! Sokkal könnyebb lesz meghámozni a céklát, amikor már megsült.
  3. A céklát alufóliába csomagolom, ráteszem a tepsire és beteszem a sütőbe. (Nem kell hozzá olaj!) Kb. 60 percig sütöm a céklát, amíg megpuhul. 
  4. Fél óra elteltével beteszem a cékla mellé az édeskrumplit is a sütőbe: Először meghámozom az édeskrumplit és felkockázom. Majd az így elkészített édeskrumpli kockákat egy tálba teszem és leöntöm fél-egy evőkanál olajjal. Ízlés szerint megszórom zata'arral vagy más fűszerrel (egy sima só-bors is megteszi).
  5. Kiveszem a sütőpapíros tepsit a sütőből és az alufóliába csomagolt cékla mellett elosztom az édeskrumpli darabokat. Visszateszem a tepsit a sütőbe.
  6. A lilahagymáról leszedem a héját és vastag karikákra vágom. A hagyma karikákat beteszem abba a tálba, amiben az édeskrumplit olajoztam. A hagymára is mehet egy pici olaj, só, bors.
  7.  A hagymát csak 15 percig kell sütni, ezért csak a cékla és a krumpli sülési idejének utolsó 15 percére teszem be a sütőbe, a tepsire a többiek mellé.
  8. Ekkor felkockázom a tofut. 
  9. 1 evőkanál olajat felmelegítek egy serpenyőben és pár perc alatt közepes hőfokon ropogósra sütöm a tofut. Közben adok hozzá sót és/vagy más fűszert.
  10. Előkészítem a pekándiót és a gránátalma magokat.
  11. Összekeverem az öntet hozzávalóit (lásd fent).
  12. A céklát kiveszem a sütőből amikor eltelt egy óra. A többi zöldséget a kikapcsolt sütőben hagyom, hogy melegek maradjanak. 
  13. A céklát hideg vízbe teszem alufóliástól, hogy könnyebben tudjak vele bánni. Pár perc után kicsomagolom, majd meghámozom. Felszeletelem a meghámozott céklát és megsózom.
  14. A tálaláshoz mindkét tányérra teszek salátaleveleket, sült céklát, sült édeskrumplit, sült lilahagymát, tofut, gránátalmát és pekándiót.
  15. Bőségesen meglocsolom az egészet az öntettel.
Ugye milyen szép lett? Jó étvágyat! 😎

Megjegyzések