Tápláló vegán sali édeskrumplival és céklával (gluténmentes, téné, vegán)
A növényi alapú étrend nem azt jelenti, hogy az ember folyton salátát eszik, de azért időnként ez is előfordul :) De saláta és saláta között is nagy különbség van.
Ez a szemet gyönyörködtető sali speciel elképesztő finom és tápláló. Most, hogy remélhetőleg lassan nyáriasra fordul az idő, gyakran kerül majd nálunk ez az asztalra.
Az energiát és a tápanyagokat sült gyökérzöldségek, dió és tofu szolgáltatja.
Mustáros-balzsamecetes öntettel locsoltam meg, ami rendkívül jól kiegészíti a céklát, diót, gránátalmát és a diót. Helyette, mint minden salátának vagy sült zöldségnek, jól állna egy tahini szósz is neki (ebben a receptemben megnézheted azt is).
Hozzávalók (2 főre)
- 2 kisebb (vagy 1 nagy) cékla
- 2 kisebb (vagy 1 nagy) édeskrumpli
- 2 kisebb (vagy 1 nagy) lilahagyma
- 200-300g tofu
- 2 evőkanál olíva/repce/napraforgó olaj
- 1/2 teáskanál zata'ar vagy más fűszer az édeskrumplira
- só, bors
- 3-4 marék rukkola és/vagy madársaláta és/vagy bébi spenót
- fél gránátalma magjai
- 1 nagy marék pekándió
Az öntethez:
- 60 ml (6 evőkanál) extra szűz olívaolaj
- 20 ml (kb 2 evőkanál) balzsamecet
- 1 teáskanál dijoni magos mustár
- 1/2 teáskanál fokhagyma granulátum
- 1 csipet só
- opcionális: 1/2 teáskanál agavé szirup
Elkészítés
(összesen kb. 1.5 óra alatt készül el, a cékla 1 órás sütési ideje miatt. Ha előre megsütöd a céklát, akkor csak 30 perc)
- A sütőt előmelegítem 200 C fokra. Egy tepsibe sütőpapírt teszek.
- A céklát megmosom és egy villával néhány helyen megszurkálom. A héját rajta hagyom!! Sokkal könnyebb lesz meghámozni a céklát, amikor már megsült.
- A céklát alufóliába csomagolom, ráteszem a tepsire és beteszem a sütőbe. (Nem kell hozzá olaj!) Kb. 60 percig sütöm a céklát, amíg megpuhul.
- Fél óra elteltével beteszem a cékla mellé az édeskrumplit is a sütőbe: Először meghámozom az édeskrumplit és felkockázom. Majd az így elkészített édeskrumpli kockákat egy tálba teszem és leöntöm fél-egy evőkanál olajjal. Ízlés szerint megszórom zata'arral vagy más fűszerrel (egy sima só-bors is megteszi).
- Kiveszem a sütőpapíros tepsit a sütőből és az alufóliába csomagolt cékla mellett elosztom az édeskrumpli darabokat. Visszateszem a tepsit a sütőbe.
- A lilahagymáról leszedem a héját és vastag karikákra vágom. A hagyma karikákat beteszem abba a tálba, amiben az édeskrumplit olajoztam. A hagymára is mehet egy pici olaj, só, bors.
- A hagymát csak 15 percig kell sütni, ezért csak a cékla és a krumpli sülési idejének utolsó 15 percére teszem be a sütőbe, a tepsire a többiek mellé.
- Ekkor felkockázom a tofut.
- 1 evőkanál olajat felmelegítek egy serpenyőben és pár perc alatt közepes hőfokon ropogósra sütöm a tofut. Közben adok hozzá sót és/vagy más fűszert.
- Előkészítem a pekándiót és a gránátalma magokat.
- Összekeverem az öntet hozzávalóit (lásd fent).
- A céklát kiveszem a sütőből amikor eltelt egy óra. A többi zöldséget a kikapcsolt sütőben hagyom, hogy melegek maradjanak.
- A céklát hideg vízbe teszem alufóliástól, hogy könnyebben tudjak vele bánni. Pár perc után kicsomagolom, majd meghámozom. Felszeletelem a meghámozott céklát és megsózom.
- A tálaláshoz mindkét tányérra teszek salátaleveleket, sült céklát, sült édeskrumplit, sült lilahagymát, tofut, gránátalmát és pekándiót.
- Bőségesen meglocsolom az egészet az öntettel.
Ugye milyen szép lett? Jó étvágyat! 😎
Megjegyzések
Megjegyzés küldése