Tavaszi közel-keleti kuszkusz tál (vegán, téné)

Újabban azzal szórakozok, hogy megszámolom a tányéromon a színeket :) Minél több, annál jobb.

Ez a kuszkusz tál 8 szín, többféle íz és textúra tökéletes találkozása. Van benne jó szénhidrát (kuszkusz, édesburgonya), sok zöldség, némi fehérje (kb. 15g bab, falafel) és jó zsírok (tahini) is. 

Ráadásul 20-30 percnél többet nem kell rászánnod.

Minden hozzávaló teljesen növényi eredetű, úgyhogy noha sok energiával tölt el, a nagy hőségben sem nehezedsz el tőle. Hidegen is fogyaszthatod.

Hozzávalók 2 főre: 

  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb édesburgonya (répával is helyettesíthető)
  • 1/2 fej kisebb karfiol
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors, currypor (vagy zataar)
  • picit több, mint 1/2 bögre, azaz 100g kuszkusz (szárazon)
  • 200ml forró víz
  • opcionális: ételízesítő
  • 1 canellini bab konzerv
  • 2 szál újhagyma
  • 2 db retek - ízlés kérdése, hogy nyersen használod fel vagy a többi zöldséggel megsütöd
  • 1 csomag zöldségfasírt vagy falafelpor
  • víz a fasírtporhoz és olaj a sütéshez

    Öntet - hozzám hasonló tahini rajongóknak ajánlom megduplázni az alábbi mennyiséget :-)
  • 2 ek tahini
  • 2 ek forró víz
  • pár csepp citromlé
  • 1 tk fokhagyma granulátum
  • csipet só
  • opcionális: friss koriander

    Elkészítés:

    1. Előmelegítem a sütőt 190 C-ra.
    2. Felszeletelem az édesburgonyát (vagy répát) és a karfiolt falatnyi darabokra. Beleteszem őket egy nylon zacskóba.
    3. A zacskóba beleöntök 2 evőkanál olívaolajat, beleszórok 1 teáskanál curry port, sózom, borsozom. A zacskóban jól összerázom a zöldségeket. Ez a leghatásosabb módszerem sült zöldségek előkészítéséhez :) 
    4. A zöldségeket sütőpapírra öntöm és 20 perc alatt ropogósra sütöm az előmelegített sütőben. 
    5. Közben elkészítem a kuszkuszt: a nyers kuszkuszt egy tálba teszem és hozzáöntöm a forró vizet. Megsózom, borsozom és/vagy hozzákeverek 1 evőkanál ételízesítőt. 
    6. Lefedem és minimum 10 percig állni hagyom, hogy magába szívja a vizet.
    7. Elkészítem a tahinis öntetet: összekeverem a tahinit, vizet, citromlevet, fokhagyma granulátumot, sót, és addig kavargatom, míg selymes-krémes állagú nem lesz. Félreteszem.
    8. Felszeletem a retket, újhagymát.
    9. A zöldségfasírt masszáját elkészítem a csomagoláson található utasítások szerint.
    10. Amíg 'pihen' a zöldségfasírt masszája, addig kinyitom a babkonzervet és alaposan átöblítem a babot. Egy kis vízzel együtt egy kis lábasba teszem és átmelegítem alacsony tűzön. Megsózom és egy csipet cayenne borsot vagy őrölt köményt is adok hozzá (opcionális). 
    11. Utolsó lépésként forró olajon kisütöm a falafelt/zöldségfasírtot.
    12. Két tányérban elosztom a kuszkuszt, a sült és nyers zöldségeket, babot és falafelt. Bőségesen meglocsolom tahinis öntettel és friss korianderlevelekkel tálalom. 

    Megjegyzések