Tavaszi közel-keleti kuszkusz tál (vegán, téné)
Újabban azzal szórakozok, hogy megszámolom a tányéromon a színeket :) Minél több, annál jobb.
Ez a kuszkusz tál 8 szín, többféle íz és textúra tökéletes találkozása. Van benne jó szénhidrát (kuszkusz, édesburgonya), sok zöldség, némi fehérje (kb. 15g bab, falafel) és jó zsírok (tahini) is.
Ráadásul 20-30 percnél többet nem kell rászánnod.
Minden hozzávaló teljesen növényi eredetű, úgyhogy noha sok energiával tölt el, a nagy hőségben sem nehezedsz el tőle. Hidegen is fogyaszthatod.
Hozzávalók 2 főre:
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb édesburgonya (répával is helyettesíthető)
- 1/2 fej kisebb karfiol
- 2 ek olívaolaj
- só, bors, currypor (vagy zataar)
- picit több, mint 1/2 bögre, azaz 100g kuszkusz (szárazon)
- 200ml forró víz
- opcionális: ételízesítő
- 1 canellini bab konzerv
- 2 szál újhagyma
- 2 db retek - ízlés kérdése, hogy nyersen használod fel vagy a többi zöldséggel megsütöd
- 1 csomag zöldségfasírt vagy falafelpor
- víz a fasírtporhoz és olaj a sütéshez
Öntet - hozzám hasonló tahini rajongóknak ajánlom megduplázni az alábbi mennyiséget :-) - 2 ek tahini
- 2 ek forró víz
- pár csepp citromlé
- 1 tk fokhagyma granulátum
- csipet só
- opcionális: friss koriander
Elkészítés:
- Előmelegítem a sütőt 190 C-ra.
- Felszeletelem az édesburgonyát (vagy répát) és a karfiolt falatnyi darabokra. Beleteszem őket egy nylon zacskóba.
- A zacskóba beleöntök 2 evőkanál olívaolajat, beleszórok 1 teáskanál curry port, sózom, borsozom. A zacskóban jól összerázom a zöldségeket. Ez a leghatásosabb módszerem sült zöldségek előkészítéséhez :)
- A zöldségeket sütőpapírra öntöm és 20 perc alatt ropogósra sütöm az előmelegített sütőben.
- Közben elkészítem a kuszkuszt: a nyers kuszkuszt egy tálba teszem és hozzáöntöm a forró vizet. Megsózom, borsozom és/vagy hozzákeverek 1 evőkanál ételízesítőt.
- Lefedem és minimum 10 percig állni hagyom, hogy magába szívja a vizet.
- Elkészítem a tahinis öntetet: összekeverem a tahinit, vizet, citromlevet, fokhagyma granulátumot, sót, és addig kavargatom, míg selymes-krémes állagú nem lesz. Félreteszem.
- Felszeletem a retket, újhagymát.
- A zöldségfasírt masszáját elkészítem a csomagoláson található utasítások szerint.
- Amíg 'pihen' a zöldségfasírt masszája, addig kinyitom a babkonzervet és alaposan átöblítem a babot. Egy kis vízzel együtt egy kis lábasba teszem és átmelegítem alacsony tűzön. Megsózom és egy csipet cayenne borsot vagy őrölt köményt is adok hozzá (opcionális).
- Utolsó lépésként forró olajon kisütöm a falafelt/zöldségfasírtot.
- Két tányérban elosztom a kuszkuszt, a sült és nyers zöldségeket, babot és falafelt. Bőségesen meglocsolom tahinis öntettel és friss korianderlevelekkel tálalom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése