A tuti házi hummusz recept (vegán, téné, mindenmentes)
Rászoktam a házi hummuszra, négy okból:
- ✅ Tápláló: a hummusz szuper, tápanyagokban gazdag étek 😋
- 🌱Természetes: a bolti hummuszokban mindig van tartósítószer vagy más mesterséges adalékanyag. A házi humuszban nincs ilyen.
- ⏰ Gyors: 5 perc alatt elkészíthető
- 🤑 Olcsó: 350 Ft az anyagköltsége egy kb. 300g-os adagnak
Olyan napokon, amikor nincs kedvem főzni, szuper hummuszos ebédet lehet rittyenteni 10 perc alatt. Például ilyet:
Tápanyag ügyileg a hummusz, a teljes kiőrlésű kenyér és némi zöldség kombinációja mindent megad, amire a testednek szüksége van:
rostokat, vitaminokat, jó szénhidrátot, fehérjét és jótékony, telítetlen zsírsavakat.
A hummusz + kenyér "komplett fehérje forrásnak" számít.
Na de mennyi fehérje? Egy konzerv csicseriborsóból egy kis mélytányérnyi hummusz készül. Ez kb. 55g fehérjét jelent (50g a csicseriborsóból, 5g a tahiniből).
A teljes kiőrlésű kenyérben is van valamennyi fehérje, de azzal most nem számolok.
Egy csicseriborsó konzervből nekünk "kenceként" használva összesen 3-4 adag szokott kijönni, ami 12-18g fehérjét jelent. Ismétlem, ez a "kence-adag", tehát kb. 4 púpos evőkanálnyi hummusz fehérje tartalma.
Ha valaki aggódik, hogy vegán étrenddel túl kevés fehérjét fogyaszt, az egyen bátran nagyobb adag hummuszt :)
A fehérje szükségletről ebben a posztban írtam bővebben.
Konzerv vs. saját főzésű csicseriborsó?
Én ALDI-s csicseriborsó konzervet használok a hummuszhoz. Egyrészt mert olcsó (330 Ft/265g töltőanyagú konzerv) másrészt, mert a címke szerint nincs benne adalékanyag.
(Összetevők: "rehidratált szárított csicseriborsó, víz, étkezési só").
Persze magam is főzhetném a csicseriborsót, akkor még természetesebb és olcsóbb lenne. De az az igazság, hogy a csicseriborsót NAGYON sokáig kell főzni, és nekem még így se puhul meg annyira, amennyire a hummuszhoz kellene. (Próbáltam!!!) A saját főzésű csicseriborsó keményebb, ezért én inkább curry-be, salátába teszem.
És egyébként is: ha 10 perces ebédet akarunk, akkor azt ne előzze már meg 1 nap áztatás és 2 óra főzés 😄
A Harvard Egyetem honlapján olvastam, hogy a konzerv csicseriborsó ugyanolyan értékes tápanyag szempontból, mint ha magad főznéd. Én nekik elhiszem 😃
A konzerv csicseriborsóval egy ismert probléma van: a szódium, azaz a só tartalom. De ha felhasználás előtt leöblíted, azzal valamelyest csökkentheted az elfogyasztott só mennyiségét.
Hozzávalók (2 nagyobb vagy 4 kisebb "kence" adaghoz)
- 1/4 bögre (80ml) víz (a konzerv levét is felhasználhatod, de ha csökkenteni szeretnéd a só fogyasztást, akkor inkább használj vizet)
- 1 konzerv csicseriborsó (általában 400g-os konzerv, 265g töltősúllyal)
- 1 gerezd fokhagyma vagy fél teáskanál fokhagyma granulátum*
- kb. 4 evőkanál (30-40g) tahini
- pár csepp citromlé
- fél teáskanál őrölt római kömény
- csipet só (ha víz helyett a konzerv sós levét használtad, akkor ne tegyél bele már pluszban sót)
- 1 evőkanál extra szűz olíva olaj (opcionális, abszolút elhagyható)
Elkészítés (5 perc)
- Konyhai robotgépbe/turmixgépbe teszem a hozzávalókat, kivéve az utolsó elemet a listán, azaz az olíva olajat.
- Érdemes a vizet tenni a turmixgép legaljára. Az a tapasztalatom, hogy így jobban tud dolgozni a gép.
- Pár perc alatt krémesre turmixoltatom a géppel a hozzávalókat.
- A szűz olívaolajat én csak a végén szoktam hozzáadni, mert azt olvastam, hogy nem tesz jót neki a turmixolás.
Erre két opció van:
A.) amikor kész a hummusz, beleöntöm a turmixgépbe az olívaolajat is és még egy pillanatra elindítom a gépet (de tényleg csak egy pillanatra!).
B.) kiteszem az elkészült hummuszt egy tálba és ráöntöm az egy evőkanál olívaolajat. - Teljes kiőrlésű kenyérrel, sült vagy nyers zöldségekkel, szári parival, olajbogyóval tálalom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése