Sült édeskömény és társai (vegán, gluténmentes)

Tartozom egy vallomással: még SOHA nem vettem édesköményt! 

Most egy kedves, külföldön élő barátnőm lepett meg vele, amikor vacsora vendégségben járt nálunk.

Gyanakodva fontolgattam, mit is kezdjek vele... 

Tapasztalatom szerint a legtöbb zöldségnek jól áll, ha fűszeresen megsütöm, nyakon öntöm tahinivel és megszórom gránátalma magokkal. 

Úgyhogy tettem egy próbát... és nem csalódtam.

Az a helyzet, hogy fogok ezután édesköményt venni. Nagyon finom íze van, és hát még szép is a keresztmetszete, nézzétek:
 

édeskömény sütve vacsora vegán

 
Az édesköményt padlizsánszeletekkel, édeskrumplival és lilahagymával sütöttem. Ez jó ötletnek bizonyult: remekül illettek egymáshoz és az édeskrumpli még jófajta szénhidráttal is feltöltött :)

Főztem egy kis vörös lencsét is hozzá, a fehérje tartalom kedvéért. (A vörös lencse sokkal praktikusabb más hüvelyeseknél, mert csak 15 percig kell főzni! Nálam mindig van belőle a kamrában)

A tahini és a gránátalma most sem hagytak cserben. 
Nem emlékszem, mikor vettem életemben először tahinit, de enélkül ma már nem igazán tudom elképzelni az életemet 😋


Lássuk a receptet:

Hozzávalók (2 személyre)

  • 2 gumó édesgyökér
  • 2 db kis/közepes édeskrumpli
  • 2 db lilahagyma
  • 1 db padlizsán
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 teáskanál curry por
  • (opcionális: 1 teáskanál zata'ar vagy más fűszerkeverék - bármi, amit a sült édeskrumplira szeretsz szórni)
  • só, bors
  • fél bögre (=120 ml-es mérőkanál) száraz vöröslencse
  • 2 evőkanál tahini
  • 1/4 teáskanál fokhagyma granulátum
  • néhány evőkanál gránátalma mag
  • víz

Elkészítés (kb. 30 perc)

  1. A sült zöldségekkel kezdem. A sütőt bekapcsolom grill fokozaton kb. 200 °C-ra. Egy tepsibe sütőpapírt teszek.
  2. Az édesköményeknek levágom a leveleit és a hosszú zöld szárait - ha ezek még rajta vannak. A szár tövét, ami fehér és max egy-két centi hosszú, meghagyom. A gumó aljáról levágom azt a vékony csíkot is, ahol a növény a gyökérnél megkeményedett.
  3. Az így előkészített gumókat hosszában, ujjnyinál vastagabb szeletekre vágom (kb. 4-5 szeletre egy gumót)
  4. Egy nagyobbacska keverő tálba teszem az édeskömény szeleteket. Meglocsolom őket 1 evőkanál olívaolajjal és megszórom egy fél teáskanál curry porral. Finoman összerázom a tál tartalmát, majd ráöntöm a sütőpapíros tepsire.
  5.  Az édeskrumplit meghámozom és vastag karikákra szeletelem. Ezeket a darabokat is beteszem a keverőtálba. Mehet rá fél evőkanál olívaolaj, a választott fűszer (pl. zata'ar) és só, bors. Összerázom a tál tartalmát, majd az édeskrumpli darabok is mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsire.
  6. A padlizsánt vastag karikákra vagy hosszában csíkokra vágom. Ezt is elkeverem a keverőtálban egy fél evőkanál olívaolajjal, sóval és borssal. Majd a padlizsánokat is a sütőpapírra helyezem, az édeskömény és -krumpli mellé.
  7. Beteszem a tepsit a sütőbe és kb. 25 percig sütöm 200°C-on.
  8. Közben megfőzöm a vörös lencsét: Öblítés után, háromszoros mennyiségű vízben, sóval, borssal, közepes lángon, 15 percig főzöm.
  9. Elkészítem a tahini szószt: Egy kis pohárban, két evőkanál tahinihez két evőkanál langyos vizet adok. Hozzáadok még fél teáskanál fokhagyma granulátumot és egy csipet sót. Sima, krémes állagúra keverem. 
  10. Előkészítem a gránátalma magokat. Ebben a posztban leírom, hogyan tudsz gránátalmát magozni anélkül, hogy utána mindenedet piros pöttyök tarkítsák. 😉
  11. Amikor megsültek a zöldségek, akkor két tányéron elosztom őket. Ezt még megfejelem a főtt lencsével, megöntözöm a tahini szósszal és megszórom gránátalma magokkal. 
Jó étvágyat!😋
 

Megjegyzések