Sült édeskömény és társai (vegán, gluténmentes)
Tartozom egy vallomással: még SOHA nem vettem édesköményt!
Most egy kedves, külföldön élő barátnőm lepett meg vele, amikor vacsora vendégségben járt nálunk.
Gyanakodva fontolgattam, mit is kezdjek vele...
Tapasztalatom szerint a legtöbb zöldségnek jól áll, ha fűszeresen megsütöm, nyakon öntöm tahinivel és megszórom gránátalma magokkal.
Úgyhogy tettem egy próbát... és nem csalódtam.
Az a helyzet, hogy fogok ezután édesköményt venni. Nagyon finom íze van, és hát még szép is a keresztmetszete, nézzétek:
Az édesköményt padlizsánszeletekkel, édeskrumplival és lilahagymával sütöttem. Ez jó ötletnek bizonyult: remekül illettek egymáshoz és az édeskrumpli még jófajta szénhidráttal is feltöltött :)
Főztem egy kis vörös lencsét is hozzá, a fehérje tartalom kedvéért. (A vörös lencse sokkal praktikusabb más hüvelyeseknél, mert csak 15 percig kell főzni! Nálam mindig van belőle a kamrában)
A tahini és a gránátalma most sem hagytak cserben.
Nem emlékszem, mikor vettem életemben először tahinit, de enélkül ma már nem igazán tudom elképzelni az életemet 😋
Lássuk a receptet:
Hozzávalók (2 személyre)
- 2 gumó édesgyökér
- 2 db kis/közepes édeskrumpli
- 2 db lilahagyma
- 1 db padlizsán
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 1/2 teáskanál curry por
- (opcionális: 1 teáskanál zata'ar vagy más fűszerkeverék - bármi, amit a sült édeskrumplira szeretsz szórni)
- só, bors
- fél bögre (=120 ml-es mérőkanál) száraz vöröslencse
- 2 evőkanál tahini
- 1/4 teáskanál fokhagyma granulátum
- néhány evőkanál gránátalma mag
- víz
Elkészítés (kb. 30 perc)
- A sült zöldségekkel kezdem. A sütőt bekapcsolom grill fokozaton kb. 200 °C-ra. Egy tepsibe sütőpapírt teszek.
- Az édesköményeknek levágom a leveleit és a hosszú zöld szárait - ha ezek még rajta vannak. A szár tövét, ami fehér és max egy-két centi hosszú, meghagyom. A gumó aljáról levágom azt a vékony csíkot is, ahol a növény a gyökérnél megkeményedett.
- Az így előkészített gumókat hosszában, ujjnyinál vastagabb szeletekre vágom (kb. 4-5 szeletre egy gumót)
- Egy nagyobbacska keverő tálba teszem az édeskömény szeleteket. Meglocsolom őket 1 evőkanál olívaolajjal és megszórom egy fél teáskanál curry porral. Finoman összerázom a tál tartalmát, majd ráöntöm a sütőpapíros tepsire.
- Az édeskrumplit meghámozom és vastag karikákra szeletelem. Ezeket a darabokat is beteszem a keverőtálba. Mehet rá fél evőkanál olívaolaj, a választott fűszer (pl. zata'ar) és só, bors. Összerázom a tál tartalmát, majd az édeskrumpli darabok is mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsire.
- A padlizsánt vastag karikákra vagy hosszában csíkokra vágom. Ezt is elkeverem a keverőtálban egy fél evőkanál olívaolajjal, sóval és borssal. Majd a padlizsánokat is a sütőpapírra helyezem, az édeskömény és -krumpli mellé.
- Beteszem a tepsit a sütőbe és kb. 25 percig sütöm 200°C-on.
- Közben megfőzöm a vörös lencsét: Öblítés után, háromszoros mennyiségű vízben, sóval, borssal, közepes lángon, 15 percig főzöm.
- Elkészítem a tahini szószt: Egy kis pohárban, két evőkanál tahinihez két evőkanál langyos vizet adok. Hozzáadok még fél teáskanál fokhagyma granulátumot és egy csipet sót. Sima, krémes állagúra keverem.
- Előkészítem a gránátalma magokat. Ebben a posztban leírom, hogyan tudsz gránátalmát magozni anélkül, hogy utána mindenedet piros pöttyök tarkítsák. 😉
- Amikor megsültek a zöldségek, akkor két tányéron elosztom őket. Ezt még megfejelem a főtt lencsével, megöntözöm a tahini szósszal és megszórom gránátalma magokkal.
Jó étvágyat!😋
Megjegyzések
Megjegyzés küldése