Karfioltorta

Egy 30. szülinapi bulira sütöttem tortát, de azt az instrukciót kaptam, hogy ne legyen édes...

Ízlések és pofonok - gondoltam - de azért igyekeztem valami izgalmasat és finomat alkotni:
- Hagymarózsákkal díszítettem
- A tésztában sok-sok parmezán, egy egész fej karfiol, rozmaring, kurkuma és bazsalikom
- Az alja szezám- és lenmagtól ropogós

Nincs benne sok liszt, de az is teljes kiőrlésű, tehát nagyon alacsony a szénhidráttartalma. A tésztát főleg tojás, sajt és karfiol adja, tehát inkább fritattára hasonlít.
Laktózmentesnek tekinthető, mert a parmezánban nincs laktóz.


Ha Te inkább maradnál az édes szülinapi tortánál, akkor munkahelyi ebédre vagy hétköznapi vacsira ajánlom, salátával.

Tipp: Tortasütésnél a tésztából általában külön sütök meg egy muffin formányit, így meg tudom kóstolni anélkül, hogy megszegném a tortát. Nekem mindig nehéz megállni, hogy megkóstoljam a vendégségbe/másoknak sütött dolgokat - meg akarok győződni róla, hogy finomak :)

Hozzávalók (egy 23 cm átmérőjű tortához + 1 muffinméretű 'kóstolóhoz')
Elkészítési idő: kb. 45 perc előkészítés és 1 óra sütés

  • 1 kisebb fej karfiol - kis rózsákra szedve (450g)
  • 1 vöröshagyma
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 0.5 teáskanál rozmaring (szárított vagy friss)
  • 5 tojás + 1 tojásfejérje (szerintem még több sárgáját el lehet hagyni, ha koleszterinkímélő verziót szeretnél)
  • 2 -3 evőkanál szárított bazsalikom (vagy friss, apróra vágott bazsalikom)
  • 120g (1 bögre) teljes kiőrlésű zabliszt
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál kurkuma
  • 130g reszelt parmezán vagy gran padano
  • só, bors
  • olaj vagy más zsiradék a sütőforma kikenéséhez
  • 1 teáskanál lenmag
  • 1 evőkanál szezámmag
  • +sütőpapír, 23cm-es kapcsos tortaforma
Elkészítés:
  1. vöröshagymát meghámozom és 4 kerek vékony szeletet vágok belőle. Ezeket félreteszem dekorációnak, a többit apróra vágom. 
  2. 5 evőkanál olívaolajat felmelegítek egy kis serpenyőben. Beleszórom a rozmaringot és az apróra vágott hagymát. 
  3. Alacsony tűzön, néha megkevergetve pirítom kb. 10 percig, amíg a hagyma meg nem puhul teljesen. Ekkor leveszem a tűzről és félreteszem kihűlni.
  4. A karfiolt megmosom és apró (kb. 3 cm-es) rózsákra szedem és egy lábasba teszem.
    Megsózom, felöntöm vízzel és 15 perc alatt puhára főzöm. 
  5. Ha megfőtt, egy szűrőbe öntöm és hagyom lecsepegni és kihűlni.
  6. A sütőt 200 fokra előmelegítem.
  7. A kihűlt olajat és hagymát átöntöm egy keverőtálba. 
  8. Hozzáadom a tojásokat & tojásfehérjét, bazsalikomot, lisztet, sütőport, kurkumát, parmezánt, 1 teáskanál sót és borsot. Az egészet jól összedolgozom. 
  9. A tésztába óvatosan belekeveren a kihűlt karfiolt is. 
  10. A sütőformát kikenem egy kis olajjal vagy más zsiradékkal és kibélelem sütőpapírral - az olajos formához jobban tapad a sütőpapír. 
  11. A sütőpapírt is megkenem olajjal - főleg a sütőforma oldalán. 
  12. Összekeverek egy evőkanál szezámmagot egy teáskanál lenmaggal. Ezt a magkeveréket az olajozott sütőpapírra szórom - a sütőforma aljára és oldalára. Ha az oldalához az olajozás ellenére sem tapadnak oda a magok, engedd el, enélkül is szuper lesz :-)
  13. A karfiolos tésztát beleöntöm a tortaformába (illetve pár kanállal teszek egy külön muffin formába).
  14. A tetején elhelyezem az 1. pontban félretett hagymakarikákat. 
  15. Kb. 50 percig sütöm 200 fokon (a muffin 25-30 perc után kivehető). A közepébe szúrt késsel vagy hurkapálcikával ellenőrzöm, hogy megsült-e a közepe is. 
  16. A sütőből kivéve 15-20 percig hagyom kihűlni.
  17. Picit felmelegítve a legfinomabb. 

Megjegyzések