Karfioltorta
Egy 30. szülinapi bulira sütöttem tortát, de azt az instrukciót kaptam, hogy ne legyen édes...
Ízlések és pofonok - gondoltam - de azért igyekeztem valami izgalmasat és finomat alkotni:
- Hagymarózsákkal díszítettem
Ha Te inkább maradnál az édes szülinapi tortánál, akkor munkahelyi ebédre vagy hétköznapi vacsira ajánlom, salátával.
Ízlések és pofonok - gondoltam - de azért igyekeztem valami izgalmasat és finomat alkotni:
- Hagymarózsákkal díszítettem
- A tésztában sok-sok parmezán, egy egész fej karfiol, rozmaring, kurkuma és bazsalikom
- Az alja szezám- és lenmagtól ropogós
- Az alja szezám- és lenmagtól ropogós
Nincs benne sok liszt, de az is teljes kiőrlésű, tehát nagyon alacsony a szénhidráttartalma. A tésztát főleg tojás, sajt és karfiol adja, tehát inkább fritattára hasonlít.
Laktózmentesnek tekinthető, mert a parmezánban nincs laktóz.
Ha Te inkább maradnál az édes szülinapi tortánál, akkor munkahelyi ebédre vagy hétköznapi vacsira ajánlom, salátával.
Tipp: Tortasütésnél a tésztából általában külön sütök meg egy muffin formányit, így meg tudom kóstolni anélkül, hogy megszegném a tortát. Nekem mindig nehéz megállni, hogy megkóstoljam a vendégségbe/másoknak sütött dolgokat - meg akarok győződni róla, hogy finomak :)
Hozzávalók (egy 23 cm átmérőjű tortához + 1 muffinméretű 'kóstolóhoz')
Hozzávalók (egy 23 cm átmérőjű tortához + 1 muffinméretű 'kóstolóhoz')
Elkészítési idő: kb. 45 perc előkészítés és 1 óra sütés
- 1 kisebb fej karfiol - kis rózsákra szedve (450g)
- 1 vöröshagyma
- 5 evőkanál olívaolaj
- 0.5 teáskanál rozmaring (szárított vagy friss)
- 5 tojás + 1 tojásfejérje (szerintem még több sárgáját el lehet hagyni, ha koleszterinkímélő verziót szeretnél)
- 2 -3 evőkanál szárított bazsalikom (vagy friss, apróra vágott bazsalikom)
- 120g (1 bögre) teljes kiőrlésű zabliszt
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál kurkuma
- 130g reszelt parmezán vagy gran padano
- só, bors
- olaj vagy más zsiradék a sütőforma kikenéséhez
- 1 teáskanál lenmag
- 1 evőkanál szezámmag
- +sütőpapír, 23cm-es kapcsos tortaforma
Elkészítés:
- A vöröshagymát meghámozom és 4 kerek vékony szeletet vágok belőle. Ezeket félreteszem dekorációnak, a többit apróra vágom.
- 5 evőkanál olívaolajat felmelegítek egy kis serpenyőben. Beleszórom a rozmaringot és az apróra vágott hagymát.
- Alacsony tűzön, néha megkevergetve pirítom kb. 10 percig, amíg a hagyma meg nem puhul teljesen. Ekkor leveszem a tűzről és félreteszem kihűlni.
- A karfiolt megmosom és apró (kb. 3 cm-es) rózsákra szedem és egy lábasba teszem.
Megsózom, felöntöm vízzel és 15 perc alatt puhára főzöm. - Ha megfőtt, egy szűrőbe öntöm és hagyom lecsepegni és kihűlni.
- A sütőt 200 fokra előmelegítem.
- A kihűlt olajat és hagymát átöntöm egy keverőtálba.
- Hozzáadom a tojásokat & tojásfehérjét, bazsalikomot, lisztet, sütőport, kurkumát, parmezánt, 1 teáskanál sót és borsot. Az egészet jól összedolgozom.
- A tésztába óvatosan belekeveren a kihűlt karfiolt is.
- A sütőformát kikenem egy kis olajjal vagy más zsiradékkal és kibélelem sütőpapírral - az olajos formához jobban tapad a sütőpapír.
- A sütőpapírt is megkenem olajjal - főleg a sütőforma oldalán.
- Összekeverek egy evőkanál szezámmagot egy teáskanál lenmaggal. Ezt a magkeveréket az olajozott sütőpapírra szórom - a sütőforma aljára és oldalára. Ha az oldalához az olajozás ellenére sem tapadnak oda a magok, engedd el, enélkül is szuper lesz :-)
- A karfiolos tésztát beleöntöm a tortaformába (illetve pár kanállal teszek egy külön muffin formába).
- A tetején elhelyezem az 1. pontban félretett hagymakarikákat.
- Kb. 50 percig sütöm 200 fokon (a muffin 25-30 perc után kivehető). A közepébe szúrt késsel vagy hurkapálcikával ellenőrzöm, hogy megsült-e a közepe is.
- A sütőből kivéve 15-20 percig hagyom kihűlni.
- Picit felmelegítve a legfinomabb.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése