Teljes kiőrlésű mini kiflik

Még a 3-napos hétvége után is jól indul a hétfő, ha reggelire saját készítésű kiflit falatozhatsz 😋

Ez alapján a recept alapján akár kezdők is megtehetik. 
Kelesztéssel együtt 2-2,5 órát vesz igénybe, ezért inkább az előző estére ajánlom a sütést, de korán kelő home office dolgozók adott nap reggelén is elkészíthetik.

teljes kiőrlésű kifli


Liszt?: A kifliket 60% teljes kiőrlésű lisztből és 40% sima búzalisztből készítettem. 
Ez az az arány, ami még egészségtudatosnak mondható szerintem. 
Ugyanakkor, a  fehérlisztnek köszönhetően, elkerülhetőek azok a csalódások, amik a 100% teljes kiőrlésű lisztből készült kelt tésztáknál benne vannak a pakliban.

Tejtermék/tojás?: Laktózmentes tejtermékeket használtam, a kelt teljes őrlésű vegán tészták egyelőre váratnak magukra... A múlt hétvégén volt egy béna próbálkozásom ebben a kategóriában, úgyhogy most a vegánság helyett a sikerélmény volt a prioritás.
Tojás viszont nincs benne! :)

Cukor?: Az élesztő felfuttatásához mindenképpen nádcukrot/cukrot/kókuszvirágcukrot ajánlok. Nullszénhidrátos erytrittel nem tökéletes, hiszen nincs mit ennie szegény élesztőnek :)
Hidd el, az az 1 kiskanál cukor semmilyen diétát nem fog szabotálni. 16 db kifli között fog eloszlani.
A kifli töltelékhez pedig nyugodtan használd a diétádba beilleszthető édesítőszerhez.


teljes kiőrlésű kifli


Hozzávalók (16db kiflihez):

  • 300ml laktózmentes tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 25 g friss élesztő (vagy 1 csomag instant)
  • 300g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 200g fehér búzaliszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál sikér (elhagyható, de segít abban, hogy légies legyen a t.k. tészta)
  • 50 g olvasztott laktózmentes vaj

Elkészítés (bruttó 2-2,5 óra kelesztéssel együtt):

  1. Fellangyosítom a tejet (kézmelegre) és elkeverem benne az 1 teáskanál cukrot.
  2. A langyos tejbe belemorzsolom a friss élesztőt. Félreteszem kb. 10 percre.
  3. Közben kimérem a liszteket egy nagy kelesztőtálba. 
  4. Hozzáadom a liszthez a sót és a sikért. Habverővel átforgatom, hogy fellazuljon a liszt.
  5. A felhabosodott élesztős tejet és az olvasztott vajat is ráöntöm a lisztre. 
  6. Kézzel összegyúrom a tésztát. Pár perc után jól kezelhető, nem ragadós tésztát kell kapjak. Ha nagyon száraz, esetleg 1-2 evőkanál langyos tejet még hozzá lehet adni. Ha ragad, akkor egy kis lisztet.
  7. 8-10 percig gyúrom a tésztát a kezemmel.
  8. Letakarva 1 órára félreteszem kelni.
  9. Ha kétszeresére nőtt a tészta, akkor előveszem és két részre osztom.
  10. Az egyik feléből gömböt formázok, majd kinyújtom kb. 30 cm átmérőjű kör alakra.
  11. Opcionális: ha használok tölteléket, akkor azzal megkenem a kör felületét.
  12. A kört 8 egyenlő körcikkelyre vágom. 
  13. A kifliket egyesével feltekerem, kívülről indítva. A csúcsukat kicsit meghúzom és úgy zárom rá a kiflire.
  14. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a kifliket és lefedve pihentetem őket 50-60 percen keresztül.
  15. A 10-14. lépéseket megismétlem a tészta másik felével. 
  16. Közben előmelegítem a sütőt 200C fokra.
  17. Ha letelt a kiflik pihenőideje, egy pici vizet csepegtetek rájuk (opcionális: megszórom őket szezámmaggal vagy más maggal).
  18. Gyorsan beteszem a tepsiket az előmelegített sütőbe. (De egymás után is süthetőek természtesen)
  19. Kb. 20 perc alatt ropogósra sütöm őket 200 C fokon.
  20. Miután elkészültek, hagyom őket kihűlni. Főleg, ha töltelék van benne, az nagyon forró is lehet! 

    És itt egy kis kedvcsináló a töltött változathoz:
    Mindössze meg kell szórni a feltekerés előtt a kifliket édesített kakaóporral, lekvárral, nutellával...

    teljes kiőrlésű kifli



    kakaós teljes kiőrlésű kifli




    Haladó, 100%-ban teljes kiőrlésű kifli receptemet itt találod: 
    https://mentesen.blogspot.com/2015/07/csokis-levendulas-kiflik.html

    Megjegyzések