Teljes kiőrlésű mini kiflik
Még a 3-napos hétvége után is jól indul a hétfő, ha reggelire saját készítésű kiflit falatozhatsz 😋
Ez alapján a recept alapján akár kezdők is megtehetik.
Kelesztéssel együtt 2-2,5 órát vesz igénybe, ezért inkább az előző estére ajánlom a sütést, de korán kelő home office dolgozók adott nap reggelén is elkészíthetik.
Liszt?: A kifliket 60% teljes kiőrlésű lisztből és 40% sima búzalisztből készítettem.
Ez az az arány, ami még egészségtudatosnak mondható szerintem.
Ugyanakkor, a fehérlisztnek köszönhetően, elkerülhetőek azok a csalódások, amik a 100% teljes kiőrlésű lisztből készült kelt tésztáknál benne vannak a pakliban.
Tojás viszont nincs benne! :)
Cukor?: Az élesztő felfuttatásához mindenképpen nádcukrot/cukrot/kókuszvirágcukrot ajánlok. Nullszénhidrátos erytrittel nem tökéletes, hiszen nincs mit ennie szegény élesztőnek :)
Hidd el, az az 1 kiskanál cukor semmilyen diétát nem fog szabotálni. 16 db kifli között fog eloszlani.
A kifli töltelékhez pedig nyugodtan használd a diétádba beilleszthető édesítőszerhez.
Hozzávalók (16db kiflihez):
- 300ml laktózmentes tej
- 1 teáskanál cukor
- 25 g friss élesztő (vagy 1 csomag instant)
- 300g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 200g fehér búzaliszt
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál sikér (elhagyható, de segít abban, hogy légies legyen a t.k. tészta)
- 50 g olvasztott laktózmentes vaj
Elkészítés (bruttó 2-2,5 óra kelesztéssel együtt):
- Fellangyosítom a tejet (kézmelegre) és elkeverem benne az 1 teáskanál cukrot.
- A langyos tejbe belemorzsolom a friss élesztőt. Félreteszem kb. 10 percre.
- Közben kimérem a liszteket egy nagy kelesztőtálba.
- Hozzáadom a liszthez a sót és a sikért. Habverővel átforgatom, hogy fellazuljon a liszt.
- A felhabosodott élesztős tejet és az olvasztott vajat is ráöntöm a lisztre.
- Kézzel összegyúrom a tésztát. Pár perc után jól kezelhető, nem ragadós tésztát kell kapjak. Ha nagyon száraz, esetleg 1-2 evőkanál langyos tejet még hozzá lehet adni. Ha ragad, akkor egy kis lisztet.
- 8-10 percig gyúrom a tésztát a kezemmel.
- Letakarva 1 órára félreteszem kelni.
- Ha kétszeresére nőtt a tészta, akkor előveszem és két részre osztom.
- Az egyik feléből gömböt formázok, majd kinyújtom kb. 30 cm átmérőjű kör alakra.
- Opcionális: ha használok tölteléket, akkor azzal megkenem a kör felületét.
- A kört 8 egyenlő körcikkelyre vágom.
- A kifliket egyesével feltekerem, kívülről indítva. A csúcsukat kicsit meghúzom és úgy zárom rá a kiflire.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a kifliket és lefedve pihentetem őket 50-60 percen keresztül.
- A 10-14. lépéseket megismétlem a tészta másik felével.
- Közben előmelegítem a sütőt 200C fokra.
- Ha letelt a kiflik pihenőideje, egy pici vizet csepegtetek rájuk (opcionális: megszórom őket szezámmaggal vagy más maggal).
- Gyorsan beteszem a tepsiket az előmelegített sütőbe. (De egymás után is süthetőek természtesen)
- Kb. 20 perc alatt ropogósra sütöm őket 200 C fokon.
- Miután elkészültek, hagyom őket kihűlni. Főleg, ha töltelék van benne, az nagyon forró is lehet!
És itt egy kis kedvcsináló a töltött változathoz:
Mindössze meg kell szórni a feltekerés előtt a kifliket édesített kakaóporral, lekvárral, nutellával...
Haladó, 100%-ban teljes kiőrlésű kifli receptemet itt találod:
https://mentesen.blogspot.com/2015/07/csokis-levendulas-kiflik.html
Megjegyzések
Megjegyzés küldése