Csokis-levendulás kiflik


A kelt tészta igazi vasárnapi, ünnepi program. A hugim hazalátogatott Berlinből és a Facebook oldalam átlépte a 300 követőt, így ünnepelni volt mit.
Miután pár hete sikerült áttörést elérnem teljes kiőrlésű kelt tészta ügyben, félelem nélkül (de azért izgalommal) álltunk neki az kifli kelesztésnek. 

Többfélét akartunk, ezért extra adag tésztát kelesztettünk: majdnem 1 kiló, teljes kiőrlésű zablisztből. Egy részüket jó sok erytrites kakaóval, vajjal és egy icipici levendulával töltöttük meg és néhányba friss szeder szemek is kerültek. A végeredmény ropogós, belül csíkokban csokival töltött kifli.


teljes kiőrlésű kifli

Kíváncsiságból párat üresen hagytunk és megszórtuk őket magvakkal - a kóstoló során volt olyan, akinek ez ízlett a legjobban.
Üresen is szuper

Szedres változat 

A folyamat néhány lépése képekben:
Élesztős 'hamiskovász'
Töltelék
Irány a sütő!
CSOKIS-(LEVENDULÁS) KIFLI
(18-20 nagyobbacska kiflihez, teljes kiőrlésű, cukormentes, laktózmentes)

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 500 ml laktózmentes tej
  • 2 csomag instant élesztő
  • 1 evőkanál cukor vagy kókuszvirágcukor
  • 900g teljes kiőrlésű zabliszt
  • néhány kanál zabkorpa
  • fél teáskanál só
  • 150g laktózmentes vaj

A töltelékhez:
  • 2 evőkanál olvasztott laktózmentes vaj
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 10 evőkanál erytrit
  • opcionális: fél teáskanál levendula
  • opcionális: szeder, kakaóbab

Üres kiflik esetén a tetejére lenmag, mák, szezámmag

Elkészítés:
  1. A lisztet kimérem egy nagy tálba, habverővel kicsit átforgatom, fellazítom. Hozzáadom a sót.
  2. Kézmeleg hőmérsékletűre melegítem a tej felét. 
  3. A felmelegített tejben elkeverek 1 evőkanál (kókuszvirág)cukrot. Erytrittel nem működik olyan jól a kelt tészta, de ez az 1 kanál cukor semmilyen diétát nem fog szabotálni!
  4. A cukros tejbe beleszórom a 2 csomag instant élesztőt és 1 kanál lisztet. Elkeverem és kiteszem a napfényes erkélyre, vagy más meleg helyre. 10 percig pihentetem, hagyom felfutni.
  5. A felfutott élesztős tejet, a tej másik felét, illetve a puha, félig megolvadt vajat hozzáadom a liszthez és összegyúrom. Kb. 10 percig dagasztom, ez nagyon fontos, lehetőleg ne rövidítsük le. 
  6. 30 percre letakarva meleg helyre teszem kelni a tésztát. 
  7. Közben bekeverem a tölteléket: kakaó, erytrit és egy kis levendula. Felolvasztom az 2 evőkanál vajat.
  8. 30 perc után, ha duplájára kelt, hengert gyúrok belőle és felszeletelem annyi cikkelyre, amennyi kiflit szeretnék. 
  9. Kinyújttom a cikkelyeket kb. 5-10 centi széles, 10-15 cm hosszú téglalapokra. 
  10. Megkenem őket vajjal, bőségesen megszórom a kakaós töltelékkel. Ízlés/elérhetőség szerint kakaóbabot, csokikockákat, szedret teszek még bele (ezek nélkül is zseniális).
  11. A hosszú oldal mentén feltekerem, lezárom a végeit és kifli formát készítek belőle. Ahogy elkészül egy kifli, a sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem.
  12. A tepsin konyharuhával letakarva további 20-30 percig kelesztem a már kész kifliket.
  13. A sütőt előmelegítem 180 fokra. 
  14. A kifliket lepermetezem egy kis vízzel, majd 20-25 percig sütöm őket180 fokon.

Megjegyzések