Spenótos-articsókás rakott quinoa (vegán, gluténmentes)

"Pályafutásom" egyik legfinomabb vacsiját sikerült elkészítenem egy "maradékfelhasználó" akció keretein belül. M. azt mondta, ez az egyik legjobb étel, amit valaha főztem.  

Az articsóka-spenót melegszendvicsben előszeretettel használom, most ezt gondoltam tovább egy rakott quinoához. 

El nem tudom mondani, mennyire szívmelengető, krémes, laktató ez az étel. És mégis könnyed, egészséges, vegán és gluténmentes.

Quinoa helyett főtt tésztával vagy főtt rizzsel is lehet próbálkozni, de nekem nagyon-nagyon bejött így!

Este volt, így a fények nem a legjobbak, de szerintem a képek még így is magukért beszélnek. 

(Recept a képek után)




Vegán rakott quinoa


Vegán spenótos rakott quinoa

Hozzávalók (3 adaghoz):

  • kb. 90-130g száraz quinoa (fél-háromnegyed amerikai, azaz 240 ml bögrényi)
  • 240-360ml víz (a száraz quinoa térfogatának kétszerese)

  • 1+2 evőkanál olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 200g csiperkegomba
  • kb. 300g fagyasztott leveles spenót (10-15 spenótlabda)
  • ízlés szerint 100-150g marinált olajos articsóka (vagy olajos szárított paradicsom)
  • 200ml rizstejszín
  • só, bors

  • ízlés szerint 100-150 gramm vegán sajt durvára reszelve (Violife/Greenvie olvadós pizza mozzarella)
  • opcionális: 1-2 evőkanálnyi fenyőmag a tetejére

Elkészítés (kb. 70 perc, ebből kb. 40 perc aktív)

  1. Először megfőzöm a quinoát. A száraz quinoát leöblítem és egy kis lábosban, kétszeres mennyiségű sós vízben 15-20 percig főzöm. Ha a víz elfőtt, leveszem a tűzről és 5 percre, lefedve félreteszem (ekkor párolódik tökéletesre).
  2. Apróra vágom a fokhagymát, felszeletelem a gombát és az articsókát.
  3. Kiolvasztom a spenótot és kipréselem-leöntöm róla a vizet.
  4. Előmelegítem a sütőt 175 C fokra.
  5. Egy jénai tálat kikenek olajjal.
  6. Egy serpenyőben felhevítek 2 evőkanál olajat, majd beleteszem a fokhagymát és a gombát. 3-4 percig pirítom.
  7. Hozzáadom a spenót leveleket és az articsókát is a serpenyőhöz és további 2 percig kevergetem közepes hőfokon. Megsózom, borsozom.
  8. A zöldségekre ráöntöm a rizstejszínt és az egészet krémesre kavarom közepes hőfokon kb. 2 percig. Egy kisebb marék reszelt sajtot is lehet bele tenni, de a nagyját megtartom a rétegzéshez, az a lényeg. Érdemes megkóstolni a spenótot ezen a ponton, mert isteni! Ha kell, még sózd meg. A spenót nagyon sok sót felvesz.
  9. Jöhet a jénai tál megtöltése! Először egy pár centis quinoa réteget kanalazok az aljára.
  10. Utána rákanalazom a tejszínes spenót felét. Majd ezt megszórom bőségesen reszelt sajttal.
  11. Újabb quinoa-spenót-sajt réteget pakolok a tálba, majd mehet az egész a sütőbe.
  12. Kb. 25 percig sütöm 175C fokon.
  13. A fenyőmagot csak az utolsó 10 percben szórom rá, hogy nehogy megégjen.
Jó étvágyat!

Megjegyzések