Kedvenc reggelim: Articsókás-spenótos melegszendvics

A legeslegkedvencebb reggelim már hónapok óta a spenótos-articsókás melegszendvics.

Szeretem valami meleggel, de egyszerüen indítani a napot. Ez a kaja 10 perc alatt elkészül és isteniek az ízek együtt. Amint látjátok, a feltét kb olyan vastag, mint a fél zsemlék... imádom!

Egy levessel vagy salátával vacsorára is szuper.



Hozzávalók 1 adaghoz

  • 1 zsemle vagy 2 szelet jófajta teljes kiörlésü kenyér
  • pár csepp olívaolaj
  • 1-2 kövér gerezd fokhagyma, felszeletelve
  • 2-3 gombóc mirelit leveles spenót (vagy 2 nagy marék friss)
  • néhány darab olajban eltett articsóka, összedarabolva*
  • só, bors
  • 2-3 szelet vegán olvadós pizza mozarella vagy sima sajt
Alternatív variációk:
* articsóka helyett használhatsz aszalt paradicsomot is, így is nagyon finom
**néhány evőkanál konzerv lencsét hozzáadva tovább nő az ízélmény és a fehérje-mennyiség :)

Elkészítés

  1. A mirelit spenótot előző este átteszem a hűtőbe, hogy reggelre kiolvadjon. Vagy a mikroban pár perc alatt kiolvasztom :)
  2. A sütőt grill fokozatra kapcsolom, 200 fokon.
  3. Egy serpenyőben olajat forrósítok. Beledobom az összezúzott fokhagymát. 
  4. A fokhagymára rádobom a felolvasztott spenótot és az articsóka darabokat. Sózom, borsozom, összeforgatom. (**itt adom hozzá a lencsét, ha ezt a verziót készítem)
  5. A kenyérszeleteket vastagon megrakom ezzel a töltelékkel, majd a tetejére teszem a sajtot.
  6. A sütőben 3-4 perc alatt megsütöm a melegszendvicseket. Én úgy szeretem, ha már kicsit barnul a sajt, de ez ízlés kérdése :)

Adagonként

Költség: kb 200-250 Ft
Kalória: ~300
CH: 30-35g lassú (a kenyér típusától függöen)
Fehérje ~ 10-12g

Ez itt a lencsével felturbózott változat

'Reggeli' verzió

Megjegyzések