Sárgabarckos pite

Egy igazi nyári süti!
Töredelmesen bevallom, idén ez az első süti amit sütöttem. Nem is tudom, hogy történhetett: sűrűek voltak ezek a hónapok, gyakran főzök és abban teljesedek ki vagy mert túl közel lakok egy szuper mindementes cukrászdához? 

Lényeg, hogy most végre itt van. És sárgabarackos. És cukormentes. És teljeskiőrlésű. És szép. És finom. 

Egy korábbi receptemhez, a levendulás-sárgabarackos-vajas pitéhez nagyon hasonlít. Most viszont vaj helyett olivaolajat használtam - és működött! :)
A tejet egyelőre nem mertem növényi tejjel helyettesíteni, mert vendégségbe sütöttem és nem akartam kockáztatni. De legközelebb kipróbálom a teljes "tejtermékmentesítést" :)! 




Hozzávalók (20 cm átmérőjű kerek, vagy hasonló méretű szív alakú sütőformához):
  • 240 ml (laktózmentes) tej
  • 100g erytrit
  • 0.5 tk vanilia
  • 1 citrom héja lereszelve
  • 2 tojás
  • 100 ml olívaolaj
  • 220g zabliszt
  • 1.5 tk sütőpor
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • Csipet só
  • 6 sárgabarack kimagozva, félbe- vagy negyedbe vágva
  • 1 marék dió (vagy mandulapehely)
  • 1-2 evőkanál erytrit a tetejére
  • 1 evőkanál porxukor (por erytrit), sárgabaracklekvár - opcionális
Elkészítés:
  1. 165 fokra előmelegítem a sütőt és előkészítem a 20cm átmérőjű szilikonos sütiformát (fém sütőformát is használhatsz, de annak az alját és oldalait jó alaposan kend ki olajjal)
  2. Összekeverem a tejet, erytritet, vaníliaport és a citrom héját.
  3. Enyhén felverem a tojásokat és hozzáadom az olajat.
  4. Egy másik tálban összekeverem a lisztet a sütőporral, szódabikarbónával és a sóval.
  5. A folyékony hozzávalókat ráöntöm a lisztes keverékre és jól eldolgozom. 
  6. Beleöntöm a folyékony tésztát a kivajazott tortaformába. 
  7. A torta tetején elosztom a sárgabarack feleket, hogy a héjas részük nézzen felfelé és hogy összeérjenek (azaz jó szorosan).
  8. Megszórom egy kis tört dióval vagy mandula pehellyel (opcionális)
  9. Minumum 50, max. 60 percig sütöm 165 fokon. A sütési idő függ a sütődtől is, 45 perc után érdemes sűrűbben nézegetni, nehogy megégjen.
  10. Ha megsült 10 percig hagyom hűlni, mielőtt kiveszem a sütiformából. Ezen segít, ha egy késsel elválasztod a sütiforma falától.
  11. (opcionális) A sütit lekenheted még sárgabarack lekvárral vagy a következő öntettel: 3-4 evőkanál por erytrit + 1 evőkanál vízz + 1 evőkanál citromlé.
  12. A süti akkor a legszebb, amikor frissen sült. Utána a barackok kicsit megsüllyednek - ezt tökéletesen kozmetikázható azzal, ha megszórod porállagú erytrittel.


Megjegyzések