Barackos-levendulás-citromos

Sárgabarackos sütiből sosem elég, bármilyen változatban jöhet. De azt hiszem, eddig ez a legzseniálisabb kombináció: sárgabarack, citrom és a levendula.
Provence a tányérodon :)




BARACKOS-LEVENDULÁS VAJAS SÜTI
(cukormentes, teljes kiőrlésű, 20 cm átmérőjű tortához)

Hozzávalók:
  • 120g vaj
  • 100g erytrit
  • 120 ml tej
  • 1 tk vanilia
  • 1 tojás + 2 fehérje
  • 220g zabliszt
  • 1 citrom héja

  • 1 ek sütőpor
  • Csipet só
  • 1,5 teáskanal levendula
  • 1 evőkanál szeletelt mandula
  • 8 sárgabarack kimagozva, félbevágva
Elkészítés:
  1. 160 fokra előmelegítem a sütőt és kikenek egy 20cm átmérőjű tortaformát vajjal.
  2. Felolvasztom a vajat, hozzáadom az erytritet, tejet, vanília aromát. Botmixerrel keverek rajta.
  3. Hozzáadom a tojást és a tojásfehérjéket.
  4. Krumplihámozóval levágom egy citrom héját, hozzáadom a folyékony keverékhez és a kézi botmixerrel összedolgozom (én citromhéj reszelés helyett erre a módszerre esküszöm).
  5. Egy másik tálban összekeverem a lisztet a sütőporral, a sóval és 1 teáskanál szárított levendulával.
  6. A folyékony hozzávalókat ráöntöm a lisztes keverékre és jól eldolgozom. 
  7. Beleöntöm a tésztát a kivajazott tortaformába, egy késsel elegyengetem. 
  8. A torta tetején elosztom a sárgabarack feleket, hogy a héjas részük nézzen lefelé.
  9. Megszórom egy kis mandula pehellyel (opcionális)
  10. 75 percig 160 fokon sütöm.
  11. Ha megsült, még rászórom a maradék fél evőkanál levendula szirmot. Hidegen vagy melegen is fantasztikus.
  12. (opcionális) 3-4 evőkanál por erytritet vagy nyírfacukrot elkeverek 1 evőkanál vízzel és 1 evőkanál citromlével. Ezzel még meglocsolhatom a tortát. 
p.s. Ezzel a BBC vajas-barackos süti recepttel dolgoztam, de a felismerhetetlenségig átalakítottam :)


Megjegyzések