Narancsos-fűszeres zabkeksz (téné, vegán, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes)
Ez a recept neked való, ha:
- főétkezések között délelőtt/délután egy pár falatot szoktál nassolni
ÉS/VAGY - szeretnéd a vendégeidet házi keksszel elkápráztatni
ÉS/VAGY - reggelire csak pár falatot szoktál enni és azt is jellemzően rohanva/útközben
ÉS - mindezt egészségtudatosan, természetes hozzávalókat előnyben részesítve kiviteleznéd.
Szóval a zabkeksz, amit alább bemutatok nekem nagyon ízlik. Egyszerű, de nagyszerű. Állagra közepes: se nem puha, se nem ropogós. Egy hétköznap este is elkészíthető.
Az alábbi adag (15-20 darab) akár 4-5 napig kielégítheti egy fő nassolási igényeit... vagy 4 fő nassolási igényeit egy napig :)
Könnyen magaddal viheted munkahelyi/iskolai tízórainak/uzsonnának, vagy a táskádban megszorulós nasinak.
Csupa természetes hozzávalót használtam. Még sütőpor sincs benne!
A recept vegán, tojásmentes, de aki szereti a vajat, azt is használhat zsiradéknak. Alacsony cukortartalmú. Egy kevés agavé sziruppal/mézzel van édesítve, egyébként a lassú felszívódású szénhidrátok dominálnak benne.
A recept vegán, tojásmentes, de aki szereti a vajat, azt is használhat zsiradéknak. Alacsony cukortartalmú. Egy kevés agavé sziruppal/mézzel van édesítve, egyébként a lassú felszívódású szénhidrátok dominálnak benne.
Fogyasztható magában, joghurttal, lekvárral, esetleg egy nagy kanál mandulavajjal megfejelve.
Hozzávalók (15-20 db kisebb kekszhez)
- 2 evőkanál chia mag + 2 evőkanál víz
- 200g zabliszt (ha ez fontos, legyen gluténmentes)
- 100g zabpehely
- 2 teáskanál őrölt kardamom
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- csipet só
- 6 evőkanál agavé szirup vagy méz
- 1 bio narancs héja lereszelve (megúszós tipp: dm-ben lehet bio reszelt narancshéjat kapni)
- 1 narancs leve vagy 1 vérnarancs leve
- 60g mandulavaj VAGY 60 g olvasztott kókuszzsír VAGY 60 g olvasztott vaj
- 4-6 evőkanál növényi tej
- 3-5 db király datolya felaprítva (vagy más aszalt gyümölcs pl. mazsola/aszalt cseresznye..)
Elkészítés (bruttó 40-45perc)
- Összekeverem a 2 evőkanál chia magot a 2 kanál vízzel. Félreteszem, hogy zselés állagúvá összeálljon.
- Előmelegítem a sütőt 180 C fokra (légkeveréssel) és egy tepsibe sütőpapírt teszek.
- Egy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat: a lisztet, a zabpelyhet, a kardamomot, fahéjat, sót.
- Egy másik tálban összekeverem az agavét, a reszelt narancshéjat, a narancs levét , a választott zsiradékot és 4 evőkanál növényi tejet.
- Ez előző lépésben kapott folyékony masszát ráöntöm a lisztes keverékre. Jól összedolgozom. Ha maradnak száraz, lisztes részek, akkor még 1-2 evőkanálnyi növényi tejet adok hozzá.
- Ha összeállt a tészta, beleszórom a felaprított datolyát / egyéb aszalt gyümölcsöt.
- A tésztából egy kanálnyi adagot veszek ki és nagyobbacska diónyi méretű golyót készítek belőle a kezemmel. Ezt aztán kilapítom és a sütőpapírra teszem.
- A 7. lépést megismétlem, ahányszor futja a tésztából.
- Előmelegített sütőben 180 C-on, légkeveréssel 20-25 percig sütöm.
- Ha megsült, kiveszem és pár percig hűlni hagyom.
Fogyasztható magában, (növényi) joghurttal, esetleg egy kanál lekvárral vagy mandulavajjal megfejelve.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése