Narancsos-fűszeres zabkeksz (téné, vegán, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes)

Ez a recept neked való, ha: 
  • főétkezések között délelőtt/délután egy pár falatot szoktál nassolni
    ÉS/VAGY
  • szeretnéd a vendégeidet házi keksszel elkápráztatni
    ÉS/VAGY
  • reggelire csak pár falatot szoktál enni és azt is jellemzően rohanva/útközben
    ÉS
  • mindezt egészségtudatosan, természetes hozzávalókat előnyben részesítve kiviteleznéd.
Szóval a zabkeksz, amit alább bemutatok nekem nagyon ízlik. Egyszerű, de nagyszerű. Állagra közepes: se nem puha, se nem ropogós. Egy hétköznap este is elkészíthető.

Az alábbi adag (15-20 darab) akár 4-5 napig kielégítheti egy fő nassolási igényeit... vagy 4 fő nassolási igényeit egy napig :)

Könnyen magaddal viheted munkahelyi/iskolai tízórainak/uzsonnának, vagy a táskádban megszorulós nasinak.





Csupa természetes hozzávalót használtam. Még sütőpor sincs benne!
A recept vegán, tojásmentes, de aki szereti a vajat, azt is használhat zsiradéknak. Alacsony cukortartalmú. Egy kevés agavé sziruppal/mézzel van édesítve, egyébként a lassú felszívódású szénhidrátok dominálnak benne.

Fogyasztható magában, joghurttal, lekvárral, esetleg egy nagy kanál mandulavajjal megfejelve.






Hozzávalók (15-20 db kisebb kekszhez)

  • 2 evőkanál chia mag + 2 evőkanál víz
  • 200g zabliszt (ha ez fontos, legyen gluténmentes)
  • 100g zabpehely
  • 2 teáskanál őrölt kardamom 
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • csipet só
  • 6 evőkanál agavé szirup vagy méz
  • 1 bio narancs héja lereszelve (megúszós tipp: dm-ben lehet bio reszelt narancshéjat kapni)
  • 1 narancs leve vagy 1 vérnarancs leve
  • 60g mandulavaj VAGY 60 g olvasztott kókuszzsír VAGY 60 g olvasztott vaj
  • 4-6 evőkanál növényi tej
  • 3-5 db király datolya felaprítva (vagy más aszalt gyümölcs pl. mazsola/aszalt cseresznye..)

Elkészítés (bruttó 40-45perc)

  1. Összekeverem a 2 evőkanál chia magot a 2 kanál vízzel. Félreteszem, hogy zselés állagúvá összeálljon. 
  2. Előmelegítem a sütőt 180 C fokra (légkeveréssel) és egy tepsibe sütőpapírt teszek.
  3. Egy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat: a lisztet, a zabpelyhet, a kardamomot, fahéjat, sót. 
  4. Egy másik tálban összekeverem az agavét, a reszelt narancshéjat, a narancs levét , a választott zsiradékot és 4 evőkanál növényi tejet.
  5. Ez előző lépésben kapott folyékony masszát ráöntöm a lisztes keverékre. Jól összedolgozom. Ha maradnak száraz, lisztes részek, akkor még 1-2 evőkanálnyi növényi tejet adok hozzá. 
  6. Ha összeállt a tészta, beleszórom a felaprított datolyát / egyéb aszalt gyümölcsöt. 
  7. A tésztából egy kanálnyi adagot veszek ki és nagyobbacska diónyi méretű golyót készítek belőle a kezemmel. Ezt aztán kilapítom és a sütőpapírra teszem. 
  8. A 7. lépést megismétlem, ahányszor futja a tésztából. 
  9. Előmelegített sütőben 180 C-on, légkeveréssel 20-25 percig sütöm.
  10. Ha megsült, kiveszem és pár percig hűlni hagyom.
Fogyasztható magában, (növényi) joghurttal, esetleg egy kanál lekvárral vagy mandulavajjal megfejelve.

Megjegyzések