Vöröslencse dahl sült karfiollal (téné, vegán, gluténmentes)

Most méltó társ(ak)ra talált egyik kedvencem, a sült karfiol. 

Protein gyanánt lélekmelengető vöröslencse dahl-t főztem mellé, a szénhidrátokat pedig árpagyöngyből készült rizibizi szolgáltatja. Laktató, finom és szép - kell ennél több? 😋

Ja, igen: hétköznap este is elkészíthető! ⏰


Ezt a fotót azért készítettem, hogy a dahl-t is szemügyre vehessétek, hiszen a fenti képen alig látszik :)



Hozzávalók (2-3 adaghoz):

  • egy nagy fej karfiol
  • egy-két evőkanál olaj (napraforgó-/oliva-/repce-)
  • 1-2 teáskanál kurkuma ÉS/VAGY curry por
  • 1.5 (másfél) bögre árpagyöngy (lehetőleg előre beáztatva*) - VAGY ugyanennyi (barna) rizs a gluténmentes verzióhoz 
  • víz
  • fél bögre mirelit borsó
  • egy fél vöröshagyma - apróra vágva
  • egy 2-3 cm-es friss gyömbér darab - meghámozva ÉS lereszelve VAGY apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma - fokhagymanyomón átpréselve VAGY apróra vágva
  • egy evőkanál olaj 
  • fűszerek (bátran használhatod őket kicsit más arányban is):
    1 teáskanál őrölt kurkuma, 2 teáskanál curry por, 1 teáskanál garam masala, fél teáskanál őrölt koriander, fél teáskanál őrölt kömény
  • 3/4 bögre száraz vöröslencse (kb. 135 gramm szárazon)
  • 1 bögre víz
  • natúr ételízesítő - elhagyható
  • 1 konzerv aprított paradicsom
  • 100-200 ml sűrű kókusztej vagy kesudió-tej
  • só, bors
  • chilli pehely - ezt utólag javaslom, ízlés szerint
*A gabonákat érdemes előre beáztatni néhány órára. Ez nemcsak lerövidíti a főzési idejüket, de könnyebben emészthetővé is teszi őket.

Elkészítés (kb. 45 perc)

  1. A sütőt előmelegítem 180 C fokra, légkeveréssel. Egy tepsibe sütőpapírt teszek.
  2. A karfiolt felvágom rózsákra. 
  3. Egy keverőtálba teszem a karfiol darabokat. Meglocsolom őket egy evőkanál olíva olajjal és megszórom kurkumával/curry porral, sóval. Összerázom, majd kiöntöm a sütőpapírral bélelt tepsire.
  4. Beteszem a karfiol rózsákat a tepsivel együtt a sütőbe és 30-40 perc alatt megsütöm őket. Én szeretem, ha picit már megbarnulnak, de ez ízlés kérdése.
  5. Amíg sül a karfiol, felteszem az árpagyöngyöt főni. Egy lábasba teszem a (beáztatott) árpagyöngyöt, a mirelit borsót, kb. 3 bögrényi vizet, ízlés szerinti sót / natúr ételízesítőt és közepes lángon, fedő alatt, 20-30 perc alatt megfőzöm.
    (Több szempontból is érdemes előre b
  6. Amíg fő az árpagyöngy és sül a karfiol, elkészítem a lencse dahl-t:
  7. Felvágom apró kockákra a meghámozott vöröshagymát, gyömbért és fokhagymát. 
  8. Egy mélyebb serpenyőben vagy lábasban felhevítek egy evőkanál olajat.
  9. A forró olajon, közepes tűzön, először a vöröshagymát párolom 2-3 percig, majd hozzáadom a gyömbért és fokhagymát. Az egészet további 1-2 percig pirítom. Ha esetleg nagyon barnulna, egy löttyintésnyi vizet önts hozzá.
  10. A pirított hagymákhoz és gyömbérhez hozzáadom a fent felsorolt fűszereket is (kurkuma, curry, garam masala, koriander, kömény).
  11. Az így létrejött aromás keverékhez hozzáadom a lencsét, a vizet és az aprított paradicsom konzervet is. 
  12. Ezen a ponton mehet a dahl-ba egy kis só és/vagy natúr ételízesítő is, ha van otthon. Ha nincs, akkor elhagyható. 
  13. Kb. 20-25 percig főzöm a dahl-t. Akkor jó, ha a lencse teljesen megpuhult, itt-ott szétfőtt. 
  14. Ha nem akar puhulni a lencse, akkor adok még hozzá egy kis vizet (100-200 ml) és tovább főzöm.
  15. A végén, amikor már puha a vöröslencse is, hozzáöntöm a 100-200 ml kesu-/vagy kókusztejet is  és még pár percig főzöm.
  16. A végén a dahl-t még érdemes megkóstolni és ízlés szerint erősíteni a fűszerezését, ha kell (pl. só, curry, chilli pehely).
  17. Tálalásként minden tányérra bőséges adagot teszek az árpagyöngyből, dahl-ból és a sült karfiolból.
Jó étvágyat!




Megjegyzések