Csodás vegán csokitorta - szülinapra 🎂 vagy Valentin napra 💘
Ezt a tortát a férjecském szülinapjára készítettem, de a közelgő Valentin napra is tökéletes meglepetés lehet 😊 💘 🎂
Azt hiszem, ez eddig a hobbi-szakács pályafutásom egyik csúcspontja. Anyira finom, hogy három szeletet ettem egy ültő helyemben. Nyam-nyam 😋
A csokis piskóta, a mogyoróvajas krém és az enyhén savanykás málna remek triót alkotnak.
Mivel a férjem szülinapi tortájáról van szó, ezért nem vittem túlzásba a "reformkodást". Mindenesetre a recept vegán és tojásmentes, csak természetes hozzávalókat használtam benne.
A piskóta kb. 50%-ban teljes kiőrlésű. Kókuszvirág cukrot és agavé szirupot használtam édesítőszerként. Ezek cukortartalma nem nulla, így ha valaki erre jobban odafigyel, erytritollal/nyírfacukorral is elkészítheti. De ez nem egy túl édes torta, plusz az embernek nincs minden nap szülinapja, így nálunk az a kis cukor nálunk belefér. 😊
A recept leírásban több opciót is megadok, hogy az étrendednek megfelelően tudd elkészíteni. Ha fogyasztasz tejtermékeket, nyugodtan használhatsz benne normál tejet / vajat. Illetve az édesítőszerre is adok opciókat, hogy a preferenciáidnak megfelelően készíthesd el.
A piskóta tökéletesen sikerült, pedig nincs benne tojás. Chia maggal és almaszósszal helyettesítettem.
Zsiradékként használható többféle növényi alternatíva: kókuszzsír (én nem szoktam használni, mert több benne a telített - azaz kevésbé egészség-barát zsír-, mint a disznózsírban/vajban), semleges ízű növényi olajjal (pl. napraforgó- vagy repceolaj), mandulavajjal vagy ezek valamilyen keverékével.
Én a képen látható torta csokis piskótájához most vajat használtam, mert a férjem szereti a vaj ízét. De a receptben megadok különféle alternatívákat, a teljesen vegán verzióhoz.
A krém is teljesen vegán, csak természetes növényi hozzávalókat használtam hozzá.
A tésztát a Nora Cooks blog egyik receptje alapján készítettem, kisebb módosításokkal. A krémet a Deliciously Ella szakácskönyvem egyik receptje inspirálta.
Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!
Hozzávalók (20-22 cm átmérőjű tortához)
Piskóta
- 1 bögre (240 ml) növényi tej - én saját készítésű kesudió tejet használtam VAGY sima/laktózmentes tej
- 1 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál chia mag
- 1-2 evőkanál langyos víz
- 1 bögre finomliszt
- 1 bögre teljes kiőrlésű liszt (VAGY még 1 bögre finomliszt)
- 1 és 1/4 bögre kókuszvirág cukor (VAGY 1 és 1/4 bögre nádcukor VAGY 3/4 bögre erytritol, ha kevesebb szénhidráttal/cukorral szeretnéd)
- 3/4 bögre cukrozatlan kakaópor
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 és 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 1/2 bögre napraforgó/repce olaj VAGY olvasztott kókuszzsír VAGY olvasztott margarin VAGY olvasztott vaj
- 2/3 bögre cukrozatlan almaszósz
- 1 teáskanál őrölt vanília aroma
- 1 bögre forró víz (a legvégén!)
- 100 g kesudió - minimum 2 órára beáztatva meleg vízben
- 3 púpos evőkanál mogyoróvaj
- 4 evőkanál agavészirup VAGY más természetes szirup
- 1 teáskanál őrölt vanília
- fél evőkanál kókuszvirág cukor VAGY nádcukor VAGY erytritol
- 60 ml langyos víz VAGY növényi tej
- 250 g friss málna VAGY fagyasztott málna (az előző órákban kiolvasztva)
- 2 evőkanál kókuszvirág cukor VAGY nádcukor VAGY erytritol
- 20-22 cm-es átmérőjű tortaforma (nekem csak 1db van minden tortaformából, úgyhogy két körben sütöttem. Ha van két egyforma tortaformád, akkor sütheted egyszerre mindkét piskóta lapot)
- Sütőpapír - opcionális
- Kézi mixer (én az olcsó Rossmannost használom)
- Turmixgép / botmixer
- Keverőtál
- Villa, kanál, fakanál
- Mérőbögrék
- Egy sütő :)
Elkészítés
Az elkészítési idő bruttó kb. 2-3 óra, ami függ attól, hogy hány tortaformád van, azaz egymás után vagy egyszerre sütöd a két tortalapot. Leginkább azért tart ilyen sokáig, mert a piskótának ki kell hűlnie összeállítás előtt. Maga a nettó munka 45-50 perc.
- Beáztatom a kesudiót annyi vízben, amennyi ellepi.
- Előmelegítem a sütőt 175 C fokra.
- Egy (vagy ha van két egyforma, akkor két) 20-22 cm átmérőjű tortaformát kikenek olajjal/margarinnal/vajjal, vagy kibélelem sütőpapírral.
- A növényi tejet kiöntöm egy tálba és hozzáadom az almaecetet. Félreteszem.
- Egy kávéspohárban összekeverem az egy evőkanál chia magot az 1-2 evőkanál vízzel. Ezt is félreteszem.
- Egy nagy keverőtálba beleteszem a liszteket, kókuszvirág cukrot / erytritolt, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát, sót. Összekeverem.
- A lisztes keverékhez hozzáöntöm az almaecetes tejet, a megzselésedett chia magot, az olajat (VAGY olvasztott vajat/margarint), az almaszószt és a vanília aromát.
- Kézi mixer közepes fokozatán jól összedolgozom homogén tésztává.
- Amikor összeállt a tészta, alacsonyabb fokozatra kapcsolom a kézi mixert és hozzáöntök a masszához még fél bögre (100-120 ml) forró vizet, majd ezt is eldolgozom.
- Folyós állagú tésztát kaptam. Ilyennek kell lennie.
- A tészta felét beleöntöm az előkészített sütőformába és egyenletesen eloszlatom a formában. (Ha van két egyforma tortaformád, akkor oszd el a tésztát egyenlően a két forma között.)
- Az előmelegített sütőben 30-35 percig sütöm az első tortalapot.
(Ha van két tortaformád, akkor egyszerre süsd meg mindkét piskóta lapot és ugorj a XX lépésre.) - Ha megsült, kiveszem a sütőből és 5-10 percet hagyom hűlni a formában.
- Az elkészült tortalapot kiveszem a formából és a pultra teszem, hogy tovább hűljön.
- A sütőformát újra kibélelem sütőpapírral. A tészta másik felét is beleöntöm a formába és egyenletesen eloszlatom benne.
- A második piskóta lappal megismétlem a 12.-13.-14. lépéseket.
- Amikor teljesen kihűlt mindkét torta lap, elkészítem a krémet.
- Leöntöm a vizet a kesudióról és átöblítem.
- A fent felsorolt krém hozzávalókat (beáztatott és lecsepegtetett kesu, mogyoróvaj, agavé szirup, vanília, kókuszvirág cukor, langyos víz) robotgépben / kézi botmixerrel összeturmixolom.
- A málna 1/4-ét épen hagyom, a 3/4-ét egy villával összetöröm és hozzákeverek egy evőkanál kókuszvirág cukrot.
- Az egyik piskótát kinevezem "alsó" rétegnek, ráteszem a tálaló tálcára/tányérra.
- Az alsó piskóta tetején eloszlatom a mogyoróvajas krém felét, majd megkenem az összetört málna felével is.
- Erre ráteszem a felső piskótát, majd ennek tetejét megkenem a maradék mogyoróvajas krémmel és eloszlatom a tetején a maradék összetört málnát. Mindezt megkoronázom az egészben hagyott málna szemekkel.
- Tálalok! 🎂
Az alábbi képeken mutatom az összeállítási folyamatot.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése