Házi granola (vegán, gluténmentes)

Az iskolakezdés apropóján következzék a házi granola receptem, ami ideális a rohanós hétköznapok reggeleire.

Férjecskémnek szoktam ezt elkészíteni, mert reggelente gyakran hamarabb kilő a házból, mint hogy én magamhoz térnék. 🙈 És azért is, mert imád granolát reggelizni. 

Általában este 9-10 óra körül sütök egy nagyobb adaggal. Olyankor, amikor még valamit csinálni szeretnék, de már semmilyen komolyabb agytevékenységre nem futja az energiámból. Nagyon hálás nap záró rituálé, mert csak 3-5 percnyi feladat van vele és nagyon finom illat lesz tőle a lakásban. 😉

A házi granola előnyei a bolti granolákkal szemben:

  • olcsóbb
  • csak természetes hozzávalók vannak benne
  • kedvedre variálhatod az összetevőket
  • alkotás élményt nyújt :)
A cukortartalma a kalkulációim szerint nem tér el jelentősen a bolti granolákétól (kb. 11-14g/100g). 
Bár én előnyként könyvelem el már azt is, hogy természetesebb édesítőszereket használtam, mint a legtöbb hagyományos bolti granola.
Ha nagyon kerülöd a cukrot, akkor meg lehet próbálni csökkenteni a szirup mennyiségét (pl. 4 evőkanálról 2-re), de nem vállalok garanciát rá.



Az alább megadott mennyiség kb. 250-300g granolát eredményez. Bekerülési költsége kb. 700-800 Ft, de persze ez nagyban függ attól, hogy pontosan milyen extrákat (magvak, stb.) használsz és mennyiért vásárolod a hozzávalókat. Mindenesetre nekem az alábbi receptre kilónként kb. 2100-3200 Ft-os ár jön ki.

A bekerülési ár tovább csökkenthető, ha növeled a zabpehely arányát (ami a legolcsóbb hozzávaló) és csökkented a drágább extrák mennyiségét.

Összehasonlításképpen:
Nestlé Fitness granola ára 5000 Ft/kg 
  • de ennek az összetevői között szerepel a Szárított glükózszirup, Invertcukorszirup, Cukor, Méz, Térfogatnövelő szer (nátrium-karbonátok) és ennyi pénzért nem sikerült bele semmilyen olajos magvat tenni. Ja, bocs, van benne 0.2% kókuszreszelék.
Viblance /Herster's granolák ára 6000-7000 Ft/kg
  • a házi granolához hasonlóan természetes hozzávalókból készült
dm bio granolák 3100 Ft/kg
  • az összetevők listája és az ára is hasonló, mint a házi granoláé


Házi granola 

Hozzávalók (250-300grammhoz)

  • 1 és 1/2 bögre nagyszemű zabpehely (ha ez fontos, legyen gluténmentes) 
  • 1/4 bögre kókusz chips 
  • 1/4 bögre (pekán) dió
  • 1/4 bögre tökmag vagy szeletelt mandula
  • 1 csipet só
  • fél teáskanál őrölt fahéj

  • 3 evőkanál napraforgó olaj
  • 3 evőkanál agavé szirup (vagy méz vagy más természetes szirup)
  • opcionális: 1 evőkanál kókuszvirág cukor (ez kellemesen karamellizálódik sütés közben és fokozza az ízélményt, de komolyabb veszteség nélkül elhagyható)
  • opcionális: egy marék aszalt vörösáfonya, aszalt sárgabarack vagy aszalt meggy (más is lehet, de nekem a savanykásabb aszalt gyümölcsök jobban kiegészítik a granola ízeit)

Elkészítés

  1. Előmelegítem a sütőt 160 C fokra. Sütőpapírt teszek egy tepsibe.
  2. Egy tálban összekeverem a fent felsorolt hozzávalókat, KIVÉVE az aszalt gyümölcsöket, amit csak sütés után kell belekeverni.
  3. A tál tartalmát ráöntöm a sütőpapírral bélelt tepsire. Nem oszlatom szét teljesen a tepsin. Maradjon egy kicsit egyben az egész így lesz darabos (lásd az alábbi fotón)
  4. 20-25 percig sütöm 160 C fokon. Ne égjen meg, de a szélei legyenek aranybarnák.
  5. Ha letelt a sütési idő, kiveszem tepsistől és félreteszem k

    ihűlni. Nem nyúlok hozzá ezidő alatt, mert még csak ezután fog darabosra megkeményedni. Ha már megszilárdult a granola, akkor tördelem bele egy tároló edénybe - vagy egyenesen a müzlis tálba.😋
Jó étvágyat!

Megjegyzések