"Balatoni növényevők": vegán-barát éttermek a Balaton körül

🌱🐟😎BALATONI NÖVÉNYEVŐK"AVAGY VEGÁN-BARÁT ÉTTERMEK A BALCSIN🌱🐟😎

(a lista folyamatosan frissül és a 2023 nyári állapotokat tükrözi)

Veganeeta, Balatonalmádi

A Balaton környéki vegán-barát éttermeket bemutató sorozatomból nem maradhat ki a Veganeeta, a Balaton (tudtommal) egyetlen vegán étterme.
Ha lenne rangsorolás a "Balatoni növényevő" listán, akkor biztosan ők lennének az aranyérmesek. 🥇
Ráadásul idén nyáron új, nagyobb épületbe költöztek - jó látni, hogy egy vegán étterem ilyen sikeres és bővül, drukkolok nekik. 🤞

Legutóbb ezt ettem: falafel, salátával, házi növényi tzatzikivel és pita chips-szel.


A kedvesem pedig a vegán szejtán burgert próbálta ki:


És még erről is van fotóm (tofu-kecskesajtos saláta):



***🌱 Választék: 5/10 🥇 ***

Igazi növényevő mekka, bőséges választékkal, több oldalas étlappal!🤩💚
A 'lájtosabbaktól' és kiadósabb ételekig, a burgertől a somlóiig minden "full vegán" és akinek ez fontos, az gluténmentes fogásokat is talál.

(Megjegyzés: A válogatásban szereplő többi étterem közül többnek is adtam 5/5 pontot.  A Veganeeta-t leszámítva viszont minden étterem 'hagyományos', azaz nem szakosodott speciális étrendre, a közízlésnek igyekszik megfelelni és húsos, tejtermékes, stb. ételeket is kínál. Ha egy ilyen helyen van az étlapon több növényi alapú étel is, tehát van vegán választási lehetőség, azt én már értékelni szeretném. Ez is nagy dolog manapság. )

A Veganeeta értelemszerűen, speciális, vegán étteremként messze lekörözi vegán választékban az összes többi helyet a listán. Azaz, ha egy vegán választékot kínáló hagyományos étterem 5/5 pontot ér el, akkor a Veganeeta 5-ből 10-et.


***😋 Ízek: 5/5 ***

Számtalanszor megfordultam már itt, mindig mennyei volt minden étel! 

***🌈 Tálalás - esztétikum: 5/5  ***
Ezen a téren sem okoznak csalódást. A felszolgált ételek szépen, igényesen, étvágy gerjesztő módon érkeznek a tányérokon.

***♡Egészségtudatosság faktor: 5/5***
Tudtommal nem igazán használnak feldolgozott hozzávalókat, minden itt készül. A desszertek kivételével szinte minden fogás tartalmaz egy csomó zöldséget, természetes növényi fehérjét és "jó" szénhidrátokat.

Összességében: a vegán étkezés iránt érdeklődők számára a Veganeeta egy balatoni nyaralás KIHAGYHATATLAN állomása.


Bamboo Bistro, Zánka

Ezt ettem: hajdina, céklás csicseriborsó fasírt és sült karfiol


***🌱 Választék: 5/5 ***
Az étlapon található hét főételből kettő vegán... Wow! 🌟🤩💚 Egy 'hagyományos' étteremtől ez szokatlan.
Sőt, még vegán desszert és leves is volt, bár ezeket nem próbáltam.

***😋 Ízek: 5/5  ***
Nagyon finom volt minden! 👌
A férjem alapvetően nem szereti a hajdinát, de az, ahogy itt készítették el, az még neki is bejött.

***🌈 Tálalás - esztétikum: 5/5  ***
A kép magáért beszél. Vitathatatlanul odafigyeltek erre: van többféle szín és textúra.
A málnás 'ecsethúzás' apróság, de nagyon feldobja a látványt.

***♡ Egészségtudatosság faktor: 5/5***
Minden van ezen a tányéron, ami egy tudatos növényi fogáshoz kell: teljes értékű gabona (hajdina), többféle zöldség és növényi fehérje is, mert a cékla fasírt csicseriborsót is tartalmaz.
Extra piros pont jár a házi készítésű, adalékanyagoktól és ultra-feldolgozott hozzávalóktól mentes növényi fasírtért. 👌

u.i. Az étterem egy ősfás parkban található a Zen Garden resort-ban. Ne ijesszen el senkit az, hogy be kell jutni a resort területére. Örömmel látnak olyan vendégeket is az étteremben aki nem itt száll meg (mi is csak vacsorázni jöttünk).


Szőlősi Kocsma, Balatonszőlős

A Szőlősi Kocsma nevű gasztropubban ott jártamkor az étlap vegán eleme ez volt: sült zeller, sült saláta és cseresznye. Meglepő de remek kombináció!🍒
(A gyümölcslevesük is vegán, amit desszertként rendeltem).




***Ízek: 5/5 😋👌***
Nem jutott volna eszembe a sült zellert cseresznyével párosítani... legalábbis mostanáig 😋 Elképesztő finom volt!

***Választék: 5/5 🌱🌱***
Szuper, hogy a hét főételből egy mindig a növényi étrendet követőket szólítja meg és van vegán gyümölcsleves is. Nekem ekkora választék bőven elég, főleg, ha az adott fogások annyira kreatívak és finomak, mint itt 🙂

***Tálalás - esztétikum: 5/5 🌈 ***
A két sztár hozzávaló (zeller és cseresznye) mellett még sült saláta, magvak, olajok és koriander is került a tányérra. Nagyon esztétikus volt, öröm volt így falatozni. (A koriander nagy kedvencem, úgyhogy alapvetően már ezzel "megvettek")😊

***Egészségtudatosság faktor: 5/5***🤓
Minden teljesen természetes hozzávalókból készült és a zöldséget/gyümölcsöt állítja a középpontba. 🌱🌱🌱
Szuper, hogy nem egy húsos ételt próbáltak meg vegánul klónozni, így nyoma sincs "műhúsnak" vagy vegán burgernek.
Egyéb gondolatok: Én a főétel + fél liter gyümölcsleves kombóval abszolút jól laktam, de egy férfi valószínűleg éhes maradt volna... Ezért egy kis gabona még passzolt volna a főételhez, de kenyér például rendelhető pluszban. Egyébként az összes étel ilyen könnyed volt az étlapon, a koncepció tehát étrendtől függetlenül nem arról szól, hogy együk magunkat degeszre 🙂
Mindenképp ajánlom a hely felkeresését növény- és húsevőknek egyaránt.👌


Papírkutya, Veszprém

Gyakran járunk ide, úgyhogy már végigettem az állandó vegán választékot 😋
Érdemes vissza-vissza térni, egyrészt mert *szuper* koncertek szoktak itt lenni, másrészt azért, mert a heti táblás ajánlat folyton változik és mindig tartalmaz vegán ételt is. A képen is egy ilyen szerepel: csicseriborsóval töltött paprika, sütőtök pürével.




***Választék: 5/5 ***💚🌱
Mindenevő hely, bőséges vegán választékkal.
A kínálatuk összes kategóriájában van vegán opció: vegán reggeli, szendvics, tapas tál, desszert, leves, napi menü.... Sőt, még a hetente változó táblás ajánlatukban is mindig egy húsos és egy vegán ételt kínálnak.
Ez itt az állandó étlap (2023 nyarán):


***Ízek: 5/5 😋👌***
Még sosem csalódtam! A kedvencem a tofus édes-savanyú leves és a tapasz tálon a fűszeres mangó. Ezek elképesztően finomak 😋

***Tálalás - esztétikum: 5/5 🌈 ***
Többnyire egyszerű bisztró ételeket lehet itt enni. Nem bonyolítják túl, de a tálalás mindig ízléses, színes, esztétikus.

***Egészségtudatosság faktor: 5/5***🤓
A tapas tálon és a szendvicsben ugyan fehér kenyeret használnak, de a bisztró-romkocsma kategóriában, ahová én a Papírkutyát sorolom, már így is messze meghaladja ez a hely az átlag egészségtudatosság-színvonalat. Használnak zöldségeket, friss, teljes értékű hozzávalókat és természetes növényi fehérjéket (pl. tofu az édes-savanyú levesben, humusz a tapas tálon) is.

Oliva Hotel és Étterem, Veszprém

Veszprém ugyan nem közvetlenül a Balaton-parton van, de idén Veszprém-Balaton az EU kulturális fővárosa, úgyhogy beveszem a mustrába.

Ezt ettem: grillezett zöldségek vegán fasírttal

***🌱 Választék: 5/5 ***
Annyira vegán-barát volt az étlap, hogy meglepődtem... volna, ha nem éppen emiatt mentünk volna oda
😁
Az étlapon kb. harminc étel szerepel, ebből öt vegán: egy vegán krémleves, egy vegán előétel (bruschetta trió) és két vegán főétel (pestos spagetti és a képen látható grill tál) szerepel. Sőt, még vegán desszert is van! Ennél nem várok többet egy 'normál', azaz nem speciális igényekre szakosodott étteremtől 💚

***😋 Ízek: 5/5  ***
Kellemes, fűszeres és aromás volt minden.
A húspogácsa "hússzerű" volt, amit "kezdő" vegánok valószínűleg díjaznak. Nekem ez nem fontos... a grill zöldségek miatt választottam ezt a fogást 🙈

***🌈 Tálalás - esztétikum: 5/5  ***
Ha színek vannak, nincs okom panaszra.

***♡ Egészségtudatosság faktor: 5/4***
A vegán fasírt zöldborsó fehérje alapú bolti termék, erre direkt rákérdeztem. Nekem az lett volna 5/5, ha házi gabona fasírtot szolgáltak volna fel helyette. Noha nem ismerem az itt felszolgált műhús-pogácsa pontos összetevőit, az interneten nem találtam olyan zöldborsó fehérje burgert, amiben ne lenne iparilag módosított hozzávaló.
A grill zöldség köret mindezt valamelyest számomra kompenzálta, hiszen ennél nem lehet egészségtudatosabb köretet elképzelni. 👌

Echo Étterem, Tihany

A tihanyi @Echo Restaurant & Cafe -ban is gondolnak a vegán étrendet követőkre. A töltött paprika bulgurral készült, paradicsomszósszal és sült zöldségekkel, salátával tálalták.
Íme:




***Ízek: 5/5 😋👌***
Nagyon ízletes volt!

***Választék: 5/5 ***💚🌱
Szuper, hogy van vegán főétel egy ilyen, egyébként "hagyományos" (azaz elsősorban inkább húsevőkre fókuszáló) helyen.

***Tálalás - esztétikum: 5/5 🌈 ***
Elégedett voltam a különböző színekkel a tányéromon. A zöld saláta levelekkel színesebb, érdekesebb lett az étel.

***Egészségtudatosság faktor: 5/5***🤓
Az étel teljesen természetes hozzávalókból készült és a zöldségeket, teljes értékű ételeket állítja a középpontba. 🌱🌱🌱 Nincs műhús, műsajt, stb. Szerencsére!

U.i. pazar a panoráma! 🙂

Zelna Bisztró, Balatonfüred

Ezt ettem: édesburgonya (sült, chips és püré) quinoa salátával🍠🍠🍠🍠🍠🍠

Az értékelés szempontjait alapvetően az ételre és a vegán-specifikus dolgokra fókuszáltam. Nem értékelem az étterem általános jellemzőit, mint például az ár-érték arány, a kiszolgálás és a hangulat.

    ***♡ Egészségtudatosság faktor: 5/5***
  • Összességében abszolút tápláló növényi fogást kreáltak. Nincs benne iparilag feldolgozott, mesterséges élelmiszer viszont "jó", komplex szénhidrátokra épül, a quinoa által fehérjét is tartalmaz, az édeskrumpli pedig köztudottan gazdag vitaminokban és antioxidánsokban. Tökmagolajjal is meg volt locsolva, ami ugyebár "jó zsír". Én valamilyen más zöldséget vagy hüvelyest még tettem volna bele pluszban, a változatosabb tápanyag profil miatt - ezért vontam le egy pontot. De az is elismerést érdemel, hogy alapvetően két hozzávalóból (quinoa és édesburgonya) ilyen izgalmas fogást hoztak létre.

  • ***😋 Ízek: 5/5  ***
    Szuper, változatos ízeket hoztak össze egy tányéron. Az édesburgonya meglepően eltérő élményt nyújtott a három különböző formában (sült, püré és chips). Izgalmas ötletnek gondolom, hogy együtt tálalták őket, így direktben összehasonlíthatóak. A quinoa salátát is felturbózták zöld fűszerrel, tökmagolajjal és valamilyen narancsos redukcióval (plusz további édesburgonya darabkákkal :-)) 

  • ***🌈 Tálalás - esztétikum: 5/5  *** 
    Szép volt és színes. Lásd a fotón :)

  • ***🌱 Választék: 5/4 ***
     Kétszer jártam itt, nyár elején még volt egy vegán fogás az étlapon (lásd a fenti fotó), később viszont már csak a Zelna salátában nem volt hús/tejtermék. A pincér által "vegán"-nak aposztrofált sali végül egy főtt tojással érkezett... 😊 Sebaj, ezen túl tudtam lendülni, egyrészt mert a bogyós gyümölcsökkel és magvakkal felturbózott zöldsaláta gyönyörű volt; másrészt, mert rendelhettem mellé egy tál kuszkuszt és így még jól is tudtam lakni.
    Szóval meg lehet oldani a vegán kaját, de az az érzésem, hogy erre azért nem fordítanak óriási figyelmet. 


Közhely, Keszthely

A Közhely egy vagány food truck, közvetlenül a Balaton partján, Keszthelyen. Ott ettem ezt a szuper laktató vegán salit, pár lépésre a víztől.😋
Volt benne humusz, kuszkusz, magvak, zöldségek és tofu is (ami eredetileg grill sajt lett volna, de nagy örömömre tudták tofuval helyettesíteni).




***Tálalás - esztétikum: 5/5 🌈 ***
  • Nem szeretek takeaway kaját enni, mert ilyenkor általában nem túl gusztusos a tálalás... Na de ez itt most egy kivétel! Azt hiszem, ez a legszebb étel, amit valaha papírtányérból, eldobható evőeszközökkel fogyasztottam el.
***Ízek: 5/5 😋👌***
  • Fincsi volt minden.😋 A párom tofus pad thait evett, mindketten elégedettek voltunk.

***Egészségtudatosság faktor: 5/5***🤓
  • Örülök, amikor egy salátát táplálóan (értsd kalóriákkal megpakolva) készítenek el. Ebben itt nem volt hiba: az alap sali kuszkusszal, humusszal, tofuval és sok-sok olajos maggal volt megfejelve. Volt hát benne minden: zöldség, lassú felszívódású szénhidrát, fehérje, telítetlen zsírok. Egy fél napra jól laktam vele! 😎

***Választék: 5/3 ***🌱💚
  • Az étlapon sajna alapból nem volt vegán fogás. Pedig az általam elfogyasztott, vegán, laktató salit egy egyszerű feltét-cserével össze lehet ollózni a kínálatban szereplő tofus pad thaiból (van benne tojás és halszósz, tehát nem teljesen vegán) és a grill sajtos salátából. Úgy vettem észre, hogy az étlap időnként változik, 2023 júliusi állapotot értékeltem.

Kuthy Kávézó x Mangalard, Kapolcs

Augusztus végén Kapolcs környékén bringáztunk (a lakásban még jó ötletnek tűnt 11-kor elindulni 60 km-t tekerni, de ez egy másik történet😅).

A Kuthy Kávézónál álltunk meg és szkeptikusan vetettünk egy pillantást a szomszédban nyílt, mangalica-fókuszú grill udvar étlapjára. Az, hogy a logójuk  egy malacot ábrázol, nem sok jót ígért a húsmentesen étkezőknek. 🐖🌱
Meglepetten tapasztaltuk, hogy a rövid, 5-6 elemes étlapon kétféle (!) vegán étel is szerepelt. Férjecskémmel mindketten ki tudtunk egyet-egyet próbálni és nagyon elégedettek voltunk.

Ezt ettük: 
  • petrezselymes bulgur saláta
  • vegán lecsó héjas sült burgonyával és kovászos kenyérrel


***Ízek: 5/5 😋👌***
Minden fincsi volt. Ez volt az egyik legjobb bulgur tabulé, amit valaha étteremben ettem.
***Választék: 5/5 ***💚🌱
Bárhol örülnék egy olyan étlapnak, ahol két ilyen jó vegán étel közül választhatok. De hogy mindezt egy olyan helyen, ami alapvetően mangalica húsra fókuszál, az elképesztően kellemes meglepetés!
***Tálalás - esztétikum: 5/5 🌈 ***
Street food stílusban történt a tálalás, de nagyon igényesen, színesen.
***Egészségtudatosság faktor: 5/5***🤓
Nincs műhús, csak természetes hozzávalók.
Mindenképp ajánlom a hely felkeresését növény- és húsevőknek egyaránt.👌
Egyébként úgy látom, hogy mostanában nyitottak, úgyhogy szerencsénk volt :)



Friends Bisztró, Gyenesdiás

Mutatok egy "strandbüfét", ahol kiléphetsz a lángos-hekk-palacsinta háromszögéből.
A Friends Bistro-t a gyenesdiási Lido strandon találod és (többek között) ilyen színes és tápláló buddha bowl-t ehetsz náluk:




***Egészségtudatosság faktor: 5/5***🤓
Ez a csupa teljes értékű növényi hozzávalókat tartalmazó buddha bowl önmagáért beszél. Minden van benne ami jó (quinoa, humusz, avokádó, csicseriborsó, magvak és zöldségek).
A vega burger pedig házi csicseripogácsával érkezik, nem "műhússal".

***Választék: 5/5 ***💚🌱
Több dolgot is ki tudtam volna próbálni az étlapról. A buddha bowl-jaik eredetileg tartalmaznak sajtot/tojást, de a kérésemre készségesen lecserélték egy fél avokádóra.
***Ízek: 5/5 😋👌***
Elégedett voltam.

***Tálalás - esztétikum: 5/5 🌈 ***
Le a kalappal! Valószínűleg ez az egyik legtáplálóbb, legváltozatosabb, legszínesebb étel a Balatoni strandokon. 😊👌

Megjegyzések