Tápláló vegán sali nektarinnal (téné, gluténmentes, cukormentes)

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de a nyári hőségben nekem ebédre egy kiadós sali esik a legjobban.
(A kép után írok arról, hogy szerintem mi kell egy igazán tápláló és laktató salátához).

Újabban gyümölcsök hozzáadásával is kísérletezek, megünnepelve a nyár gazdagságát. Egyik kedvencemmé avanzsált elő ez a grillezett nektarinnal megbolondított saláta! 🍑

Elképesztően jól illik a nektarin-édeskrumpli-lilahagyma-dió-rukkola ötösfogathoz a mustáros-balzsamecetes öntet.
A növényi fehérjeforrást pedig egy kis tofu szolgáltatja.

A sütőt sajnos be kell hozzá kapcsolni, de ígérem, megéri! 😅🔥  

nektarinos saláta vegán téné tápláló

Salátával is jól lehet ám lakni! A titok az, hogy az üdítő salátalevelek és friss zöldségek mellett legyenek benne:
1. természetes szénhidrátok: gabona / gyökérzöldségek vagy krumplifélék / gyümölcs, 
2. fehérjék: bab / tofu / magvak, 
3. telítetlen zsírban gazdag extrák: magvak / avokádó / olívaolajos vagy más hidegen sajtolt növényi olajos vagy magvajas öntet.

nektarinos saláta vegán téné tápláló


Hozzávalók - 2 főre

  • 2 evőkanál olíva-/napraforgó- vagy repceolaj
  • 1 db nagy vagy 2 db közepes méretű édeskrumpli (főtt quinoával is helyettesíthető)
  • 2 db lilahagyma
  • 1 db sárga cukkini - opcionális
  • 2 db nektarin (az sem baj, ha még kemény)
  • 200-300g natúr tofu
  • só és/vagy a tofuhoz és sült zöldségekhez általában használt, kedvenc fűszereid
  • 20-30 db fél (pekán) dió
  • 3-5 marék rukkola vagy más sötét levelű saláta levél
Az öntethez:
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • 2-3 evőkanál balzsamecet
  • 1 kiskanál magos dijoni mustár
  • egy csipet só
  • 1/4 teáskanál fokhagyma granulátum (opcionális)

 Elkészítés (kb. 40-45 perc)

*ez az idő lecsökkenthető valamelyest, ha sült édeskrumpli helyett quinoát főzöl 

  1. A sütőt előmelegítem 200 C fokra. Sütőpapírt teszek egy tepsire.
  2. Meghámozom az édeskrumplit és felvágom kis darabokra (minél kisebb, annál hamarabb megsül)
  3. Eltávolítom a hagyma külső héját és vastag (egy ujjnyinál vastagabb) szeletekre vágom. 
  4. A cukkinit is felszeletelem vastagabb, kör alakú szeletekre.
  5. Az összes zöldséget beteszem egy keverőtálba. Rájuk öntök egy evőkanál olajat és a kedvenc sült zöldségekhez használt fűszeremet. (Ha nincs ilyened, semmi gond, akkor egy-két csipet sót szórj rájuk.) Összerázom finoman a keverőtál tartalmát, hogy az olaj és a fűszerek eloszoljanak a zöldségeken.
  6. A keverőtálból a sütőpapírra öntöm az előkészített zöldségeket, majd beteszem őket az előmelegített sütőbe sülni, 25-30 percre.
  7. Elkészítem az öntetet a fent felsorolt hozzávalók összekeverésével.
  8. Megmosom és lecsepegtetem a salátaleveleket.
  9. Felkockázom a tofut.
  10. Felszeletelem a nektarint. 
  11. Egy kis sütőtálba teszem a (pekán)diót. Amikor már csak 5 perc van hátra a zöldségek sütési idejéből, akkor a diót is beteszem a sütőbe, hogy egy picit megpiruljon (így még finomabb lesz!). Rajta tartom a szemem, nehogy megégjen (a pekán dió kicsit hamarabb megég mint a 'sima' dió, arra még inkább oda kell figyelni).
  12. Egy evőkanál olajat felmelegítek egy serpenyőben. Amikor már forró az olaj, beleszórom a tofu kockákat. Ízlés szerint fűszerezem és közepes tűzön 5-10 perc alatt ropogósra sütöm őket. 
  13. Amikor megsültek a tofu kockák, akkor kiveszem és félreteszem őket. A nektarin szeleteket is beleteszem a forró serpenyőbe és pár perc alatt, közepes tűzön addig grillezem őket, amíg picit megkaramellizálódnak. Olajat már nem kell hozzá adni, de egy pici (30-50ml) vizet öntök hozzá, hogy ne égjenek le. 
  14. Amikor minden elkészült, akkor két tányéron elosztom a saláta leveleket, a sült zöldségeket, nektarint és a tofut. Meglocsolom az öntettel és megszórom a pirított dióval.
Jó étvágyat!

Megjegyzések