Tápláló vegán sali nektarinnal (téné, gluténmentes, cukormentes)
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de a nyári hőségben nekem ebédre egy kiadós sali esik a legjobban.
(A kép után írok arról, hogy szerintem mi kell egy igazán tápláló és laktató salátához).
(A kép után írok arról, hogy szerintem mi kell egy igazán tápláló és laktató salátához).
Újabban gyümölcsök hozzáadásával is kísérletezek, megünnepelve a nyár gazdagságát. Egyik kedvencemmé avanzsált elő ez a grillezett nektarinnal megbolondított saláta! 🍑
Elképesztően jól illik a nektarin-édeskrumpli-lilahagyma-dió-rukkola ötösfogathoz a mustáros-balzsamecetes öntet.
A növényi fehérjeforrást pedig egy kis tofu szolgáltatja.
A növényi fehérjeforrást pedig egy kis tofu szolgáltatja.
A sütőt sajnos be kell hozzá kapcsolni, de ígérem, megéri! 😅🔥
Salátával is jól lehet ám lakni! A titok az, hogy az üdítő salátalevelek és friss zöldségek mellett legyenek benne:
1. természetes szénhidrátok: gabona / gyökérzöldségek vagy krumplifélék / gyümölcs,
2. fehérjék: bab / tofu / magvak,
3. telítetlen zsírban gazdag extrák: magvak / avokádó / olívaolajos vagy más hidegen sajtolt növényi olajos vagy magvajas öntet.
Hozzávalók - 2 főre
- 2 evőkanál olíva-/napraforgó- vagy repceolaj
- 1 db nagy vagy 2 db közepes méretű édeskrumpli (főtt quinoával is helyettesíthető)
- 2 db lilahagyma
- 1 db sárga cukkini - opcionális
- 2 db nektarin (az sem baj, ha még kemény)
- 200-300g natúr tofu
- só és/vagy a tofuhoz és sült zöldségekhez általában használt, kedvenc fűszereid
- 20-30 db fél (pekán) dió
- 3-5 marék rukkola vagy más sötét levelű saláta levél
Az öntethez:
- 4-5 evőkanál olívaolaj
- 2-3 evőkanál balzsamecet
- 1 kiskanál magos dijoni mustár
- egy csipet só
- 1/4 teáskanál fokhagyma granulátum (opcionális)
Elkészítés (kb. 40-45 perc)
*ez az idő lecsökkenthető valamelyest, ha sült édeskrumpli helyett quinoát főzöl
- A sütőt előmelegítem 200 C fokra. Sütőpapírt teszek egy tepsire.
- Meghámozom az édeskrumplit és felvágom kis darabokra (minél kisebb, annál hamarabb megsül).
- Eltávolítom a hagyma külső héját és vastag (egy ujjnyinál vastagabb) szeletekre vágom.
- A cukkinit is felszeletelem vastagabb, kör alakú szeletekre.
- Az összes zöldséget beteszem egy keverőtálba. Rájuk öntök egy evőkanál olajat és a kedvenc sült zöldségekhez használt fűszeremet. (Ha nincs ilyened, semmi gond, akkor egy-két csipet sót szórj rájuk.) Összerázom finoman a keverőtál tartalmát, hogy az olaj és a fűszerek eloszoljanak a zöldségeken.
- A keverőtálból a sütőpapírra öntöm az előkészített zöldségeket, majd beteszem őket az előmelegített sütőbe sülni, 25-30 percre.
- Elkészítem az öntetet a fent felsorolt hozzávalók összekeverésével.
- Megmosom és lecsepegtetem a salátaleveleket.
- Felkockázom a tofut.
- Felszeletelem a nektarint.
- Egy kis sütőtálba teszem a (pekán)diót. Amikor már csak 5 perc van hátra a zöldségek sütési idejéből, akkor a diót is beteszem a sütőbe, hogy egy picit megpiruljon (így még finomabb lesz!). Rajta tartom a szemem, nehogy megégjen (a pekán dió kicsit hamarabb megég mint a 'sima' dió, arra még inkább oda kell figyelni).
- Egy evőkanál olajat felmelegítek egy serpenyőben. Amikor már forró az olaj, beleszórom a tofu kockákat. Ízlés szerint fűszerezem és közepes tűzön 5-10 perc alatt ropogósra sütöm őket.
- Amikor megsültek a tofu kockák, akkor kiveszem és félreteszem őket. A nektarin szeleteket is beleteszem a forró serpenyőbe és pár perc alatt, közepes tűzön addig grillezem őket, amíg picit megkaramellizálódnak. Olajat már nem kell hozzá adni, de egy pici (30-50ml) vizet öntök hozzá, hogy ne égjenek le.
- Amikor minden elkészült, akkor két tányéron elosztom a saláta leveleket, a sült zöldségeket, nektarint és a tofut. Meglocsolom az öntettel és megszórom a pirított dióval.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése