Sült rebarbarás saláta (vegán, téné, mindenmentes)
A közelmúlt egyik legnagyobb találmánya a konyhámban ez a rebarbarás sali. 😎 Imádom! 💜
Nem kéne meglepődnöm, hogy a rebarbara jól működik salátákban, hiszen technikailag ez egy zöldség. De én eddig mégis gyümölcsként használtam - sütikben, crisp-ekben (korábbi rebarbarás receptjeimet itt találod).
Ezután viszont tuti, hogy így fogom felhasználni ezt a szép rózsaszínű növényt.
A sült rebarbara kellemes, savanykás ízét szuperül kiegészíti az édeskrumpli és a dió. Egy balzsamecetes-mustáros öntet és a rukkola pedig csak fokozza az ízkavalkádot (és a pozitív egészségre gyakorolt hatásokat - lásd alább).
A fehérjét grillezett tofu szolgáltatja, így ez a fogás önmagában is megállja helyét ebédre vagy vacsorára.
Következik pár gondolat a rebarbaráról és a rukkoláról, amit nemrég tanultam egy orvosoknak szóló, a University of Winchester által hosztolt táplálkozástudományi kurzuson.
Állítólag a rebarbara és a rukkola a leggazdagabb nitrátokban, melyből nitrogén oxid lesz. Utóbbi egyes kutatások szerint fontos az egészséges kardio-vaszkuláris rendszerhez. Dr. Greger ezen túl a "Hogy ne halj meg" c. könyvében azt állítja, hogy balzsamecet hozzáadásával fokozható ezeknek a zöldségeknek a pozitív hatása az egészségre.
Ebből ki tudja, mi igaz, de azt garantálom, hogy ez egy nagyon finom, egyszerű és tápláló fogás :)
Hozzávalók (2 főre)
- néhány evőkanál napraforgó- vagy repceolaj
- 2 közepes vagy 1 nagy édeskrumpli
- 2 lilahagyma - elhagyható
- 2-3 szál rebarbara
- 1 evőkanál agavé szirup (vagy méz, ha nem fontos, hogy vegán legyen) - elhagyható
- 200 g tofu
- egy nagy marék dió
- 3-4 marék rukkola
- só, opcionálisan egyéb fűszerek
Az öntethez:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 teáskanál dijoni magos mustár
- 1 evőkanál agavé szirup vagy méz - elhagyható
- csipet fokhagyma por
Elkészítés
- A sütőt előmelegítem 180 C fokra. Sütőpapírt teszek a tepsibe.
- Meghámozom az édeskrumplikat, majd felvágom őket kisebb darabokra.
- Egy keverőtálban összekeverem a krumpli darabokat 1 evőkanálnyi sütéshez használt olajjal, csipet sóval vagy édeskrumplihoz passzoló fűszerrel. Összerázom egy picit, majd kiöntöm a sütőpapírra. Mehetnek az előmelegített sütőbe.
- Közben felvágom a rebarbarát és felkockázom a tofut.
- A rebarbarát egy kis sütőtálba teszem és meglocsolom 1 evőkanál agavé sziruppal.
- Megpucolom a lilahagymát és felvágom karikákra.
- Elkészítem az öntetet és félreteszem.
- Amikor már 20 perce sül az édeskrumpli és kezd megpuhulni, akkor kiveszem a tepsit. Az édeskrumpli mellé teszem a rebarbarát, sütőtálastul. Az édeskrumpli mellé a sütőpapírra odateszem a lilahagyma karikákat. Ez utóbbit érdemes meglocsolni egy pici olajjal.
- Visszateszem a tepsit a sütőbe, ezúttal már krumplival, lilahagymával és rebarbarával. További 15 percig sütöm 180 C fokon.
- Egy serpenyőben felmelegítek 1 evőkanál olajat.
- Amikor már forró az olaj, beleteszem a tofu kockákat. Sütés közben megszórom a tofut egy pici sóval, vagy más, tofuhoz bevált fűszerrel.
- A tofu kockákat kb. 5-10 percig pirítom, időnként megrázva a serpenyőt, hogy minden oldalán megpiruljon.
- Amikor letelt a 15 perces sütési idő, a diót is beteszem a sütőbe (sütőtálban, vagy csak úgy, a sütőpapírra szórva). További 5 percig sütöm az édeskrumplival, lilahagymával és rebarbarával együtt.
- Amikor minden elkészült, tálalok: mindkét tányérra teszek egy nagy adag rukkolát, sült édeskrumplit, lilahagymát, rebarbarát és a grillezett tofu kockákat. Meglocsolom az öntettel, majd megszórom pirított dióval.
Jó étvágyat! 😋
Megjegyzések
Megjegyzés küldése