Zelleres krumplipüré
Egészségtudatosabb, mert:
A főtt krumpliban 3x annyi kalória és szénhidrát található, mint a főtt zellerben.
Az alábbi táblázatban kigyűjtöttem a tápanyagadatokat az amerikai kormány honlapjáról.
![]() |
| Forrás: US Department of Agriculture |
Itt megjegyezném, hogy a közhiedelmekkel ellentétben a krumpli sem ördögtől való, tehát nem kell tiltólistára tenni.
De valóban magas a szénhidrát- és kalória tartalma a többi gyökérzöldséghez képest. A krumpliból készült ételek igen magas glikémiás index-szel rendelkeznek (71 +/- 15). Egyes kutatások szerint a ezek az ételek ugyanúgy megdobják a vércukor szintet, mint egy doboz cukros szénsavas üdítőital.
Nyilván, ha valakinek a krumpli teszi ki a "zöldségfogyasztásának"zömét, az nem jó. De heti 1x igenis belefér egy kiegyensúlyozott étrendbe: nem csak üres kalóriák, hanem értékes tápanyagok is vannak benne.
A zellerpüré/főtt zeller glikémiás indexéről és a "glikémiás töltéséről" (amik azt mutatják, hogy mennyire emeli meg a vércukor szintet) nem találtam megbízható és egyértelmű adatot az interneten.
A zeller glikémiás indexe nyersen mindössze 35. Valószínűleg ez főzés és pürésítés hatására emelkedik, de az alacsonyabb szénhidrát tartalom miatt feltételezem, hogymég mindig alacsonyabb, mint egy krumplipürénél.
És ahogy említettem, ebbe a zeller-és krumplipürébe a vízen, zöldségeken és fűszereken kívül nem kell semmi más.
Nincs szükség sem tejszínre, sem tejszín-utánzatra, sem vajra, sem vajutánzatra.
Szerintem ennek is köze van a zellerhez: krémesebbé teszi a krumplipürét és ízt ad neki.
Hozzávalók:
- 1 nagy zellergumó*
- 1-2 db közepes méretű krumpli*
- só, bors és/vagy natúr zöldséglevespor
Eszközök:
- egy kézi botmixer
- egy lábas
Elkészítés:
- Meghámozom, majd kis kockákra vágom a krumplit és a zellergumót is.
- Egy lábasba beleteszem a zeller- és krumplikockákat néhány pohár vízzel együtt. Megsózom vagy teszek hozzá egy evőkanál natúr zöldségleves port.
- 20-30 perc alatt puhára főzöm a zöldségeket, majd leöntöm róluk a vizet.
- Botmixerrel összeturmixolom a főtt zellert és krumplit.
- Ízlés szerint sózom/borsozom a pürét.


Megjegyzések
Megjegyzés küldése