Zelleres krumplipüré

Az egyik talán legszerencsétlenebb külsejű zöldség a zellergumó. 
Hát igen... Nem szép... De egészséges és finom szóval néha érdemes betenni a bevásárlókosárba. 

De mit is készítsünk belőle? 
Egyrészt hasábokra vágva megsütheted krumplival együtt.
De ez a poszt arról szól, hogyan teheted izgalmasabbá és egészségtudatosabbá vele a krumplipürét. 

Nem kell semmi más hozzá, mint a két zöldség, némi fűszer és víz!

Izgalmasabb, mert: a főtt krumplival ellentétben a zellernek van "saját" íze. 

Persze ízlés kérdése, hogy ezt az ízt szereted-e vagy sem. Én a kísérletezéseim során arra jutottam, hogy a 100% zellerpüré talán egy kicsit túl sok a jóból. Ezért én úgy készítem a zelleres krumplipürét, hogy kicsit letompítom az ízét krumplival: 3:1 arányban teszek bele zellert és krumplit. 
Tehát a püré 75%-a zeller, a 25%-a krumpli. ... Oké, inkább krumplis zellerpürének kellene hívni.

zelleres krumplipüré vegán mindenmentes tejmentes

 

Egészségtudatosabb, mert:
A főtt krumpliban 3x annyi kalória és szénhidrát található, mint a főtt zellerben

Az alábbi táblázatban kigyűjtöttem a tápanyagadatokat az amerikai kormány honlapjáról.

Forrás: US Department of Agriculture


Itt megjegyezném, hogy a közhiedelmekkel ellentétben a krumpli sem ördögtől való, tehát nem kell tiltólistára tenni.
De valóban magas a szénhidrát- és kalória tartalma a többi gyökérzöldséghez képest. A krumpliból készült ételek igen magas glikémiás index-szel rendelkeznek (71 +/- 15).  Egyes kutatások szerint a ezek az ételek ugyanúgy megdobják a vércukor szintet, mint egy doboz cukros szénsavas üdítőital.

Nyilván, ha valakinek a krumpli teszi ki a "zöldségfogyasztásának"zömét, az nem jó. De heti 1x igenis belefér egy kiegyensúlyozott étrendbe: nem csak üres kalóriák, hanem értékes tápanyagok is vannak benne. 

A zellerpüré/főtt zeller glikémiás indexéről és a "glikémiás töltéséről" (amik azt mutatják, hogy mennyire emeli meg a vércukor szintet) nem találtam megbízható és egyértelmű adatot az interneten. 

A zeller glikémiás indexe nyersen mindössze 35. Valószínűleg ez főzés és pürésítés hatására emelkedik, de az alacsonyabb szénhidrát tartalom miatt feltételezem, hogymég mindig alacsonyabb, mint egy krumplipürénél. 

És ahogy említettem, ebbe a zeller-és krumplipürébe a vízen, zöldségeken és fűszereken kívül nem kell semmi más.

Nincs szükség sem tejszínre, sem tejszín-utánzatra, sem vajra, sem vajutánzatra. 

Szerintem ennek is köze van a zellerhez: krémesebbé teszi a krumplipürét és ízt ad neki.

Ez a püré remekül passzol bármilyen olyan ételhez, amihez krumplipürét ennél. Sült zöldségekhez, grillezett lazachoz, sült húshoz vagy növényi "műhúshoz". Utóbbiak közül a dm készítményeit ajánlom, mert más termékekben sok a mesterséges alapanyag.

Nézzük a receptet!


egészséges krumplipüré vegán

Hozzávalók:

  • 1 nagy zellergumó*
  • 1-2 db közepes méretű krumpli*
  • só, bors és/vagy natúr zöldséglevespor
*én 3:1 arányban használok zellert és krumplit, de ha bizalmatlan vagy, kezdésnek indíts 1:1 aránnyal*

Eszközök:

  • egy kézi botmixer
  • egy lábas

Elkészítés:

  1. Meghámozom, majd kis kockákra vágom a krumplit és a zellergumót is.
  2. Egy lábasba beleteszem a zeller- és krumplikockákat néhány pohár vízzel együtt. Megsózom vagy teszek hozzá egy evőkanál natúr zöldségleves port.
  3. 20-30 perc alatt puhára főzöm a zöldségeket, majd leöntöm róluk a vizet.
  4. Botmixerrel összeturmixolom a főtt zellert és krumplit.
  5. Ízlés szerint sózom/borsozom a pürét.





Megjegyzések