Vegán sárgaborsó főzelék ropogós brokkolival (vegán, mindenmentes)
Amikor valami egyszerűre, de táplálóra vágysz, azokra az alkalmakra ajánlom a következő receptet.
A sárgaborsó főzelék olcsó és egyszerű, mindenmentes és tápláló.
Ha hiszed, ha nem, a sárgaborsó valójában hántolt, szárított, kettéosztott zöldborsó szem. (Ezért is hívják magyarul "felesborsónak" is, illetve angolul "split pea"-nek, azaz széthasított/szétosztott borsónak)
A többi hüvelyeshez hasonlóan szuper növényi fehérje- és energia forrás: egy bögre főtt sárgaborsó 16 gramm fehérjét, 40g szénhidrátot és 230 kalóriát tartalmaz.
Ezért is merészkedek egy ilyen egyszerű formájában bemutatni: annyira tápláló, hogy csak egy kis sült brokkolit tettem rá.
A főzelék magától is besűrűsödik, így nincs szükség rántásra.
Hozzávalók (3-5 adaghoz)
- 2 púpos bögre (azaz 500g) száraz sárgaborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- natúr zöldségleves alappor vagy zöldségleves kocka
- 4.5 bögre víz + még a főzés második felében fél-egy bögre
- 1 babérlevél
- 3 evőkanál olívaolaj, napraforgó olaj vagy repceolaj
- 1 db brokkoli
- só
- opcionális: fél teáskanál őrölt kömény vagy curry por
- tálaláshoz: szárított paradicsom, esetleg pirított dió
Elkészítés (kb. 40-45 perc - melynek zöme passzív, plusz a sárgaborsót érdemes beáztatni előző este)
- Előző este, de legalább 6 órával a főzés előtt beáztatom a sárgaborsót annyi vízbe, hogy ellepje. Érdemes átnézni a szemeket, mert szokott bele keveredni néha 1-1 keményebb, megfeketedett/beszürkült szem.
- Felkockázom a vöröshagymát és apróra szeletelem a fokhagymát.
- 1 evőkanál olajat felmelegítek egy nagy lábasban, rádobom a vöröshagymát és 2-3 percig pirítom.
- Hozzáadom a fokhagymát, a leöblített sárgaborsót, a vizet, a zöldségleves alapport/leveskockát és a babérlevelet.
- Fedővel lefedve közepes lángon kb. 30-40 percig főzöm, amíg puha lesz. A főzési idő felénél érdemes nézegetni, nehogy leégjen. (Ha túl sűrűnek érzed, akkor még bátran adj hozzá egy fél bögre vizet. Ha pár perc főzés után még mindig túl sűrű, akkor még egy fél bögre vizet.)
- Miután feltettem főni a sárgaborsót, előmelegítem a sütőt 200 C fokra.
- Egy tepsibe sütőpapírt helyezek.
- A brokkolit rózsáira vágom. A brokkoli rózsákat egy tálban összekeverem 2 evőkanál olajjal és fél teáskanál őrölt római köménnyel (vagy curry porral).
- A brokkoli rózsákat szétterítem a sütőpapíron és kb. 25 perc alatt enyhén ropogósra sütöm.
- Amikor a brokkoli és a sárgaborsó főzelék is elkészült, tálalom.
- Sót én ebben a receptben nem használtam, mert az őrölt köményes brokkolira nem kell, a főzelékbe pedig tettem levesport, amiben van só. Ha szeretnéd, a végén még igazítsd az ízeket egy kis plusz sóval.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése