Polentás "pizza" bowl (vegán, gluténmentes, téné, IR-diétás)

Ezt a polenta bowl-t a pizza gondolata inspirálta 🍕

A hasonlóság leginkább a látványra és némileg az ízekre korlátozódik, de szerintem érdemes adni neki egy esélyt. Nekem nagyon bejött, pazar és könnyed vegán ebéd vagy vacsora lehet bármelyik hétköznap. 😋

A polenta (régi magyar nevén "puliszka") valójában kukorica dara és a zabpehelyhez hasonlóan pár perc alatt krémes kása főzhető belőle. Mindössze vizet kell hozzáadni.
Szeretem váltogatni a különböző szénhidrát fajtákat és időnként a polenta is előkerül. 

Ebben a fogásban a kukoricakását egyszerű paradicsomszósszal, pirított gombával, tofuval, olajbogyóval és rukkolával fejeltem meg. 



A kukorica dara glikémiás indexe közepes (69-es), akárcsak a teljes kiőrlésű kenyéré. Ez azt jelenti, hogy jobb alternatíva, mint a fehér rizs vagy a fehér kenyér.

Aki Inzulin-rezisztencia diétát folytat, vagy más okból igyekszik mellőzni a gyors felszívódású szénhidrátokat, annak érdemes fehérjével, zsírral és rostokkal együtt fogyasztani (mint ebben a receptben). Így ugyanis lassabban szívódik fel a szénhidrát belőle a szervezetünkben. 

Lássuk a receptet!

Hozzávalók (2 főre)

  • 2-3 evőkanál olívaolaj vagy napraforgó olaj
  • 200g natúr tofu - felkockázva
  • 400g gomba (csiperke és/vagy csiperke és laskagomba vegyesen)
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 1/2 konzerv aprított paradicsom
  • 4-5 evőkanál sűrített paradicsom
  • fél-fél teáskanál szárított bazsalikom, oregánó és kakukkfű
  • 1.5 bögre polenta, azaz kukorica dara
  • 3 bögre víz
  • opcionális: 1 kiskanál sörélesztő pehely vagy natúr zöldségleves alappor
  • 1 marék rukkola
  • opcionális: szárított paradicsom és/vagy olajbogyó
Eszközök:
  • egy serpenyő
  • két kisebb lábas

Elkészítés (kb 20 perc)

  1. Tofu: 
    • Egy evőkanál olajon megpirítom a tofu kockákat és egy csipet sóval is megszórom őket.
    • Közepes lángon kb. 4-5 perc alatt szépen megpirulnak. 
    • Egy tálba félreteszem őket.
  2. Gomba:
    • Ugyanebbe a serpenyőbe ismét egy kanálnyi olajat teszek, majd ezen megpirítom a felszeletelt gombákat egy kis só és kakukkfű társaságában.
    • A serpenyőbe 3-4 perc után beleteszem az apróra vágott fokhagymát is és hagyom további 2-3 percig közepes lángon pirulni őket a gombákkal együtt. 
    • Ha elkészült, visszateszem mellé a tofut és alacsony hőfokon hagyom alatta a tűzhelyet, hogy ne hűljön ki.
  3. Paradicsom szósz:
    • Egy kis lábasba teszem a sűrített paradicsomot és a fél aprított paradicsom konzervet.
    • Alacsony hőfokon felmelegítem és jól összekeverem őket.
    • Hozzáadom a szárított bazsalikomot, oregánót és kakukkfüvet.
    • Megsózom (esetleg adok még hozzá egy kiskanálnyi natúr zöldségleves alapport).
    • Alacsony hőfokon melegen tartom.
  4. Polenta:
    • Egy lábasba teszem a vizet és felforralom.
    • A víz alatt lejjebb veszem a hőfokot és folyamatos kevergetés mellett beleszórom a kukorica darát és a sót.
    • A kukorica kását közepes hőfokon néhány percig kevergetem, míg össze nem sűrűsödik. Ha nem elég krémes, adok hozzá még egy kis vizet (apránként).
    • Opcionális: hozzáadok a kukorica kásához egy kiskanálnyi sörélesztő pelyhet vagy natúr zöldségleves alapport.
  5. Tálalás:
    • Elosztom a polentát a két tányér között. 
    • Kanalazok rá bőségesen a paradicsom szószból, majd szétosztom a két tányéron a gombát, a tofut, az olajbogyót/szárított paradicsomot és a rukkolát is.
Jó étvágyat!

Megjegyzések