Polentás "pizza" bowl (vegán, gluténmentes, téné, IR-diétás)
Ezt a polenta bowl-t a pizza gondolata inspirálta 🍕
A hasonlóság leginkább a látványra és némileg az ízekre korlátozódik, de szerintem érdemes adni neki egy esélyt. Nekem nagyon bejött, pazar és könnyed vegán ebéd vagy vacsora lehet bármelyik hétköznap. 😋
A polenta (régi magyar nevén "puliszka") valójában kukorica dara és a zabpehelyhez hasonlóan pár perc alatt krémes kása főzhető belőle. Mindössze vizet kell hozzáadni.
Szeretem váltogatni a különböző szénhidrát fajtákat és időnként a polenta is előkerül.
Ebben a fogásban a kukoricakását egyszerű paradicsomszósszal, pirított gombával, tofuval, olajbogyóval és rukkolával fejeltem meg.
A kukorica dara glikémiás indexe közepes (69-es), akárcsak a teljes kiőrlésű kenyéré. Ez azt jelenti, hogy jobb alternatíva, mint a fehér rizs vagy a fehér kenyér.
Aki Inzulin-rezisztencia diétát folytat, vagy más okból igyekszik mellőzni a gyors felszívódású szénhidrátokat, annak érdemes fehérjével, zsírral és rostokkal együtt fogyasztani (mint ebben a receptben). Így ugyanis lassabban szívódik fel a szénhidrát belőle a szervezetünkben.
Lássuk a receptet!
Hozzávalók (2 főre)
- 2-3 evőkanál olívaolaj vagy napraforgó olaj
- 200g natúr tofu - felkockázva
- só
- 400g gomba (csiperke és/vagy csiperke és laskagomba vegyesen)
- 4-6 gerezd fokhagyma
- 1/2 konzerv aprított paradicsom
- 4-5 evőkanál sűrített paradicsom
- fél-fél teáskanál szárított bazsalikom, oregánó és kakukkfű
- 1.5 bögre polenta, azaz kukorica dara
- 3 bögre víz
- opcionális: 1 kiskanál sörélesztő pehely vagy natúr zöldségleves alappor
- 1 marék rukkola
- opcionális: szárított paradicsom és/vagy olajbogyó
Eszközök:
- egy serpenyő
- két kisebb lábas
Elkészítés (kb 20 perc)
- Tofu:
- Egy evőkanál olajon megpirítom a tofu kockákat és egy csipet sóval is megszórom őket.
- Közepes lángon kb. 4-5 perc alatt szépen megpirulnak.
- Egy tálba félreteszem őket.
- Gomba:
- Ugyanebbe a serpenyőbe ismét egy kanálnyi olajat teszek, majd ezen megpirítom a felszeletelt gombákat egy kis só és kakukkfű társaságában.
- A serpenyőbe 3-4 perc után beleteszem az apróra vágott fokhagymát is és hagyom további 2-3 percig közepes lángon pirulni őket a gombákkal együtt.
- Ha elkészült, visszateszem mellé a tofut és alacsony hőfokon hagyom alatta a tűzhelyet, hogy ne hűljön ki.
- Paradicsom szósz:
- Egy kis lábasba teszem a sűrített paradicsomot és a fél aprított paradicsom konzervet.
- Alacsony hőfokon felmelegítem és jól összekeverem őket.
- Hozzáadom a szárított bazsalikomot, oregánót és kakukkfüvet.
- Megsózom (esetleg adok még hozzá egy kiskanálnyi natúr zöldségleves alapport).
- Alacsony hőfokon melegen tartom.
- Polenta:
- Egy lábasba teszem a vizet és felforralom.
- A víz alatt lejjebb veszem a hőfokot és folyamatos kevergetés mellett beleszórom a kukorica darát és a sót.
- A kukorica kását közepes hőfokon néhány percig kevergetem, míg össze nem sűrűsödik. Ha nem elég krémes, adok hozzá még egy kis vizet (apránként).
- Opcionális: hozzáadok a kukorica kásához egy kiskanálnyi sörélesztő pelyhet vagy natúr zöldségleves alapport.
- Tálalás:
- Elosztom a polentát a két tányér között.
- Kanalazok rá bőségesen a paradicsom szószból, majd szétosztom a két tányéron a gombát, a tofut, az olajbogyót/szárított paradicsomot és a rukkolát is.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése