Nyári tésztasali sült padlizsánnal (téné, vegán, IR-diétás)
Imádom, amikor a konyhában elfelejtem az eredeti menü tervet, flow-ba kerülök és valami új fogás kerül ki a kezeim közül.
Ez történt tegnap is, az eredményt alább láthatjátok. 🍆 🥗
Elég fárasztó napom volt egyébként, úgyhogy valami egyszerű, könnyed vacsit terveztem hazafelé menet: mondjuk avokádó toast-ot. Aztán valahogy mégis ez a szép, színes tészta saláta lett belőle.
30 perc alatt elkészült és közben még jógázni is tudtam is egy rövidet 😁
A durum lisztből készült tészta glikémiás indexe 50 - tehát alacsonynak mondható. Ez azt jelenti, hogy lassan felszívódó szénhidrát, érdemes fogyasztani, inzulin-rezisztancia diétásoknak is.
Jó szénhidrátok + sok zöldség + növényi fehérje + növényi zsírok + sok-sok szín. Hurrá!
Igazi erkélyen/teraszon/udvarban vacsizós nyári recept következik :)
Igazi erkélyen/teraszon/udvarban vacsizós nyári recept következik :)
Hozzávalók (2 főre)
- 1 közepes méretű padlizsán
- 1 kis cukkini
- 100-120g száraz durum lisztből készült és/vagy teljes kiőrlésű tészta
- 1 evőkanál olíva olaj
- 200g natúr tofu
- opcionális: a kedvenc tofu fűszered
- 100g rukkola
- 10-12 szem koktélparadicsom
- 5-6 db olajos szárított paradicsom, leöblítve
- 2 evőkanál növény pesto + 2 evőkanál olívaolaj VAGY 4 evőkanál olívaolaj
- 1-2 evőkanál frissen facsart citromlé vagy limelé vagy balzsamecet
- só
Elkészítés (30p)
- Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.
- A padlizsánt és a cukkinit felszeletelem vastag karikákra/félbe vágott karikákra.
- Sütőpapírral kibélelt tepsire teszem a padlizsánt és a cukkinit. Meglocsolom 1-2 kanál olíva olajjal és megszórom sóval.
- A cukkinit és a padlizsánt 180 C -on kb. 25 perc alatt puhára sütöm.
- Közben egy serpenyőben felmelegítek 1 evőkanál olajat.
- Kockákra vágom a tofut.
- A serpenyőben közepes hőfokon 7-10 perc alatt ropogósra pirítom a tofu kockákat. Megsózom és (opcionálisan) adok hozzá valamilyen fűszert. (Én most egy kurkuma alapú fűszerkeveréket használtam, amit Marci Marokkóból hozott nekem ajándékba.)
- Egy nagyobbacska lábasban sós vizet forralok. Amikor forr, beleteszem a tésztát és a csomagoláson ajánlott idő alatt megfőzöm.
- Közben megmosom felvágom a koktél paradicsomot és a szárított paradicsomot is.
- Öntetként felhígítom a 2 evőkanál növényi pesto-t olíva olajjal és citromlével és teszek bele egy csipet sót is. (Ha nincs pesto-d, megteszi egy kis olívaolaj összekeverve feleannyi citrom/lime-lével/balzsamecettel + só)
- Ha megfőtt a tészta, leszűröm és tálalok.
- Mindkét tányérra teszek rukkolát, főtt tésztát, sült padlizsánt és sült cukkinit, koktél parit, szári parit és grillezett tofut. Az egészet meglocsolom az öntettel.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése