Nyári tésztasali sült padlizsánnal (téné, vegán, IR-diétás)

Imádom, amikor a konyhában elfelejtem az eredeti menü tervet, flow-ba kerülök és valami új fogás kerül ki a kezeim közül.

Ez történt tegnap is, az eredményt alább láthatjátok. 🍆 🥗

Elég fárasztó napom volt egyébként, úgyhogy valami egyszerű, könnyed vacsit terveztem hazafelé menet: mondjuk avokádó toast-ot. Aztán valahogy mégis ez a szép, színes tészta saláta lett belőle. 

30 perc alatt elkészült és közben még jógázni is tudtam is egy rövidet 😁





A durum lisztből készült tészta glikémiás indexe 50 - tehát alacsonynak mondható. Ez azt jelenti, hogy lassan felszívódó szénhidrát, érdemes fogyasztani, inzulin-rezisztancia diétásoknak is.



Jó szénhidrátok + sok zöldség + növényi fehérje + növényi zsírok + sok-sok szín. Hurrá!

Igazi erkélyen/teraszon/udvarban vacsizós nyári recept következik :)


Hozzávalók (2 főre)

  • 1 közepes méretű padlizsán
  • 1 kis cukkini
  • 100-120g száraz durum lisztből készült és/vagy teljes kiőrlésű tészta
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 200g natúr tofu
  • opcionális: a kedvenc tofu fűszered
  • 100g rukkola
  • 10-12 szem koktélparadicsom
  • 5-6 db olajos szárított paradicsom, leöblítve
  • 2 evőkanál növény pesto + 2 evőkanál olívaolaj VAGY 4 evőkanál olívaolaj
  • 1-2 evőkanál frissen facsart citromlé vagy limelé vagy balzsamecet

Elkészítés (30p)

  1. Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.
  2. A padlizsánt és a cukkinit felszeletelem vastag karikákra/félbe vágott karikákra.
  3. Sütőpapírral kibélelt tepsire teszem a padlizsánt és a cukkinit. Meglocsolom 1-2 kanál olíva olajjal és megszórom sóval.
  4. A cukkinit és a padlizsánt 180 C -on kb. 25 perc alatt puhára sütöm.
  5. Közben egy serpenyőben felmelegítek 1 evőkanál olajat.
  6. Kockákra vágom a tofut. 
  7. A serpenyőben közepes hőfokon 7-10 perc alatt ropogósra pirítom a tofu kockákat. Megsózom és (opcionálisan) adok hozzá valamilyen fűszert. (Én most egy kurkuma alapú fűszerkeveréket használtam, amit Marci Marokkóból hozott nekem ajándékba.)
  8. Egy nagyobbacska lábasban sós vizet forralok. Amikor forr, beleteszem a tésztát és a csomagoláson ajánlott idő alatt megfőzöm. 
  9. Közben megmosom felvágom a koktél paradicsomot és a szárított paradicsomot is. 
  10. Öntetként felhígítom a 2 evőkanál növényi pesto-t olíva olajjal és citromlével és teszek bele egy csipet sót is. (Ha nincs pesto-d, megteszi egy kis olívaolaj összekeverve feleannyi citrom/lime-lével/balzsamecettel + só)
  11. Ha megfőtt a tészta, leszűröm és tálalok. 
  12. Mindkét tányérra teszek rukkolát, főtt tésztát, sült padlizsánt és sült cukkinit, koktél parit, szári parit és grillezett tofut. Az egészet meglocsolom az öntettel.
Jó étvágyat!

Megjegyzések