Epres-rebarbarás galette (koleszterinbarát, TÉNÉ, cukormentes, teljes kiőrlésű, vegán)

Tudtátok, hogy a rebarbara technikailag zöldség?  Bizony!

Ennek ellenére legtöbbször gyümölcsként használjuk - süteményekbe, kompótokba. Teljesen jogosan.

Egy merész vállalkozás eredményeképpen a hétvégén kifejlesztettem ezt a cukormentes, teljes kiőrlésű, vegán galette-et.  Isteni lett! 👌😋

Szerintem az eper és a rebarbara tökéletes párosítás (már korábbi receptjeimben is kombináltam őket). Az eper édességét jól kiegészíti a rebarbara savanykás íze. 🍓

Csupa természetes eredetű növényi hozzávalót használtam fel hozzá. 

Sőt, még arra is odafigyeltem, hogy koleszterinbarát legyen a recept.
Ugyanis a legtöbb vegán pite/galette tészta recept, amit a neten fellelhetsz, kókuszzsírt használ.  Én ezt a hozzávalót igyekszem mellőzni a konyhámból, mert a legfrissebb kutatások szerint a kókuszzsír (és a pálmazsír) rossz hatással vannak a koleszterin szintre... annak ellenére, hogy növényi eredetűek.




A galette elsőre riasztó, bonyolult receptnek tűnik. Nemcsak egészségtudatossági szempontból... Legalábbis a hagyományos változat esetében engem mindig elrettentett az "apró kockára vágott jéghideg vaj" és más, kihívásosnak tűnő kifejezés.



Ígérem, ebben a receptben nincs semmilyen varázslat, vagy speciális praktika. 

Még sodrófát sem használtam (új lakásba költözünk és a sodrófám az előző lakásban maradt 🙈).
 
Teljes kiőrlésű lisztből; vaj, tojás, kókuszzsír és jéghideg hozzávalók nélkül is összeállt a tészta. Sőt, rusztikus, morzsálódós lett. Ahogy kell! 😉



A rebarbarához sok jótékony egészségügyi hatást kapcsolnak. Például gyulladáscsökkentő és viszonylag sok K1 vitamin és nagyon kevés kalória található benne. 

A blogon egyébként több rebarbarás süti- vagy desszert receptet is találsz.


Hozzávalók (5-6 db közepes, "egyszemélyes" lepényhez)

A tésztához:
  • 2.5 bögre (minden receptemben 1 bögre = 240 ml) teljes kiőrlésű zabliszt
  • 5/8 bögre (150 ml) sütéshez való napraforgóolaj, repceolaj vagy olívaolaj
  • fél teáskanál só
  • 1 teáskanál kókuszvirág-cukor (vagy más édesítő, amit szeretsz)
  • 1 teáskanál útifűmaghéj (elhagyható de segít abban, hogy összeálljon a tészta)
  • 7-8 evőkanál hideg víz
A gyümölcsös töltelékhez:
  • kb. 2 bögrényi eper és rebarbara vegyesen (kb.fele-fele arányban)
  • fél teáskanál vanília aroma
  • fél teáskanál fahéj
  • 5 evőkanál kókuszvirág cukor (vagy más édesítőszer is megteszi, de ne folyékony szirupot használj, mert anélkül is pont elég levet fog ereszteni a gyümölcs miközben sül!)
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő vagy tápiókakeményítő
  • 2-3 evőkanál mandulaliszt

Elkészítés (kb. egy óra)

  1. A tészta fent felsorolt hozzávalóit összekeverem egy nagy tálban.
    Közepesen sűrű, nem ragadós állagú tészta a cél. Ha ragad, adj hozzá még egy kis lisztet. Ha maradnak száraz foltok/nem áll össze, akkor adj hozzá egy kiskanál olajat és/vagy vizet.
  2. A tésztát a keverőtállal együtt beteszem a hűtőbe 30 percre - ezalatt még jobban megszilárdul.
  3. Míg hűtöm a tésztát, elkészítem a gyümölcsös tölteléket: a fent felsorolt hozzávalókat összekeverem egy tálban.
  4. Amikor lejárt a tészta hűtő-ideje, előveszem. 
  5. Előmelegítem a sütőt 220 C fokra. Egy tepsibe sütőpapírt teszek. 
  6. A tésztát szétosztom 5-6 egyforma méretű darabra és ezeket egymástól távol elhelyezem a sütőpapírra.
  7. Egy sodrófával vagy a kezemmel kilapítom mindegyik tésztadarabot kb. egy arasznyi átmérőjű kör alakokra.
    (Itt néhány fontos megjegyzésem van:
      • A sütőpapíron dolgoztam, mert nyersen picit ragad-szakad a tészta, de így már nem kell átemelni/alányúlni, tehát szépen egyben marad.
      • Ne legyen túl vékony a tészta - kb. fél cm.
      • Nem kell, hogy szabályos kör alakok legyenek.
      • Én a kezemet használtam a nyújtáshoz mert költözéskor az előző lakásban hagytam a sodrófát - működött)
  8. A kör alakú tésztalapok közelébe halmozok 2-3 evőkanálnyi epres-rebarbarás tölteléket úgy, hogy a körben a szélén üresen hagyok kb. 2 centimétert - ezt a részt fogom majd visszahajtani.
  9. A kör széle mentén visszahajtom a kb. két centis, üresen hagyott széleket.
  10. Beteszem a sütőbe és 220 C fokon 25 percig sütöm őket.
  11. Tálalás előtt hagyom hűlni legalább 10 percig, hogy a tészta megszilárduljon és a töltelék ne égesse le a nyelvemet.😋
Jó étvágyat!

Megjegyzések