Epres-rebarbarás galette (koleszterinbarát, TÉNÉ, cukormentes, teljes kiőrlésű, vegán)
Tudtátok, hogy a rebarbara technikailag zöldség? Bizony!
Ennek ellenére legtöbbször gyümölcsként használjuk - süteményekbe, kompótokba. Teljesen jogosan.
Egy merész vállalkozás eredményeképpen a hétvégén kifejlesztettem ezt a cukormentes, teljes kiőrlésű, vegán galette-et. Isteni lett! 👌😋
Szerintem az eper és a rebarbara tökéletes párosítás (már korábbi receptjeimben is kombináltam őket). Az eper édességét jól kiegészíti a rebarbara savanykás íze. 🍓
Csupa természetes eredetű növényi hozzávalót használtam fel hozzá.
Sőt, még arra is odafigyeltem, hogy koleszterinbarát legyen a recept.
Ugyanis a legtöbb vegán pite/galette tészta recept, amit a neten fellelhetsz, kókuszzsírt használ. Én ezt a hozzávalót igyekszem mellőzni a konyhámból, mert a legfrissebb kutatások szerint a kókuszzsír (és a pálmazsír) rossz hatással vannak a koleszterin szintre... annak ellenére, hogy növényi eredetűek.
A blogon egyébként több rebarbarás süti- vagy desszert receptet is találsz.
Hozzávalók (5-6 db közepes, "egyszemélyes" lepényhez)
- 2.5 bögre (minden receptemben 1 bögre = 240 ml) teljes kiőrlésű zabliszt
- 5/8 bögre (150 ml) sütéshez való napraforgóolaj, repceolaj vagy olívaolaj
- fél teáskanál só
- 1 teáskanál kókuszvirág-cukor (vagy más édesítő, amit szeretsz)
- 1 teáskanál útifűmaghéj (elhagyható de segít abban, hogy összeálljon a tészta)
- 7-8 evőkanál hideg víz
- kb. 2 bögrényi eper és rebarbara vegyesen (kb.fele-fele arányban)
- fél teáskanál vanília aroma
- fél teáskanál fahéj
- 5 evőkanál kókuszvirág cukor (vagy más édesítőszer is megteszi, de ne folyékony szirupot használj, mert anélkül is pont elég levet fog ereszteni a gyümölcs miközben sül!)
- 1 evőkanál kukoricakeményítő vagy tápiókakeményítő
- 2-3 evőkanál mandulaliszt
Elkészítés (kb. egy óra)
- A tészta fent felsorolt hozzávalóit összekeverem egy nagy tálban.
Közepesen sűrű, nem ragadós állagú tészta a cél. Ha ragad, adj hozzá még egy kis lisztet. Ha maradnak száraz foltok/nem áll össze, akkor adj hozzá egy kiskanál olajat és/vagy vizet. - A tésztát a keverőtállal együtt beteszem a hűtőbe 30 percre - ezalatt még jobban megszilárdul.
- Míg hűtöm a tésztát, elkészítem a gyümölcsös tölteléket: a fent felsorolt hozzávalókat összekeverem egy tálban.
- Amikor lejárt a tészta hűtő-ideje, előveszem.
- Előmelegítem a sütőt 220 C fokra. Egy tepsibe sütőpapírt teszek.
- A tésztát szétosztom 5-6 egyforma méretű darabra és ezeket egymástól távol elhelyezem a sütőpapírra.
- Egy sodrófával vagy a kezemmel kilapítom mindegyik tésztadarabot kb. egy arasznyi átmérőjű kör alakokra.
(Itt néhány fontos megjegyzésem van: - A sütőpapíron dolgoztam, mert nyersen picit ragad-szakad a tészta, de így már nem kell átemelni/alányúlni, tehát szépen egyben marad.
- Ne legyen túl vékony a tészta - kb. fél cm.
- Nem kell, hogy szabályos kör alakok legyenek.
- Én a kezemet használtam a nyújtáshoz mert költözéskor az előző lakásban hagytam a sodrófát - működött)
- A kör alakú tésztalapok közelébe halmozok 2-3 evőkanálnyi epres-rebarbarás tölteléket úgy, hogy a körben a szélén üresen hagyok kb. 2 centimétert - ezt a részt fogom majd visszahajtani.
- A kör széle mentén visszahajtom a kb. két centis, üresen hagyott széleket.
- Beteszem a sütőbe és 220 C fokon 25 percig sütöm őket.
- Tálalás előtt hagyom hűlni legalább 10 percig, hogy a tészta megszilárduljon és a töltelék ne égesse le a nyelvemet.😋
Megjegyzések
Megjegyzés küldése