VEGÁN túrógombóc 🌱👌 (cukormentes, teljes kiőrlésű, gluténmentes opciók)

A 2020/2021-es téli szünetünk leglenyűgözőbb konyhai felfedezése ez a vegán túrógombóc.

Meglepően könnyű elkészíteni; az íze és az állaga is mennyei! Felveszi, de talán még meg is nyeri a versenyt a legjobb 'igazi' túrógombócokkal! 👌

Magamnak 7 darab, Marcinak 11 gombócot tálaltam ebédre. Ő, amikor meglátta a tányérját, azt mondta: "hú, ennyit nem fogok tudi megenni" - de tévedett 😋 Sőt! Mindketten könnyedén elfogyasztottuk ezeket az adagokat. Jóllaktunk, de az utólagos kajakóma elmaradt; hála a 100%-ban növényi hozzávalóknak 🌱

Mi a titok?

Túró helyett kölesből készültek a gombócok, bármiféle tejtermék és tojás nélkül. Ez nemcsak a vegánoknak, de a koleszterinszintnek is jó hír :)
A köles egyébként egy elég olcsó, gluténmentes, lúgosító szuperélelmiszer! Ezen a linken olvashattok jótékony hatásairól.

Igyekeztem minden egyéb hozzávalóból is az egészségtudatosabb alternatívát választani. 

A vércukorszint megkímélése érdekében:

  • teljes kiőrlésű tönköly zsemlemorzsát és teljes őrlésű tönköly búzadarát (jobb bio-boltokban mindkettő kapható);
  • édesítőszerként pedig agavé szirupot és "porXukrot" használtam. 

A tálaláshoz bio-boltokban már beszerezhető vegán tejföl, de egy sűrűbb kókuszjoghurt is megteszi.

Gluténérzékeny vagy?

Mindössze 2 hozzávalót kell az alábbi receptben kicserélned: 

  • a búzadara helyett gluténmentes zabdara/rizsdara/kukoricadara
  • a teljes kiőrlésű zsemlemorzsa helyett gluténmentes zsemlemorzsa                                       

vegán teljes kiőrlésű "túrógombóc" kölesgombóc




vegán túrógombóc kölesgombóc gluténmentes


Hozzávalók (2 nagy vagy 3 kisebb adaghoz, azaz 20-22 gombóchoz)

  • 20 dkg köles 
  • víz (a köles beáztatásához)
  • 3-4 dl növényi tej
  • 1.5 dl kókusztejszín vagy rizstejszín (vagy ugyanennyi további növényi tej - egy kis növényi tejszín használatát azért ajánlom, mert attól krémesebb lesz)
  • csipet só
  • 1,5 dl teljes kiőrlésű búzadara (vagy ugyanennyi zabkorpa)
  • 2 evőkanál agavé szirup (vagy más édesítőszer)
  • 2 teáskanál őrölt vanília
  • 1 citrom leve
  • (ha bio citromod van, akkor a citorm héja is mehet bele lereszelve, de ez opcionális)

Tálaláshoz:
  • 150 gramm teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
  • 2-3 evőkanál por eritrit
  • 4-5 evőkanál vegán tejföl

Elkészítés (kb. 1 óra alatt elkészül + előtte a kölesnek 6-12 óra áztatás szükséges)

  1. Beáztatom a kölest 3x annyi vízben, 6-12 órára. A legjobb, ha a főzés előtti éjszaka vízbe teszed. Az áztatástól könnyebben emészthető lesz a gabona és lerövidül a főzési idő is. 
  2. Az áztatás után leöntöm a kölesről a felesleges vizet és átöblízem friss vízzel. 
  3. A kölest egy lábasba teszem 3 dl növényi tejjel és egy csipet sóval. Elkezdem főzni, közepes lángon. 
  4. Hozzáadom a 1.5 dl növényi tejszínt (vagy növényi tejet). Tovább főzöm, addig, amíg elkezdenek szétmállani a kölesszemek. Ekkor a massza állaga eléggé kezd hasonlítani a túróra.
  5. Amikor a köles felvette az összes, eddig hozzáadott folyadékot, akkor a lábashoz hozzáadom a búzadarát, az agavé szirupot és a vanília aromát is.
  6. Az így kapott keveréket még 5-10 percig tovább főzöm, alacsony lángon. Közben öntök hozzá még egy kis növényi tejet: kb. 1 decilitert, de látni fogod, hogy mennyit vesz fel. Sűrű zabkása-szerű masszát kell kapnod.
  7. Leveszem a tűzről a lábast és belekeverem a frissen facsart citromlevet (opcionális citromhéjat).
  8. Félreteszem a lábast hűlni az erkélyre/hűtőbe. Hagyhatod teljesen kihűlni, de nekem már 20 perc után, a langyos masszából is remek golyókat sikerült formálnom.
  9. Míg hűl a kölesmassza, megpirítom a zsemlemorzsát. Ízlés kérdése, hogy teszel-e alá zsiradékot. Én nem tettem: száraz serpenyőben is tökéletes, arany színű zsemlemorzsát lehet készíteni.
  10. A kihűlt/langyos kölesmasszából diónyinál nagyobb méretű adagot csippentek és golyót formázok belőle. Megforgatom a zsemlemorzsában. Ezt addig ismétlem, amíg elfogy a kölesmassza.
  11. Az így elkészült golyókat a maradék pirított morzsával, vegán tejföllel/kókuszjoghurttal és 1-2 evőkanál édesítőszerrel (pl. por állagú eritrit, azaz porXukor) tálalom.
Frissen a legfinomabb. 
Jó étvágyat!😋

 

Megjegyzések