VEGÁN túrógombóc 🌱👌 (cukormentes, teljes kiőrlésű, gluténmentes opciók)
A 2020/2021-es téli szünetünk leglenyűgözőbb konyhai felfedezése ez a vegán túrógombóc.
Meglepően könnyű elkészíteni; az íze és az állaga is mennyei! Felveszi, de talán még meg is nyeri a versenyt a legjobb 'igazi' túrógombócokkal! 👌
Magamnak 7 darab, Marcinak 11 gombócot tálaltam ebédre. Ő, amikor meglátta a tányérját, azt mondta: "hú, ennyit nem fogok tudi megenni" - de tévedett 😋 Sőt! Mindketten könnyedén elfogyasztottuk ezeket az adagokat. Jóllaktunk, de az utólagos kajakóma elmaradt; hála a 100%-ban növényi hozzávalóknak 🌱
Mi a titok?
Túró helyett kölesből készültek a gombócok, bármiféle tejtermék és tojás nélkül. Ez nemcsak a vegánoknak, de a koleszterinszintnek is jó hír :)
A köles egyébként egy elég olcsó, gluténmentes, lúgosító szuperélelmiszer! Ezen a linken olvashattok jótékony hatásairól.
Igyekeztem minden egyéb hozzávalóból is az egészségtudatosabb alternatívát választani.
A vércukorszint megkímélése érdekében:
- teljes kiőrlésű tönköly zsemlemorzsát és teljes őrlésű tönköly búzadarát (jobb bio-boltokban mindkettő kapható);
- édesítőszerként pedig agavé szirupot és "porXukrot" használtam.
A tálaláshoz bio-boltokban már beszerezhető vegán tejföl, de egy sűrűbb kókuszjoghurt is megteszi.
Gluténérzékeny vagy?
Mindössze 2 hozzávalót kell az alábbi receptben kicserélned:
- a búzadara helyett gluténmentes zabdara/rizsdara/kukoricadara
- a teljes kiőrlésű zsemlemorzsa helyett gluténmentes zsemlemorzsa
Hozzávalók (2 nagy vagy 3 kisebb adaghoz, azaz 20-22 gombóchoz)
- 20 dkg köles
- víz (a köles beáztatásához)
- 3-4 dl növényi tej
- 1.5 dl kókusztejszín vagy rizstejszín (vagy ugyanennyi további növényi tej - egy kis növényi tejszín használatát azért ajánlom, mert attól krémesebb lesz)
- csipet só
- 1,5 dl teljes kiőrlésű búzadara (vagy ugyanennyi zabkorpa)
- 2 evőkanál agavé szirup (vagy más édesítőszer)
- 2 teáskanál őrölt vanília
- 1 citrom leve
- (ha bio citromod van, akkor a citorm héja is mehet bele lereszelve, de ez opcionális)
- 150 gramm teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- 2-3 evőkanál por eritrit
- 4-5 evőkanál vegán tejföl
Elkészítés (kb. 1 óra alatt elkészül + előtte a kölesnek 6-12 óra áztatás szükséges)
- Beáztatom a kölest 3x annyi vízben, 6-12 órára. A legjobb, ha a főzés előtti éjszaka vízbe teszed. Az áztatástól könnyebben emészthető lesz a gabona és lerövidül a főzési idő is.
- Az áztatás után leöntöm a kölesről a felesleges vizet és átöblízem friss vízzel.
- A kölest egy lábasba teszem 3 dl növényi tejjel és egy csipet sóval. Elkezdem főzni, közepes lángon.
- Hozzáadom a 1.5 dl növényi tejszínt (vagy növényi tejet). Tovább főzöm, addig, amíg elkezdenek szétmállani a kölesszemek. Ekkor a massza állaga eléggé kezd hasonlítani a túróra.
- Amikor a köles felvette az összes, eddig hozzáadott folyadékot, akkor a lábashoz hozzáadom a búzadarát, az agavé szirupot és a vanília aromát is.
- Az így kapott keveréket még 5-10 percig tovább főzöm, alacsony lángon. Közben öntök hozzá még egy kis növényi tejet: kb. 1 decilitert, de látni fogod, hogy mennyit vesz fel. Sűrű zabkása-szerű masszát kell kapnod.
- Leveszem a tűzről a lábast és belekeverem a frissen facsart citromlevet (opcionális citromhéjat).
- Félreteszem a lábast hűlni az erkélyre/hűtőbe. Hagyhatod teljesen kihűlni, de nekem már 20 perc után, a langyos masszából is remek golyókat sikerült formálnom.
- Míg hűl a kölesmassza, megpirítom a zsemlemorzsát. Ízlés kérdése, hogy teszel-e alá zsiradékot. Én nem tettem: száraz serpenyőben is tökéletes, arany színű zsemlemorzsát lehet készíteni.
- A kihűlt/langyos kölesmasszából diónyinál nagyobb méretű adagot csippentek és golyót formázok belőle. Megforgatom a zsemlemorzsában. Ezt addig ismétlem, amíg elfogy a kölesmassza.
- Az így elkészült golyókat a maradék pirított morzsával, vegán tejföllel/kókuszjoghurttal és 1-2 evőkanál édesítőszerrel (pl. por állagú eritrit, azaz porXukor) tálalom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése