Színes vegán bowl - vacsi vagy ebéd formula

Ebben a posztban igazából nem is maga a recept érdekes. 

👉Szerintem akkor tudod igazán kiélvezni a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) vagyis igazából bármilyen étrendet, ha elsajátítasz egy vagy több FORMULÁT vagy képletet, ami szerint összeállítod a tápláló, színes ebédedet vagy vacsorádat. 
Ha ez a formula már rutin szerűen megy és kiismered a főbb hozzávalókat, akkor nem lesz szükséged receptekre, maximum inspiráció gyanánt. Például elleshetsz egy izgalmas ízpárosítást vagy trükköt másoktól.

Az én rutin formulám: 
 szénhidrát + fehérje + zöldségek + tahini szósz + extrák textúráért, szín- és ízhatásért
 
Ételekkel behelyettesítve:
  • szénhidrát: főtt teljes értékű gabona (quinoa/bulgur/köles/kuszkusz/barna rizs/árpa gyöngy) és/vagy édesburgonya (püré vagy sült) 
  • fehérje: főtt lencse, bab, csicseriborsó és/ vagy tofu
  • zöldségek: bármilyen sült zöldség
  • az örök tahini szósz (persze más szószt is használhatsz de nekem ez a "rutin" öntetem)
  • extrák: (pirított) magvak, gránátalma mag, olajbogyó, szárított paradicsom, friss koriander
A fenti formula rengeteg kombinációs lehetőséget kínál, tényleg csak a fantázia szab határt annak, hogy mit hozol ki belőle. 

👉Fontos szerepe van még ebben az egész ügyben a FŰSZEREKNEK. Érdemes minél többet tartani belőle otthon. A sima, egyféle fűszerek is jók, de érdemes beszerezni néhány különlegesebb fűszert is. 
Ajánlom például A Fűszerész és a Sonnentor fűszereit és fűszerkeverékeit.

👉Ezen kívül a harmadik fontos dolog a TERVEZÉS.
Az alábbi képen látható ebédet például kb. 10 perc alatt raktam össze. Ez azért sikerülhetett, mert a tányéron lévő sokféle finomság zömét csak meg kellett melegítenem. 
Ha zöldséget, tofut sütök vagy gabonát főzök, akkor mindig félrerakok belőle egy kicsit. Ezek a kisebb adag ételek nagyon jól jönnek akkor amikor gyorsan össze akarok dobni valami színeset és táplálót.


vegán ebéd recept egészséges


Ennek a posztnak TÉNYLEG nem a recept a lényege, de azért leírom, hogy a fenti képen látható színes tál hogyan készíthető el a nulláról.

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 1 közepes vagy nagyobbacska édesburgonya 
  • fél-egy bögre gabona szárazon
  • (vegyes zöldségleves ételízesítő)
  • só, bors
  • olíva- vagy repceolaj
  • 1 kis fej karfiol
  • őrölt kurkuma vagy curry por
  • 1 nagyobbacska padlizsán
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 2 evőkanál tahini
  • 1/4 teáskanál fokhagyma por
  • opcionális: olajbogyó, gránátalma mag, friss koriander

Elkészítés (a nulláról kb. 40-45 perc):

  1. Meghámozom és felkockázom az édesburgonyát, majd egy lábas vízben 15 perc alatt megfőzöm.
    (Ha nem sietsz, egyben, héjastól is megfőzheted az édeskrumplit, de így tovább kell főzni - kb. 30 percig. Ez esetben ha megfőtt, öntsd le róla a főző vizet és hagyd egy kicsit hűlni vagy tedd át egy tál hideg vízbe. Amikor lehűlt, kézzel húzd le róla a héját.)
  2. Míg fő a krumpli, a sütőt előmelegítem 180-190°C-ra. Egy tepsire sütőpapírt teszek. 
  3. A zöldségeket (karfiol és padlizsán) megmosom, felszeletelem.
  4. A karfiol rózsákat egy keverő tálba teszem, meglocsolom 1-2 kanál olívaolajjal és rászórok 1-2 teáskanál őrölt kurkumát/curry port. A befűszerezett karfiol rózsákat ráöntöm a sütőpapírral bélelt tepsire.
  5. A padlizsán szeleteket is beleteszem a keverőtálba. Ezekre is locsolok 1-2 evőkanál olívaolajat, majd megsózom, borsozom. (A padlizsánnak általában ennyi elég, de adhatsz még hozzá más fűszert is (pl. zata'ar).) A padlizsán szeleteket is elhelyezem a karfiol darabkák között a tepsin.
  6. Az előmelegített sütőben kb. 30 percig sütöm a zöldségeket. 
  7. Megfőzöm a gabonát a csomagoláson látható utasítások szerint (a legtöbb fajtának 15-20 perc elég).
  8. Felbontom a csicseriborsó konzervet. Leszűröm, leöblítem és egy kis lábasban 2-3 evőkanál vízzel és tetszőleges fűszerekkel együtt nagyon alacsony lángon felmelegítem.
  9. A megfőtt édeskrumpliról leöntöm a vizet és kézi botmixerrel összeturmixolom. Teszek hozzá egy fél teáskanál zöldségleves alap-port és egy kanál semleges ízű olajat (olíva-, szezám- vagy repce).
  10. Elkészítem a tahini öntetet: krémes állagúvá keverek 2 evőkanál tahinit 3-4 evőkanál meleg vízzel, 1/4 teáskanál fokhagymaporra és egy csipet sóval.
  11. Előkészítem az egyéb extrákat (pl. olívabogyó, gránátalma mag, friss koriander levelek).
  12. Tálaláskor minden elemből teszek a tányérra: édesburgonya püréből, sült zöldségekből, gabonából, csicseriborsóból. Lelocsolom tahinival és megszórom az extrákkal.
Jó étvágyat!

Megjegyzések