Tavaszi saláta retekkel, fehérbabbal és avokádóval (vegán, mindenmentes)

Ritkán osztok meg saláta receptet, mert szeretném cáfolni a tévhitet, hogy vegán étrendet követve az ember csak salátát ehet. 😊😊

De azért most mégis hozok egy színes és tápláló tavaszi salit.

A különböző hozzávalók remekül kiegészítik egymást mind színek, textúrák, ízek és tápanyagok tekintetében.


tavaszi vegán saláta



Ha van kedved, akkor a retket meg is sütheted. Az instrukciókat ebben a recept leírásomban találod.

Keverhetsz bele valamilyen gabonát, de ehetsz mellé egy-két szelet teljes kiőrlésű kenyeret is szénhidrát-gyanánt.

Készíthetsz hozzá vegán joghurtos szószt, tahini öntetet vagy csak locsold le olívaolaj és citromlé keverékével. Én két öntet receptet is megadok alább.

Hozzávalók (2 személyre)

  • 1 fél fej jégsaláta, római saláta vagy szívsaláta
  • 5 db retek
  • 1 szál répa
  • 1 nagy érett avokádó 
  • 3-4 szál újhagyma
  • 1 konzerv fehérbab (vagy csicseriborsó)
  • opcionális: 2 marék retekcsíra
  • pár szelet teljes kiőrlésű kenyér vagy néhány evőkanál főtt bulgur / quinoa
Öntet "A": sima olívaolajos öntet
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • só, bors  ízlés szerint
  • opcionális: 1 teáskanál agavé szirup és/vagy 1 teáskanál dijoni mustár
Öntet "B": tahini szósz
  • 2 evőkanál tahini
  • 2 evőkanál forró víz
  • negyed teáskanál fokhagyma granulátum
  • csipet só
Elkészítés:
  1. A répát és az avokádót meghámozom. Majd a felszeletelem a zöldségeket: a salátát, retket, répát, avokádót, újhagymát. 
  2. Leöblítem és lecsepegtetem a fehérbab konzervet. (Tipp: ha nem szeretnéd hogy hideg legyen az egész saláta, alacsony hőfokon egy kanál vízzel összekeverve egy kis lábasban melegítsd fel a babot).
  3. Elkészítem a kiválasztott öntetet. Az "A" öntetnél csak össze kell keverni a hozzávalókat. A "B" öntetnél is, de ne lepődj meg, mert akár egy percig is eltart mire a kevergetés hatatására krémes-folyós állagú lesz a tahini. Ne add fel! Adj hozzá még 1-2 evőkanál forró vizet, ha szükséges.
  4. A saláta hozzávalóit szétosztom a két tányér között. Ha használok főtt gabonát, azt is belekeverem a saliba.
  5. Meglocsolom az öntettel és tálalom.
Jó étvágyat!

Megjegyzések