A tökéletes zabkása titkai - alaprecept (cukor- és édesítőszermentes, vegán)
Szinte minden reggel zabkását reggelizek, mert imádom és millió féleképpen lehet variálni a különféle feltételeket, ízesítéseket. Egyszerűen nem tudom megunni.
Ebben a posztban leírok néhány alapszabályt/ötletet arra vonatkozóan, hogyan főzzünk tápláló, megunhatatlan és szemet gyönyörködtető zabkását, mint például ez itt:
Tavaszi zabkása |
Amikor zabkását (vagy bármilyen más ételt) készítek, négy dologra figyelek:
- a tápanyagokra
- a színekre
- a textúrákra
- az ízekre
1. Tápanyagok
- A zabpehely biztosítja a lassú felszívódású - "jó" szénhidrátot. Fejenként fél 240 ml-es bögrével számolok.
- Egy maréknyi friss gyümölcs biztosítja a vitaminokat - jellemzően bogyós gyümölcsöket használok, mert ezeknek alacsonyabb a cukortartalma.
- Egy tálka zabkásában akár 15-20g protein is lehet anélkül, hogy mesterséges protein port használnál. A zabpehelyben alapból van fehérje (6g/fél bögre), amit szójatejjel tovább növelhetsz (+4g/fél bögre). Én általában mandulatejjel vagy zabtejjel készítem a kását és belefőzök 1-1 evőkanál chia magot és hántolt kendermagot. Ezek az apró magvak együttesen akár adagonként 3-5 gramm további növényi fehérjével turbózhatják fel a reggelidet. További protein forrásként szolgálnak még a magvajak és az olajos magok, amik szintén elengedhetetlenek egy komplett zabkásához. Egy-egy kanál magvajjal és olajos maggal további 3-5g fehérjét adhatsz a reggelidhez.
- A kendermag és a chia mag értékes Omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. A magvaj/aprított olajos magvak pedig jótékony hatású telítetlen zsírokkal látja el a szervezetedet és csillapítja az éhségedet :)
- Ez "csak" az esztétikum miatt fontos, de ha szép színes az étel a tányérunkon, akkor jobban is esik, nem? :)
- Ehhez az egyetlen tippem, hogy érdemes legalább kétféle gyümölcsöt használni. És lehetőleg ne banánt vagy almakockát, mert azok ugyanúgy fehérek, mint a zabkása.😃
3. Textúrák
- A krémes zabkása titka: 1:1:1 arányban használok zabpelyhet, vizet és növényi tejet. A chia- és kendermag is felszívnak még egy kis vizet, emiatt további 3-4 evőkanál vizet vagy növényi tejet adok hozzá - ettől lesz igazán krémes.
- Kell valami ropogós is! Az aprított magvak (pekán dió, dió, szeletelt mandula, tökmag, stb.) segítségedre lesznek ebben. De akár kókuszchipszet is használhatsz erre a célra.
4. Ízek
- Használj magvajat! Elképesztő finom lesz tőle a zabkása. Az én aktuális kedvenceim a mandulavaj és a törökmogyoróvaj.
- Használj fűszereket! Adagonként egy negyed teáskanál vaníla aroma és fahéj csodákra képes!
- Használj egymást jól kiegészítő gyümölcsöket! (pl. málna és áfonya, eper és kiwi, málna és mangó, de igazából az ízlésedre van bízva 😊)
- Az alább megadott alaprecepttel nem lesz szükséged semmilyen hozzáadott édesítőszerre.
Nyári zabkása |
Zabkása alaprecept - 1 főre
A zabkásához:
- fél bögre* (apró szemű) zabpehely (gluténmentes, ha ez neked fontos)
- fél bögre víz
- fél bögre növényi tej (bármi jó, kivéve a rizstej - az ugyanis nem sokban különbözik a víztől)
- 1/4 teáskanál őrölt vanília
- 1/4-1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál chia mag
- 1 evőkanál hántolt kendermag
- + 2-4 evőkanál víz a chia mag és kendermag miatt
*én mérőkanalakat használok, ahol 1 bögre=240ml
Feltétek:
- 1 teáskanál magvaj
- kétféle gyümölcs (összesen kb. fél marék)
- 1 evőkanál olajos mag (aprított pekán, szeletelt mandula, tökmag, stb.) és/vagy kókuszchips, esetleg goji bogyó
Elkészítés
- Egy lábasba teszem a zabkása hozzávalóit és közepes hőfokon (9-es skálán 4 vagy 5) főzni kezdem. Pár perc után lejjebb veszem a hőfokot (9-es skálán 3-as) és időnként megkavargatom, miközben addig főzöm, amíg eléri a vágyott krémes állagot - összesen ez nekem kb. 5 perc. Ha túl sűrű, menet közben evőkanalanként adok hozzá még egy kis vizet.
- A kását kiöntöm egy tálba, rácsorgatom a magvajat, megszórom a gyümölcsökkel és a ropogós magvakkal.
Jó étvágyat!😋
Megjegyzések
Megjegyzés küldése