Mini cseresznyés piték - IR-diétásoknak (is)
Ezeket az isteni cseresznyés mini pitéket muffin formában sütöttem 😍🍒🍒
Ha pite-sütésbe nem is akarsz belevágni, a tölteléket önmagában is érdemes elkészíteni. 10 perc alatt megvan és mehet a palacsintára, pirítósra, zabkására, túrókrémre....
A tészta isteni, omlós linzertészta - meg se mondanád, hogy teljes kiőrlésű! A zabpehely szemek pedig izgalmasabbá teszik :)
Induljon hát a cseresznye-mánia!
p.s. Mivel egy babát váró barátnőm most nagyon figyeli a szénhidrát grammokat, kiszámoltam miatta, hogy kb. 22g szénhidrát van egy pitében - ebből kb. 17g lassú (tészta) és max. 5g gyors. A tésztában levő vaj valószínűleg tovább lassítja a szénhidrátok felszívódását, ami jó annak, akinek erre oda kell figyelnie.
Ha pite-sütésbe nem is akarsz belevágni, a tölteléket önmagában is érdemes elkészíteni. 10 perc alatt megvan és mehet a palacsintára, pirítósra, zabkására, túrókrémre....
A tészta isteni, omlós linzertészta - meg se mondanád, hogy teljes kiőrlésű! A zabpehely szemek pedig izgalmasabbá teszik :)
Induljon hát a cseresznye-mánia!
p.s. Mivel egy babát váró barátnőm most nagyon figyeli a szénhidrát grammokat, kiszámoltam miatta, hogy kb. 22g szénhidrát van egy pitében - ebből kb. 17g lassú (tészta) és max. 5g gyors. A tésztában levő vaj valószínűleg tovább lassítja a szénhidrátok felszívódását, ami jó annak, akinek erre oda kell figyelnie.
Hozzávalók (6db mini pitéhez) + elkészítés, sorrendben
Tészta:- 3/4 bögre (kb. 90g) teljes kiőrlésű zabliszt
- 1/2 bögre (kb. 45g) zabpehely
- 1 teáskanál erytrit
- csipet só
- 70g hideg vaj, kockákra vágva
- 2-3 evőkanál hideg víz (vagy 1 teáskanál almaecet 2 evőkanál vízben feloldva)
- A száraz hozzávalókat összekeverem egy tálban.
- Beleszórom a felkockázott, hideg vajat és egy villával összedolgozom, amíg darabosra össze nem áll.
- Apránként adom hozzá a vizet és egy villával dolgozom össze tovább egységes tésztává.Vigyázok, nehogy túl sok vizet adjak hozzá - csak épp, hogy összeálljon.
- A tésztát kikaparom egy alufóliára és lapos korongot formázok belőle. Becsomagolom és legalább 1 órára a hűtőbe teszem.
Töltelék (6 pitéhez, érdemes többet főzni, hogy maradjon):
- 1,5-2 bögre cseresznye, kimagozva
- 50ml víz
- 1 evőkanál citromlé
- 1,5 teáskanál kukoricakeményítő
- 1/4 bögre erytrit
- pár csepp mandulakivonat
- Egy kis lábasba teszem a cseresznyét, vizet, citromlevet, keményítőt, erytritet és 10 perc alatt lassú tűzön megfőzöm. Közben kavargatom, nehogy leragadjon.
- A végén leveszem a tűzről és néhány csepp mandula aromát csepegtetek bele.
Összeállítás
- 1 tojásfejérje és muffin formák szükségesek hozzá
- A sütőt előmelegítem 175 fokra.
- Kiveszem a tésztát a hűtőből és lisztezett felületen kinyújtom, amilyen vékonyra tudom. Ha ez nem megy könnyen, akkor a kezemmel nyomkodom laposabbra (a kéz melegétől kicsit felenged és könnyebb lesz vele dolgozni)
- A muffin formákat 1-1,5 ujjnyi vastagon kibélelem a linzertésztával.
Ne stresszelj azon, hogy egy szabályos kört vágj ki a tésztából, több darabból is összeállhat a tészta, ha a formában kézzel összetapasztod a darabkákat.
Ne felejts el tésztát hagyni a pitét lefedő rácsokra. - A töltelékből 1-2 evőkanálnyit teszek a muffinformákba. A tésztakosárkák ne legyenek színültig tele.
- A maradék tésztából hurkákat sodrok vagy csíkokat vágok és ezzel díszítem a piték tetejét.
Kevésbé pepecselős megoldás a 'zárt' pite, ha csak egy korong alakú tésztadarabot formálsz a kezeddel és lefeded az egész pitét vele. - Végezetül tojásfehérjével megkenem a pitéket (a tésztás részeket).
- 25-30 percig sütöm a pitéket, akkor jó, ha a tészta kicsit aranybarna lesz, a töltelék pedig bugyborékol.
- A sütőből kivéve legalább 10 percig hagyd hűlni. Ezután is óvatosan vedd ki a formából. Melegen, hidegen is isteni!!
Mivel mennyiben a fentiekből 6 mini pite lesz, akkor egy pitében kb. 22g szénhidrát van:
tészta: 17g lassú CH
töltelék: 4-5g gyors CH
Megjegyzések
Megjegyzés küldése