Mini cseresznyés piték - IR-diétásoknak (is)

Ezeket az isteni cseresznyés mini pitéket muffin formában sütöttem 😍🍒🍒

Ha pite-sütésbe nem is akarsz belevágni, a tölteléket önmagában is érdemes elkészíteni. 10 perc alatt megvan és mehet a palacsintára, pirítósra, zabkására, túrókrémre....

A tészta isteni, omlós linzertészta - meg se mondanád, hogy teljes kiőrlésű! A zabpehely szemek pedig izgalmasabbá teszik :)

Induljon hát a cseresznye-mánia!

p.s. Mivel egy babát váró barátnőm most nagyon figyeli a szénhidrát grammokat, kiszámoltam miatta, hogy kb. 22g szénhidrát van egy pitében - ebből kb. 17g lassú (tészta) és max. 5g gyors. A tésztában levő vaj valószínűleg tovább lassítja a szénhidrátok felszívódását, ami jó annak, akinek erre oda kell figyelnie.





Hozzávalók (6db mini pitéhez) + elkészítés, sorrendben

Tészta:
  • 3/4 bögre (kb. 90g) teljes kiőrlésű zabliszt
  • 1/2 bögre (kb. 45g) zabpehely
  • 1 teáskanál erytrit
  • csipet só
  • 70g hideg vaj, kockákra vágva
  • 2-3 evőkanál hideg víz (vagy 1 teáskanál almaecet 2 evőkanál vízben feloldva)
  1. A száraz hozzávalókat összekeverem egy tálban. 
  2. Beleszórom a felkockázott, hideg vajat és egy villával összedolgozom, amíg darabosra össze nem áll. 
  3. Apránként adom hozzá a vizet és egy villával dolgozom össze tovább egységes tésztává.Vigyázok, nehogy túl sok vizet adjak hozzá - csak épp, hogy összeálljon. 
  4. A tésztát kikaparom egy alufóliára és lapos korongot formázok belőle. Becsomagolom és legalább 1 órára a hűtőbe teszem.
Töltelék (6 pitéhez, érdemes többet főzni, hogy maradjon):
  • 1,5-2 bögre cseresznye, kimagozva
  • 50ml víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1,5 teáskanál kukoricakeményítő
  • 1/4 bögre erytrit
  • pár csepp mandulakivonat
  1. Egy kis lábasba teszem a cseresznyét, vizet, citromlevet, keményítőt, erytritet és 10 perc alatt lassú tűzön megfőzöm. Közben kavargatom, nehogy leragadjon. 
  2. A végén leveszem a tűzről és néhány csepp mandula aromát csepegtetek bele.
Összeállítás
  • 1 tojásfejérje és muffin formák szükségesek hozzá
  1. A sütőt előmelegítem 175 fokra.
  2. Kiveszem a tésztát a hűtőből és lisztezett felületen kinyújtom, amilyen vékonyra tudom. Ha ez nem megy könnyen, akkor a kezemmel nyomkodom laposabbra (a kéz melegétől kicsit felenged és könnyebb lesz vele dolgozni)
  3. A muffin formákat 1-1,5 ujjnyi vastagon kibélelem a linzertésztával.
    Ne stresszelj azon, hogy egy szabályos kört vágj ki a tésztából, több darabból is összeállhat a tészta, ha a formában kézzel összetapasztod a darabkákat.

    Ne felejts el tésztát hagyni a pitét lefedő rácsokra.
  4. A töltelékből 1-2 evőkanálnyit teszek a muffinformákba. A tésztakosárkák ne legyenek színültig tele.
  5. A maradék tésztából hurkákat sodrok vagy csíkokat vágok és ezzel díszítem a piték tetejét.
    Kevésbé pepecselős megoldás a 'zárt' pite, ha csak egy korong alakú tésztadarabot formálsz a kezeddel és lefeded az egész pitét vele.
  6. Végezetül tojásfehérjével megkenem a pitéket (a tésztás részeket). 
  7. 25-30 percig sütöm a pitéket, akkor jó, ha a tészta kicsit aranybarna lesz, a töltelék pedig bugyborékol. 
  8. A sütőből kivéve legalább 10 percig hagyd hűlni. Ezután is óvatosan vedd ki a formából. Melegen, hidegen is isteni!!





Mivel mennyiben a fentiekből 6 mini pite lesz, akkor egy pitében kb. 22g szénhidrát van:
tészta: 17g lassú CH
töltelék: 4-5g gyors CH

Megjegyzések