Villantós töltött gomba (vegán!)

Óriási sikert arattak ezek a töltött gombafejek. 🍄⭐
Elképesztő finomak! Igazi vendég-lenyűgöző, villantós recept következik! 😎

Csak növényi alapú, természetes hozzávalókat használtam fel hozzá. 

Bonyolultnak tűnik, de valójában eléggé egyszerű recept. És nem győzöm hangsúlyozni, hogy elképesztő finom!

Az már preferencia kérdése, hogy növényi sajtot is használsz-e hozzá. Én személy szerint eleinte tettem bele, de már nem szoktam bolti növényi sajtot venni, mert eléggekiábrándító az összetevők listája... 🙈
Helyette a sörélesztő pehellyel is enyhe sajtos zamatot adhatsz a spenótos tölteléknek, ha ez fontos. De szerintem egyébként nem az 😊

vegán töltött gomba


Hozzávalók (2 főre):

  • 6-8 nagyobb gombafej (portobelloval a legjobb - könnyű vele dolgozni, nem esik szét, de nagy méretű csiperkével is működik)
  • 3 evőkanál repce- vagy olívaolaj
  • 10 gombóc mirelit spenót, kiolvasztva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 100g olajos articsóka vagy szárított paradicsom, kisebb darabokra vágva
  • 4-6 evőkanál (bio) növényi tejszín
  • só, bors
  • fenyőmag VAGY pekándió
  • opcionális: 1 kiskanál sörélesztőpehely ami sajtos ízt ad neki VAGY 2-3 evőkanál reszelt vegán sajt 
  • opcionális: néhány evőkanál vegán pesztó
  • köretként: főtt barna rizs vagy más gabona

Elkészítés:

  1. Előmelegítem a sütőt kb. 200C fokra, grill fokozaton.
  2. A gombát megmosom. Nem kell meghámozni!
  3. A gomba töveket kiszedem, erre nem lesz szükség. A kis barna szálakat nagyjából kikanalazom belőle egy kiskanál segítségével (sütve kicsit keserű ez a része, ezért jobb eltávolítani. Illetve több hely lesz így az isteni tölteléknek! :))
  4. A gombafejeket üresen egy nagy jénai tálba teszem. Mindkét oldalát meglocsolom egy kis olajjal, sózom borsozom. 
  5. A gombákat beteszem az előmelegített sütőbe, majd 5 perc múlva kiveszem és átforgatom őket a másik oldalukra. Mehetnek vissza a sütőbe újabb 5 percre.
  6. Elkészítem a tölteléket:
  7. A kiolvasztott spenótlevelekből kinyomkodom a vizet egy szűrőben (vagy egy tálban), majd leöntöm róla.
  8. A fokhagyma gerezdeket apróra vágom, vagy fokhagymanyomóval összepréselem.
  9. Serpenyőben felhevítek 1 evőkanál olajat, azon 1 percig pirítom a fokhagymát 
  10. Hozzáadom a serpenyőhöz a spenótot. Megsózom, borsozom. (Figyelem, a spenót viszonylag sok sót igényel, érdemes megkóstolni!)
  11. Kis "lángon" kevergetem a spenótot, miközben hozzáadom az articsókát/szárított paradicsomot és a növényi tejszínt.
  12. Opcionális: Mehet a spenóthoz a sörélesztő pehely VAGY növényi sajt és/vagy a növényi pesztó is.
  13. A spenótos tölteléket belekanalazom az elősütött gombafejek közepébe. 
  14. Megszórom még pekándióval és/vagy fenyőmaggal.
  15. Visszateszem az immáron megtöltött gombafejeket a sütőbe kb. 10 percre.

Jó étvágyat!

                                                      vegán töltött gomba


Megjegyzések