Pofonegyszerű vegán és gluténmentes csokis keksz
Na, hát ebben a kekszben több dolog is nagyon izgalmas 😊
Egyrészt, az elkészítése pofonegyszerű: minden hozzávalót az aprítógépembe pakoltam és addig pulzáltam őket, amíg össze nem álltak ragadós, homogén keksztésztává. Ez eltartott egy kis ideig, de türelem rózsát terem 🌹
Másrészt, csakis természetes, növényi eredetű hozzávalókat használtam fel hozzá. Egy kevés lisztet kell benne használni, de gluténmentesen is szuperül működik (zabliszttel és quinoa liszttel teszteltem).🌱
Harmadrészt (és talán ez a legfontosabb), a végeredmény egy intenzív csoki ízű, kívül ropogós, belül picit puhább kekszecske. Az ízét és az állagát is remeknek találtuk! 😊 🍪
Hozzávalók - 18 db közepes méretű kekszhez
- 1 bögre zabliszt (vagy quinoa liszt, ha gluténmentesen szeretnéd)
- 2 bögre mandulaliszt
- 5-6 szem datolya, kimagozva (ha találsz király datolyát, azt használd, mert azt könnyebben viszi az aprítógép, mint a sima datolyát )
- 4 púpos evőkanál kakaópor
- 80 ml agavé szirup
- 75 ml víz/növényi tej
- 1 evőkanál mandulavaj
- 2 evőkanál olívaolaj vagy napraforgó olaj
- 2 evőkanál chia mag
- 18-20 db fél dió, díszítésképpen
Elkészítés: bruttó 35 perc alatt, melyből kb. 15 aktív
- Az összes hozzávalót tedd bele a turmixgépedbe a dióbelek kivételével.
- Az aprítógépben addig aprítsd, amíg a tészta hozzávalói össze nem állnak sűrű, ragadós, de formázható masszává.
- Időnként egy spatulával kapard le az aprítógép oldalára ragadt hozzávalókat. Vigyázz, ilyenkor mindig legyen kikapcsolva, de inkább kihúzva a gép!!
- Ha 5-7 perc aprítás után sem akar összeállni a tésztád és vannak még száraz foltok benne, akkor adj még hozzá folyadékot (vizet vagy növényi tejet). Fontos, hogy ezt már csak evőkanalanként adagold, illetve, hogy a folyadék szobahőmérsékletű vagy hideg legyen, de semmiképpen sem meleg/langyos, nehogy hirtelen túlságosan folyóssá váljon a massza!
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsibe tegyél sütőpapírt.
- Amikor a tészta homogén, sűrű és ragadós, akkor elérte megfelelő állagát. Kapcsold ki a turmixgépet.
- Egy púpos evőkanálnyi tésztát vegyél a kezedbe, majd gyúrj belőle egy kis golyót. Ezt tedd a sütőpapírra és egy spatulával/kanállal lapítsd ki. Közepébe tegyél egy fél diót dekorációképpen.
- A 7. pontot ismételd, amíg el nem fogyott a tészta.
- Mehet a tepsi az előmelegített sütőbe! 200 C fokon 18 percig süsd a kekszeket.
- Amikor megsültek, hagyd 5 percig hűlni őket.
Jó nassolást! 😎🍪
Megjegyzések
Megjegyzés küldése