Pofonegyszerű vegán és gluténmentes csokis keksz

Na, hát ebben a kekszben több dolog is nagyon izgalmas 😊

Egyrészt, az elkészítése pofonegyszerű: minden hozzávalót az aprítógépembe pakoltam és addig pulzáltam őket, amíg össze nem álltak ragadós, homogén keksztésztává. Ez eltartott egy kis ideig, de türelem rózsát terem 🌹

Másrészt, csakis természetes, növényi eredetű hozzávalókat használtam fel hozzá. Egy kevés lisztet kell benne használni, de gluténmentesen is szuperül működik (zabliszttel és quinoa liszttel teszteltem).🌱

Harmadrészt (és talán ez a legfontosabb), a végeredmény egy intenzív csoki ízű, kívül ropogós, belül picit puhább kekszecske. Az ízét és az állagát is remeknek találtuk!  😊 🍪


vegán cukormentes gluténmentes keksz


Hozzávalók - 18 db közepes méretű kekszhez

  • 1 bögre zabliszt (vagy quinoa liszt, ha gluténmentesen szeretnéd)
  • 2 bögre mandulaliszt
  • 5-6 szem datolya, kimagozva (ha találsz király datolyát, azt használd, mert azt könnyebben viszi az aprítógép, mint a sima datolyát )
  • 4 púpos evőkanál kakaópor
  • 80 ml agavé szirup
  • 75 ml víz/növényi tej
  • 1 evőkanál mandulavaj
  • 2 evőkanál olívaolaj vagy napraforgó olaj
  • 2 evőkanál chia mag
  • 18-20 db fél dió, díszítésképpen

Elkészítés: bruttó 35 perc alatt, melyből kb. 15 aktív

  1. Az összes hozzávalót tedd bele a turmixgépedbe a dióbelek kivételével.
  2. Az aprítógépben addig aprítsd, amíg a tészta hozzávalói össze nem állnak sűrű, ragadós, de formázható masszává.
  3. Időnként egy spatulával kapard le az aprítógép oldalára ragadt hozzávalókat. Vigyázz, ilyenkor mindig legyen kikapcsolva, de inkább kihúzva a gép!! 
  4. Ha 5-7 perc aprítás után sem akar összeállni a tésztád és vannak még száraz foltok benne, akkor adj még hozzá folyadékot (vizet vagy növényi tejet). Fontos, hogy ezt már csak evőkanalanként adagold, illetve, hogy a folyadék szobahőmérsékletű vagy hideg legyen, de semmiképpen sem meleg/langyos, nehogy hirtelen túlságosan folyóssá váljon a massza!
  5. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsibe tegyél sütőpapírt.
  6. Amikor a tészta homogén, sűrű és ragadós, akkor elérte megfelelő állagát. Kapcsold ki a turmixgépet.
  7. Egy púpos evőkanálnyi tésztát vegyél a kezedbe, majd gyúrj belőle egy kis golyót. Ezt tedd a sütőpapírra és egy spatulával/kanállal lapítsd ki. Közepébe tegyél egy fél diót dekorációképpen. 
  8. A 7. pontot ismételd, amíg el nem fogyott a tészta. 
  9. Mehet a tepsi az előmelegített sütőbe! 200 C fokon 18 percig süsd a kekszeket.
  10. Amikor megsültek, hagyd 5 percig hűlni őket.
Jó nassolást! 😎🍪

Megjegyzések