Muffin zabkása maradékból (cukormentes, teljes kiőrlésű, vegán/nemvegán opciókkal)

Az inflációs időkre való tekintettel hoztam egy takarékos de egészségtudatos süti receptet, ami (részben) maradék zabkásából készül 😎

Szóval ha például a gyermeked nem fogyasztja el a reggeli zabkásáját, akkor még véletlenül se dobd ki, mert csodás muffinokat készíthetsz belőle 

zabkása muffin vegán teljes kiőrlésű cukormentes

Hozzávalók (12 db muffinhoz)

  • 1.5 bögrényi (360 ml) maradék, főtt zabkása (mindegy, hogy vízben, tejben vagy növényi tejben főtt)
  • 2 tojás (vegán verzióhoz 2 "chia-/lenmag tojás", ami 2 evőkanál chia mag vagy őrölt lenmag 10-15 percre beáztatva kétszeres mennyiségű vízben. Ez esetben növeld meg az olaj mennyiségét 3-4 evőkanálnyival, mert a "len-/chiamag tojás" sokkal kisebb zsírtartalmú mint a normál tojás)
  • 0.75 bögre (180ml) olívaolaj
  • 0.5 bögre (120 ml) erytrit vagy kókuszvirágcukor
  • 0.5 bögre (120 ml) tej/növényi tej (étrended szerint)
  • 2 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
  • 0.5 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • 0.25-0.5 bögre mazsola vagy aszalt vörösáfonya (elhagyható)
  • 0.5 bögrényi darabokra tört dió
  • 3 evőkanál nagyszemű zabpehely (a tetejére)

Elkészítés:

  1. 200 °C. fokra előmelegítem a sütőt. Előkészítek 12 db muffin formát, benne muffinpapírral.
  2. Egy tálban összekeverem a zabkását, tojást (vagy "len-/chiamag tojást"), olajat, erytritet/kókuszvirág cukrot, (növényi) tejet.
  3. Egy másik, nagyobbacska tálba kimérem a lisztet, sót, fahéjat és a sütőport. Elkeverem.
  4. Az első tál tartalmát hozzöntöm a lisztes keverékhez és jól összedolgozom homogén tésztává. Addig keverem, hogy ne maradjon már benne száraz, lisztes rész.
  5. Beleszórom a tésztába az aszalt gyümölcsöt és a diót (de! 1-2 evőkanálnyi összetört diót érdemes félretenni, hogy majd a tetejére szórd). Elkeverem.
  6. Kiadagolom a tésztát a 12 darab muffin formába.
  7. A muffinkák etejére rászórom az 5. lépésben félretett dió maradékot és egy kis zabpelyhet, dekorációként.
  8. 25-30 percig 175 °C fokon sütöm. (Érdemes egy tűpróbával ellenőrizni, megsült-e a közepe).
Jó étvágyat!😋


Megjegyzések