A tökéletes sütőtökös zabkása (vegán, cukor- és édesítőszermentes)
A borús őszi reggelekben is lehet jó dolgokat találni. Ebben mostanában nekem sokat segít az új, sütőtökös zabkása receptem.
Amióta kikísérleteztem, legszívesebben minden nap ezt enném reggelire vagy home office-ebédre. Nemcsak szép, finom és krémes: tápanyagban is bombajó. Eléggé laktató, holott csak természetes és növényi alapú hozzávalók vannak benne.
Tápanyagtartalom egy adagra - a kép után.
Tápanyagtartalom egy adagra:
340-360kcal: 150kcal (zabpehely) + 45kcal (szójatej) + 30kcal (sütőtök) + 5-10kcal (almaszósz) + 45kcal (szeletelt mandula) + 50kcal (mandulavaj) +10-30kcal (kendermagfehérje) + 15kcal (gránátalmamag)
*ha csökkentenéd a kalóriaszámot, hagyd el a mandulavajat és/vagy a szeletelt mandulát - ezzel "spórolsz" kb. 100 kalóriát. De őszintén ezzel kicsit veszítesz az élvezeti értékből, a 340-360kcal pedig szerintem egy teljesen normális kalóriaadag egy étkezésre :)
40-50g szénhidrát: 80%-ban lassú felszívódású: 27g (zabpehely) + 8g (szójatej) + 5g (sütőtök) - a többi hozzávalóban 1-2 g szénhidrát van adagonként, összesen tehát max. kb 10g szénhidrát.
Hozzávalók (1 főre) :
Elkészítés:
40-50g szénhidrát: 80%-ban lassú felszívódású: 27g (zabpehely) + 8g (szójatej) + 5g (sütőtök) - a többi hozzávalóban 1-2 g szénhidrát van adagonként, összesen tehát max. kb 10g szénhidrát.
15-18g fehérje: 6g (fél bögre zabpehelyből) + 4g (fél bögre szójatejből) + 2.5g (egy evőkanálnyi szeletelt mandulából) + 1.5g (egy teáskanálnyi mandulavajból) + 2-5g (egy teáskanál kenderfehérjéből)
**érdekesség, hogy a különböző növényi fehérjék kombinálásával komplett fehérjét hoztam létre, ami ugyanúgy építi az izmokat, mint az állati eredetű fehérje (forrás: PETA)
**további +10g fehérjét adhatsz hozzá, ha megduplázod a szójatej mennyiségét (én 1:1:1 arányban használok zabpelyhet:szójatejet:vizet, ezt megváltoztatod 1:2:0-ra), a mandulavaj, a mandula és a kendermagfehérje mennyiségét.
15-20g koleszterinmentes, növényi zsír - ez főleg a mandulából és a mandulavajból származik.
15-20g koleszterinmentes, növényi zsír - ez főleg a mandulából és a mandulavajból származik.
És akkor, ha már kellően felkeltettem az érdeklődésedet, nézzük, hogyan készül a legkrémesebb sütőtökös zabkása:
Hozzávalók (1 főre) :
(a mérőedényeknél a standard 240ml számít egy bögrének)
- fél bögre zabpehely (40g) - ha ez neked fontos, akkor természetesen gluténmentes zabpehellyel is működik :)
- fél bögre víz (120 ml)
- fél bögre bio szójatej (120ml) - ha növelnéd a fehérjetartalmat, akkor a vizet elhagyhatod és megfőzheted a zabpelyhet 1 bögre (240 ml) szójatejben is
- egy nagy szelet sült sütőtök a héja nélkül - ez kb. negyed-fél bögrényi, de nem kell előre pépesíteni, ugyanis szétfő majd
- fél teáskanál mézeskalács fűszer
- fél teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál kendermagfehérje por (elhagyható)
- 1-2 evőkanál cukrozatlan bio almaszósz
- további 1-2 evőkanál víz
- 1 evőkanál szeletelt mandula
- 1 teáskanál mandulavaj
- 1 evőkanál gránátalma mag
Elkészítés:
(ha a sült tök és a kimagozott gránátalma a rendelkezésedre áll, akkor kb. 5 perc alatt elkészíthető :))
0. Nulladik lépések: sütőtök megsütése és a gránátalma magozás.
Ez időigényes, de egyszer kell túlesni rajta. Utána viszont akár 5 napig is eláll a hűtőben egy műanyag dobozban a sült tök és a gránátalma mag is.
Ez időigényes, de egyszer kell túlesni rajta. Utána viszont akár 5 napig is eláll a hűtőben egy műanyag dobozban a sült tök és a gránátalma mag is.
- Kimérem a fél bögre zabpelyhet egy lábasba. Hozzáadom a vizet és a szójatejet. A zabot mindig kétszeres folyadékmennyiséggel főzzük. Én ezt fél bögre vízzel és fél bögre szójatejjel oldom meg, mert szerintem így a legjobb az eredmény. De lehet kétszer fél bögre szójatej vagy kétszer fél bögre víz is, preferencia szerint.
- Elkezdem forralni, közepes hőfokon.
- Egy-két perc múlva hozzáadom a lábashoz sült tököt, a mézeskalács fűszert, a fahéjat, a kendermagfehérje port, az almaszószt és még egy-két evőkanál vizet.
- Közepes hőfokon kevergetem egy fakanállal/kanállal további 1-2 percig, amíg a tök teljesen "szétolvad" a lábasban.
- Amikor szétfőtt a tök és az egész kása homogén, krémes állagú, akkor készen van. Az egészet átöntöm egy tálkába/nagy bögrébe.
- A tetejére egy teáskanál mandulavajat, egy evőkanál szeletelt mandulát és egy evőkanál gránátalmát teszek.
Szép reggeleket! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése