Fügetorta (tejtermékmentes, cukormentes, IR-diéta kompatibilis, gluténmentes opcióval)
Régóta rajongok a friss fügéért.
Ezt a kedves anyósom is tudja, úgyhogy szerzett nekem az ismerősein keresztül egy komolyabb adagot. Ebből született ez a süti, amit mi 24 órán belül ketten elfogyasztottunk.😅
Tipp: télen is tudsz fügetortát sütni, lefagyasztott friss fügéből. Ehhez először vágd fel a fügét keresztben, kör alakú szeletekre, majd egy alufóliával bélelt tálcán helyezd el őket úgy, hogy ne érintkezzenek. A tálcával együtt tedd be őket kb. fél-1 napra a mélyhűtőbe. Amikor megfagytak, akkor átpakolhatod őket egy fagyasztótasakba. Ezzel a trükkel elkerülheted, hogy összenyomódjanak, összeragadjanak és télen is esztétikus fügetortát süthetsz velük. (Amikor fagyasztott füge szeleteket használsz, akkor nem kell felolvasztani őket. Csak tedd rá a fagyott füge szeleteket a tészta tetejére).
A süti cukormentes, tejtermékmentes, nem tartalmaz fehér lisztet. Könnyen gluténmentessé tehető.
Hozzávalók
(23cm átmérőjű kerek tortaformához vagy ehhez hasonló méretű formákhoz)
- 1/4 bögre (azaz 60ml) semleges ízű növényi olaj, pl. repceolaj, olívaolaj, kókuszolaj vagy avokádó olaj
- 1/4 bögre (azaz 60ml) agavé szirup
- 3 tojás
- 1 bögre (azaz 240 milliliternyi) mandulaliszt
- 1/2 bögre (azaz 120 milliliternyi) teljes kiőrlésű zabliszt vagy gluténmentes zab-/quinoaliszt
- 3/4 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- egy csipet só
- 5-6 db füge
- opcionális: pekándió, esetleg pár szelet nektarin vagy sárgabarack
Elkészítés
- Előmelegítem a sütőt 190 C fokra. Kikészítem a tortaformát. A szilikon forma csak úgy magában is működik, ha fém tortaformád van, azt érdemes kikenni olajjal és az aljára tenni egy sütőlapot.
- Felvágom szeletekre a gyümölcsöket.
- Összekeverem az olajat az agavé szirupot és a villával felvert tojásokat egy tálban.
- Egy másik tálban összekeverem a száraz hozzávalókat: a liszteket, a sütőport, a fahéjat és a sót.
- A nedves és a száraz hozzávalókat összeöntöm és egy fakanállal homogén tésztává dolgozom.
- A tésztát beleöntöm a tortaformába, a tetején elhelyezem a fügét (és nektarint/sárgabarackot), majd megszóróm összetört pekándióval.
- Mehet a sütőbe: 190 Celsius fokon, 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm.
- Amikor elkészült, kiveszem a sütőből, hagyom hűlni 20-30 percet.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése