Fügetorta (tejtermékmentes, cukormentes, IR-diéta kompatibilis, gluténmentes opcióval)

Régóta rajongok a friss fügéért.

Ezt a kedves anyósom is tudja, úgyhogy szerzett nekem az ismerősein keresztül egy komolyabb adagot. Ebből született ez a süti, amit mi 24 órán belül ketten elfogyasztottunk.😅


fügetorta cukormentes tejmentes gluténmentes IR-diétás


Tipp: télen is tudsz fügetortát sütni, lefagyasztott friss fügéből. Ehhez először vágd fel a fügét keresztben, kör alakú szeletekre, majd egy alufóliával bélelt tálcán helyezd el őket úgy, hogy ne érintkezzenek. A tálcával együtt tedd be őket kb. fél-1 napra a mélyhűtőbe. Amikor megfagytak, akkor átpakolhatod őket egy fagyasztótasakba. Ezzel a trükkel elkerülheted, hogy összenyomódjanak, összeragadjanak és télen is esztétikus fügetortát süthetsz velük. (Amikor fagyasztott füge szeleteket használsz, akkor nem kell felolvasztani őket. Csak tedd rá a fagyott füge szeleteket a tészta tetejére).

A süti cukormentes, tejtermékmentes, nem tartalmaz fehér lisztet. Könnyen gluténmentessé tehető.

Hozzávalók
(23cm átmérőjű kerek tortaformához vagy ehhez hasonló méretű formákhoz)

  • 1/4 bögre (azaz 60ml) semleges ízű növényi olaj, pl. repceolaj, olívaolaj, kókuszolaj vagy avokádó olaj
  • 1/4 bögre (azaz 60ml) agavé szirup
  • 3 tojás
  • 1 bögre (azaz 240 milliliternyi) mandulaliszt
  • 1/2 bögre (azaz 120 milliliternyi) teljes kiőrlésű zabliszt vagy gluténmentes zab-/quinoaliszt 
  • 3/4 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • egy csipet só
  • 5-6 db füge
  • opcionális: pekándió, esetleg pár szelet nektarin vagy sárgabarack

Elkészítés

  1. Előmelegítem a sütőt 190 C fokra. Kikészítem a tortaformát. A szilikon forma csak úgy magában is működik, ha fém tortaformád van, azt érdemes kikenni olajjal és az aljára tenni egy sütőlapot. 
  2. Felvágom szeletekre a gyümölcsöket.
  3. Összekeverem az olajat az agavé szirupot és a villával felvert tojásokat egy tálban.
  4. Egy másik tálban összekeverem a száraz hozzávalókat: a liszteket, a sütőport, a fahéjat és a sót.
  5. A nedves és a száraz hozzávalókat összeöntöm és egy fakanállal homogén tésztává dolgozom.
  6. A tésztát beleöntöm a tortaformába, a tetején elhelyezem a fügét (és nektarint/sárgabarackot), majd megszóróm összetört pekándióval.
  7. Mehet a sütőbe: 190 Celsius fokon, 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm. 
  8. Amikor elkészült, kiveszem a sütőből, hagyom hűlni 20-30 percet.
Jó étvágyat! 😋


Megjegyzések