Mennyei sült brokkoli sali szezámos-misos öntettel

Én magam is meglepődtem, mennyire szuperül sikerült ez a sali 😋




Színes, tápláló, többféle textúrával. A misos-szezámos öntet pedig határozottan az új kedvencem! 

Maga a sali és az öntet vegán. A feltét pedig rád van bízva. 
Én alapvetően növényi alapokon étkezem már évek óta, de ez alól az elv alól a lazac (és más halak) kedvéért alkalmanként kivételt teszek 😊 Így került erre a salira most füstölt lazac, melynek íze remekül harmonizál a többi hozzávalóval.
Ha maradnál a tisztán növényi hozzávalóknál, akkor a füstölt/natúr tofu is jó választás lehet.

Ami a szénhidrátokat illeti, quinoával és bulgurral is remek. De valamilyen pogácsa is passzol mellé (én az Édes Élet vagy a FillGood vegán pogácsáira esküszöm 😎).


Hozzávalók - 2 főre

Az alap salihoz:
  • 1 fej brokkoli
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 evőkanál repce- vagy olívaolaj
  • 1 érett avokádó
  • 4 db retek
Az öntethez:
  • 2 evőkanál barna miso paszta
  • 8 evőkanál rizsecet
  • 2 evőkanál szezámolaj
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 1 evőkanál agavészirup vagy rizsszirup
  • 1 evőkanál szójaszósz
Fehérje & szénhidrát (ettől lesz laktató😋):
  • 100g füstölt lazac vagy más fehérjetartalmú feltét (pl. vegán verzióhoz tofu)
  • szénhidrátként quinoa vagy bulgur (ajánlott mennyiség : 0.5 - 1 bögre szárazon)
  • egy nagy marék kesudió (sütőben pár perc alatt megpirítva)

Elkészítés (30-40 perc, mely 15 percre rövidül, ha a sült brokkoli előre elkészítve lapul a hűtőben :))

  1. A brokkolit rózsáira szedem, meglocsolom olajjal, megszórom római köménnyel. (Az a tapasztalatom, hogy a római kömény mellé már nincs szükség sóra. Ráadásul a szósz és a füstölt lazac is sósak. Ezért azt ajánlom, te is próbáld ki egyelőre só nélkül sütni a brokkolit. Ha igényled, majd utólag ráérsz megsózni.) A brokkoli rózsákat sütőpapírral kibélelt tepsiben, a 200 C fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel kb 30 perc alatt ropogósra sütöm. 
  2. 15 perc alatt, kétszeres mennyiségű vízben megfőzöm a quinoát.
  3. Felszeletelem a retket és az avokadot. 
  4. Elkészítem az öntetet: a fenti hozzávalókat összekeverem egy kis pohárban.
  5. A brokkoli sütési idejének utolsó 5 percére a füstölt lazacot és a kesudiót is bedobom mellé a sütőbe (külön kis tálkákban).
  6. Ha minden elkészült, egy-egy tányérba kitálalom a sült brokkolit, quinoával/bulgurral, a felszeletelt retekkel és avokádóval, valamint a lazaccal. Az egészet alaposan meglocsolom a misos öntettel. A végén jöhet a pirított kesudió. 
Jó étvágyat! 😋


Megjegyzések