Csőben sült kelbimbó "kolbásszal" (vegán)
"Ha az emberek kipróbálhatnák azokat az ételeket, amiket vacsira főzöl, sokkal többen lennének vegánok" - ez volt Marci reakciója az alábbiakban ismertetett csőben sült kelbimbóra.
Nagy szavak ezek egy olyan férfitól, aki korábban kijelentette, hogy ki nem állhatja a kelbimbót.😉
Nézzük csak, mit kell tudni erről a nagy sikert aratott étekről:
→ Sokzöldséges, vegán.
→ Van benne szénhidrát, fehérje és a vegán sajtnak és "besamelnek" köszönhetően krémes és laktató.
→ Nagyon ajánlom a hideg estékre! ❄
Hozzávalók (2-4 főre)
(Az alábbi mennyiséget mi ketten könnyedén elfogyasztjuk vacsorára, köret nélkül, esetleg egy kis kenyérrel és salátával. Más fogással és/vagy bőségesebb körettel akár 4 főre is elegendő adag lehet)
- 500g kelbimbó
- 3-4 szár szárzeller, és/vagy 1 kis méretű cukkini
- 2-3 evőkanál olaj
- só, bors
- 2-3 vegán grillkolbász (nekünk ez a kedvencünk, de helyette akár egy kis főtt pennével is tartalmasabbá teheted az ételt, ha idegenkedsz a feldolgozott vegán húspótló készítményektől)
- 1 fej vöröshagyma
- 100ml rizstejszín
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 evőkanál magos dijoni mustár
- 100ml növényi tej (én zabtejet használtam)
- 80-100g növényi sajt
- 3-4 evőkanál zsemlemorzsa és/vagy 1 marék dió
Elkészítés (30 perc aktív, összesen kb. 45 perc)
- A sütőt előmelegítem 200°C fokra. Egy tepsibe sütőpapírt helyezek.
- A kelbimbót és a szárzellert (cukkinit) megmosom. Levágom a kelbimbókról a fásabb töveket, majd félbevágom mindegyiket. A zellerszárakról is levágom a végeit, majd a szárakat ujjnyira szeletelem. Ha használok cukkinit, azt is karikákra vágom.
- Egy tálban összekeverem a felszeletelt zöldségeket darabokat 1 evőkanál olajjal, megszórom sóval és kis borssal.
- A tál tartalmát kiöntöm a sütőpapírral bélelt tepsire, majd beteszem az előmelegített sütőbe. 200°C-on 20 percig sütöm a zöldségeket.
- Megpucolom a vöröshagymát és nagyobb csíkokra szeletelem.
- A szejtánkolbászokról leveszem a héjukat (ha van), majd hosszában mindegyik kolbászt ujjnyi darabokra vagdosom.
- Egy serpenyőben felhevítek a tűzhelyen 1-2 evőkanál olajat. Amikor forró az olaj, beledobom a hagyma- és kolbászdarabokat. 4-5 percig pirítom a serpenyő tartalmát, majd félreteszem.
- Egy kisebb lábasban összekeverem a tejszínt a keményítővel és közepes hőfokon elkezdem felmelegíteni. Hozzáadom a magos mustárt.
- Gyakori kavargatás közepette melegítem a tejszínt, addig amíg az első buborékok megjelennek a felszínén - fontos, hogy ne forraljuk fel! Ekkor hozzáadom a tejet és alacsonyabbra veszem a lábaska alatt a hőfokot (pl. 9-ből a 3. fokozatra). Hamarosan elkezd besűrűsödni a mártásunk. Ha ez nem történne meg, akkor még egy lapos evőkanál keményítőt keverjünk bele és adjunk neki még pár percet.
- Amikor a mártás állaga kezd pudingszerű lenni, kapcsoljuk ki alatta a tüzet és adjuk hozzá a reszelt növényi sajt kb. egyharmadát.
- (Mostanra a kelbimbó és társai is elkészültek, de a sütőt bekapcsolva hagyom)
- Előveszek egy 2-3 literes jénai tálat, ebben fogom rétegezni a különböző hozzávalókat.
- A sütőtálba beleszórom a tepsiben sült zöldségek felét, majd erre ráteszem a hagymás kolbászkarikák felét. Erre az első rétegre rákanalazom a tejszínes mártás felét és megszórom a sajt felével.
- A 13. lépést megismétlem a maradék zöldséggel, kolbásszal, mártással és sajttal.
- Az egészre darabokra tört diót és/vagy zsemlemorzsát szórok.
- A sütőtálat beteszem a 200°C-os sütőbe és kb. 10 percig sütöm.
Tálalható önmagában vagy friss salátával, gabonakörettel, pirítóssal is. Jó étvágyat! 😋
Megjegyzések
Megjegyzés küldése