Zelleres krumplipüré gombaraguval (vegán, gluténmentes, lisztmentes)

A visszajelzések alapján pompás vacsit rittyentettem tegnap este :)

Az egész úgy kezdődött, hogy fel akartam használni a hűtőben egy hete kallódó zellergumót. A belső párbeszéd a következőképpen hangzott:
- Hm: legyen mondjuk zelleres krumplipüré. - OK. - Valamelyik kedvenc vegán feltétünkkel. - OK. - Na de ez így egyelőre uncsi! kellene még hozzá valamilyen más textúrájú zöldség is ... és legalább egy új szín...  

Eképpen rajzolódott ki lelki szemeim előtt a képen látható fogás: 
 
zelleres krumplipüré vegán gombaragu bourgignon

A vegán krumplipüré elkészítése kb. 30 percet vesz igénybe. Nem igazán lehet elrontani. 😊 
A zellergyökér szénhidráttartalma a negyede, a kalóriatartalma pedig a fele a krumpliénak. Sok K vitamin is van benne, így egészségtudatosabbá teheted vele a krumplipürét. Én csak a krumpli 1/3-át cseréltem le zellerre, egyrészt mert a zellernek elég markáns íze van; másrészt, mert a krumplival sincs semmi gond, ha mértékkel fogyasztod.

A répás gombaragu fűszeres ízekben gazdag: jól kiegészíti, a lágyabb, semlegesebb ízű pürét.

Az ALDI vegán burgerével koronáztam meg a vacsorát, de bármilyen más feltét működhet. Sőt, szerintem feltét nélkül is megállná a helyét ez a fogás.




 Hozzávalók (2 főre)

A zelleres krumplipüréhez:

  • 4db közepes burgonya (főzni való)
  • fél zellergumó
  • víz, só
  • 1-2 evőkanál rizstejszín
  • opcionális: sült fokhagyma gerezd és/vagy friss kakukkfű 
A gombaraguhoz:
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 salotta- vagy vöröshagyma, kockákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 db nagy répa, meghámozva, feldarabolva
  • kakukkfű (friss vagy szárított)
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 150 ml forró víz
  • 2 teáskanál natúr ételízesítő vagy 1 db vegán 'leveskocka'
  • 4 db nagy, vagy 8 db közepes méretű csiperkegomba, felszeletelve
  • 1 teáskanál őrölt, édes pirospaprika 
  • 1 teáskanál füstsó (de ha a pirospaprika füstölt, akkor sima só is megteszi)

  • opcionális: 1 db szárzeller és/vagy 100 gramm zöldborsó

Plusz a választott feltéted (opcionális)

Elkészítés (45-50 perc):

  1. Előkészítem a zöldségeket: meghámozom a répát, krumplit, zellergumót; és felszeletelem őket a többi zöldséggel együtt.
  2. Érdemes a gombaraguval kezdeni, ennek kicsit hosszabb a főzési ideje.
  3. Egy lábasban felhevítem az olajat. Hozzáadom a vörös- vagy salotta hagymát, és 2 percig pirítom, közepes hőfokon. 
  4. Ezután az apróra vágott fokhagymát, a felszeletelt répát, 1 evőkanálnyi kakukkfű levelet és a szójaszószt is hozzáadom a lábashoz. (Ha van otthon szárzeller is, akkor egy szálat felszeletelek 1 cm-s darabokra és hozzáadom a lábashoz) 
  5. A lábas tartalmát 1-2 percig pirítom közepes hőfokon. 
  6. Közben vízforralóban vizet forralok, kiöntöm 150 ml-nyit egy csészébe és hozzákeverem az ételízesítőt/leveskockát. Ezt az ételízesítős vizet is beleöntöm a lábasba.
  7. Hozzáadom a gombát, pirospaprikát és a sót is. Ezt így közepes lángon, lefedve kb. 30 percig főzöm. Időnként ránézek: ha közben elfőne róla az összes víz, akkor egy kis (50 ml) forró vizet öntök még hozzá. Ezt annyiszor ismétlem, ahányszor szükséges.
  8. Jöhet a krumplipüré. A már előkészített krumplit bőséges, sós vízbe rakom és elkezdem magas lángon főzni. 
  9. 5 perccel azután, hogy a víz forrni kezd, hozzáadom a zellerdarabokat is a főzővízhez. (a zeller főzési ideje kicsit rövidebb). További 20 percig főzöm a krumplival együtt.
  10. Amikor lejárt a 20 perc, leöntöm a krumpliról és a zellerről a főzővizet. 1-2 evőkanál rizstejszínnel (esetleg friss kakukkfű levelekkel és/vagy egy sült, megpucolt fokhagymagerezddel) összeturmixolom. (Rizstejszín helyett használhatsz 1-2 evőkanállal a főzővízből is, de így kicsit vizesebb lesz)
    Egyelőre a lábasban hagyom a pürét, hogy meleg maradjon, amíg elkészül a többi étel. Szükség esetén a lehető legkisebb lángon melegen tartom.
  11. Amikor a gombaragu is elkészült (ellenőrizd, hogy megpuhult-e a répa), megsütöm a kiválasztott feltétet, a csomagolás utasításai szerint. Tálalok.
Jó étvágyat! :)

Megjegyzések