Vegán Cézár saláta: megunhatatlan és laktató

Íme az egyetlen étel, amit akár 7 napig is szivesen eszek egymás után ebédre vagy vacsorára. 

Valóban megtörtént már, hogy amikor egy hétig távol volt a párom, akkor apróbb módosításokkal minden este ezt készítettem el magamnak :-D

vegán cézár saláta

És hogy miért?

  • Hihetetlenül finom! 
  • Csodásak a textúrák: a vegán cézáröntet krémességét nem tudom megunni, a ropogós szejtán és a kenyér pedig jól kiegészítik.
  • Laktató: van benne lassú szénhidrát és fehérje is!
  • Gyors és elronthatatlan: kb. 20-25 perc alatt elkészíthető, mégis úgy érzed, alkottál valamit
  • Nem kell gondolkozni nagyon a hozzávalókon, de egy-egy elemet akár variálhatsz is, ha tényleg napokig ezt ennéd :)
  • Kánikulakompatibilis, ám félig főtt étel: a hűsítő friss zöldségek felhasználásán kívül kb. 6 percig kell majd egy serpenyő mellett állnod.
A receptleírásban linket is találtok azokhoz a konkrét vegán termékekhez, amiket ajánlok ehhez a fogáshoz. Ez nem szponzoráció: ezeket tényleg nagyon szeretem.

Hozzávalók (1 személyre):

  • 120-150 gramm ropogós vegyes salátalevél (bolti, vagy készítsd el a sajátodat) - 'Ropogós' alatt a jégsalátához hasonló salikat értem. Ha csomagoltat veszel, lehet benne sárgarépacsík, ilyesmi. A sötétebb salátalevelek, mint ruccola, spenót, madársaláta, nekem nem passzolnak ehhez a fogáshoz.
  • 4 marék (60-80gramm) morzsolt konzerv kukorica
  • pár szem koktélparadicsom, felnegyedelve
  • 2-4 szem, jó minőségű, magozott zöld olivabogyó
  • 2 evőkanál olaj
  • 70-100 gramm vegán "húspótló": 
  • 1-2 szelet teljes kiőrlésű kenyér - olyan, amiből pirítós is készíthető
  • opcionális: fél fej lilahagyma felkockázva
A sűrű, krémes vegán cézáröntet:
  • 120 gramm jó minőségű szójajoghurt (szerintem messze a "Sojade-So Soya!" márkájú a legjobb)
  • 1 evőkanál magos dijoni mustár
  • pár csepp szójaszósz
  • 0.5 teáskanál fokhagymagranulátum
  • 0.5 teáskanál szárított petrezselyem, vagy metélőhagyma
  • csipet só
  • opcionális: 1 evőkanál vegán parmezán + 1 evőkanál a saláta tetejére

Elkészítés:

  1. Először elkészítem az öntetet: összekeverem a fenti hozzávalókat egy pohárban vagy kis tálkában és félreteszem.
  2. Utána kitálalom a nyers saláta hozzávalókat a tányéromban: a salátaleveleket, a kukoricát, a felszeletelt olajbogyót és koktélparadicsomot. Erre rákanalazom a joghurtos öntet 2/3-át.
  3. Egy serpenyőben felforrósítok két kanál olajat. 
  4. (opcionális: A felkockázott lilahagymát beleteszem a forró olajba)
  5. A serpenyőbe teszem a szejtánt/húspótlót is. 
  6. A  kenyérszeletet kis darabokra csipkedem és ezt is a serpenyőbe dobom. 
  7. Kb. 5 perc alatt ropogósra sütöm a (hagymát) kenyeret és a szejtánt/húspótlót.
  8. A frissen grillezett hozzávalókat a saláta tetejére helyezem, egyenesen a serpenyőből.
  9. A maradék joghurtos öntetet még rákanalazom a grillezett hozzávalókra. 
  10. Az egészet megszórom még egy kis vegán parmezánnal és tálalom.
Jó étvágyat! 


Megjegyzések