Vegán Cézár saláta: megunhatatlan és laktató
Íme az egyetlen étel, amit akár 7 napig is szivesen eszek egymás után ebédre vagy vacsorára.
Valóban megtörtént már, hogy amikor egy hétig távol volt a párom, akkor apróbb módosításokkal minden este ezt készítettem el magamnak :-D
És hogy miért?
- Hihetetlenül finom!
- Csodásak a textúrák: a vegán cézáröntet krémességét nem tudom megunni, a ropogós szejtán és a kenyér pedig jól kiegészítik.
- Laktató: van benne lassú szénhidrát és fehérje is!
- Gyors és elronthatatlan: kb. 20-25 perc alatt elkészíthető, mégis úgy érzed, alkottál valamit
- Nem kell gondolkozni nagyon a hozzávalókon, de egy-egy elemet akár variálhatsz is, ha tényleg napokig ezt ennéd :)
- Kánikulakompatibilis, ám félig főtt étel: a hűsítő friss zöldségek felhasználásán kívül kb. 6 percig kell majd egy serpenyő mellett állnod.
A receptleírásban linket is találtok azokhoz a konkrét vegán termékekhez, amiket ajánlok ehhez a fogáshoz. Ez nem szponzoráció: ezeket tényleg nagyon szeretem.
Hozzávalók (1 személyre):
- 120-150 gramm ropogós vegyes salátalevél (bolti, vagy készítsd el a sajátodat) - 'Ropogós' alatt a jégsalátához hasonló salikat értem. Ha csomagoltat veszel, lehet benne sárgarépacsík, ilyesmi. A sötétebb salátalevelek, mint ruccola, spenót, madársaláta, nekem nem passzolnak ehhez a fogáshoz.
- 4 marék (60-80gramm) morzsolt konzerv kukorica
- pár szem koktélparadicsom, felnegyedelve
- 2-4 szem, jó minőségű, magozott zöld olivabogyó
- 2 evőkanál olaj
- 70-100 gramm vegán "húspótló":
- én ezt a szejtánt használom (Bioboltban kapható)
- VAGY máskor az ALDI "Just veg! "pulled chunks" termékét
- opcionális: néha 50g füstölt tofut is adok hozzá pluszban, kis kockákra vágva
- 1-2 szelet teljes kiőrlésű kenyér - olyan, amiből pirítós is készíthető
- opcionális: fél fej lilahagyma felkockázva
A sűrű, krémes vegán cézáröntet:
- 120 gramm jó minőségű szójajoghurt (szerintem messze a "Sojade-So Soya!" márkájú a legjobb)
- 1 evőkanál magos dijoni mustár
- pár csepp szójaszósz
- 0.5 teáskanál fokhagymagranulátum
- 0.5 teáskanál szárított petrezselyem, vagy metélőhagyma
- csipet só
- opcionális: 1 evőkanál vegán parmezán + 1 evőkanál a saláta tetejére
Elkészítés:
- Először elkészítem az öntetet: összekeverem a fenti hozzávalókat egy pohárban vagy kis tálkában és félreteszem.
- Utána kitálalom a nyers saláta hozzávalókat a tányéromban: a salátaleveleket, a kukoricát, a felszeletelt olajbogyót és koktélparadicsomot. Erre rákanalazom a joghurtos öntet 2/3-át.
- Egy serpenyőben felforrósítok két kanál olajat.
- (opcionális: A felkockázott lilahagymát beleteszem a forró olajba)
- A serpenyőbe teszem a szejtánt/húspótlót is.
- A kenyérszeletet kis darabokra csipkedem és ezt is a serpenyőbe dobom.
- Kb. 5 perc alatt ropogósra sütöm a (hagymát) kenyeret és a szejtánt/húspótlót.
- A frissen grillezett hozzávalókat a saláta tetejére helyezem, egyenesen a serpenyőből.
- A maradék joghurtos öntetet még rákanalazom a grillezett hozzávalókra.
- Az egészet megszórom még egy kis vegán parmezánnal és tálalom.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése