Krémes áfonyás pite (teljes kiőrlésű, cukormentes, tejmentes)

A piték megreformálásától mindig tartottam kicsit, de egy unatkozós vasárnap délutánon kísérletezésre szántam magamat. Meglehetősen jó eredménnyel :)

Ez a krémes áfonyás pite 100%-ban teljes kiőrlésű lisztből készült - a pitetésztában egyáltalán nem érzem zavarónak sem a vegán kókuszzsírt (vaj helyett), sem a teljes kiőrlésű lisztet (fehérliszt helyett).
Finomított cukor és tejtermék nélkül készült: a krém alapja kókusztejszín. Tojás ugyan van benne, tehát nem vegán.




Hozzávalók (kb. 8 szeletes pitéhez)

A tésztához:

  • 200g teljes kiőrlésű tönköly- vagy zabliszt
  • 50g por erytrit
  • 120g puha margarin (vagy a teljesen tejmentes verzióhoz szilárd állagú kókuszzsír)
  • 1 tojás sárgája
A töltelékhez:
  • 200g kókusztejszín (vagy más növényi tejszín)
  • 60g erytrit vagy 85 gramm kókuszvirágcukor 
  • 2 tojás
  • 1 citrom héja reszelve
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 180-200g friss áfonya

Elkészítés:

  1. Először elkészítem a tésztát: a fent megadott mennyiségű lisztből, por erytritből, margarinból/kókuszzsírból és a tojássárgájából összegyúrom, majd beteszem a hűtőbe 30 percre.
  2. A sütőt előmelegítem 170 Celsius fokra. A piteformát (bármilyen torta- vagy jénai forma használható helyette) kibélelem sütőpapírral.
  3. A 30 perc hűtés leteltével egy lisztes felületen vékonyra nyújtom a tésztát és beleteszem a formába, úgy, hogy az oldalaira is jusson kb. 2-3 centiméter. Inkább magasabb legyen, mint alacsonyabb, mert azt még tudod később korrigálni. 
  4. !Ha a nyújtás nehézkes, mert például túlságosan ragad a tészta, akkor a kezemmel nyomkodom bele a sütőformába. Így is teljesen jó lesz :)
  5. A tészta tetejére teszek egy másik sütőpapírt és néhány marék száraz babot vagy rizst "súlynak". Így sütőm elő a tésztát, töltelék nélkül, kb. 15 percen keresztül 170C-on.
  6. Közben elkészítem a tölteléket: az áfonya kivételével összekeverem a fenti töltelék-hozzávalókat.
  7. Kiveszem a tésztát a sütőből és a hőfokot lejjebb veszem, 150C-ra. Leveszem a tészta tetejéről a sütőpapírt és a nehezékeket, pár percig hagyom kihűlni.
  8. Ezután a tészta közepébe öntöm a tölteléket. Ez kb. olyan, mint amikor egy medencét vízzel töltesz meg, ezért érdemes óvatosan csinálni. 
  9. Ha túl alacsony vagy túl magas a tésztaperem a sütőforma oldalán, és pl. kifolyna a töltelék, akkor ezen a ponton még tudod korrigálni egy kanállal/kézzel. (pl. vékonyabbra nyomva a tésztát kicsit magasíthatsz a peremen)
  10. Legutoljára az áfonyákat helyezem bele a töltelékbe. Óvatosan, egyesével, hiszen, még az áfonyák is megemelik a töltelék szintjét, figyelni kell, nehogy kifolyjon.
  11. 150 C fokon kb. 45 percig sütöm a megtöltött pitét.
  12. Amikor kiveszem, akkor a tölteléknek enyhén remegősnek kell lennie, tehát nem folyósnak és nem is szilárdnak. 
  13. A konyhapulton kb. 1 óra, mire kihűl a pite és 'biztonságosan' szeletelhető.
Jó étvágyat :)

Megjegyzések