100%-ban teljes kiőrlésű amerikai palacsinta (tejmentes)


Hétvégi reggeleken szeretjük amerikai palacsintával indítani a napot. Azért amerikaival, mert abban remekül működnek a teljes kiőrlésű lisztek is. 

teljes kiőrlésű amerikai palacsinta tejmentes

🥞 A vékonyabb tésztájú, "magyar" palacsintával ellentétben, a teljes kiőrlésű amerikai palacsinta nem ragad le sütés közben. Sőt! 100% teljes kiőrlésű liszttel is légies, könnyű lesz a tészta!

🕙 Igazán egyszerű elkészíteni: kb. 30 percet vesz igénybe a teljes folyamat. 

🍬 A tésztába mindössze egy evőkanál kókuszvirágcukrot tettem. Natúr bogyósgyümölcs öntettel locsoltam meg, amit egy rokonomtól kaptam és banán szeletekkel díszítettem. Nekem így pont elég édes volt, de M. egy komolyabb adag agavé sziruppal is meglocsolta 😋

🌱 Ez a recept nem vegán, mert van benne 1 darab tojás. Ha vegán verzióban szeretnéd elkészíteni, akkor használj helyette "lenmag tojást" (1 evőkanál őrölt lenmag 3 evőkanál vízbe áztatva).

Hozzávalók (2 főre, 6-8 darab "férfitenyér méretű" palacsintához)

  • 1 evőkanál vízzel hígított ecet (lásd alább az instrukciókban)
  • 1 bögre (240 ml) növényi tej (vagy sima tej)
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál kókuszvirágcukor vagy tetszőleges édesítőszer 
  • 1 teáskanál őrölt vaníla aroma
  • 2 evőkanál repceolaj vagy kókuszolaj

  • 1 bögre (120g) teljes kiőrlésű zabliszt
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 0.25 teáskanál só
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • a tetejére ízlés szerint banán, friss málna/szeder, agavé szirup, öntetek, mogyoróvaj, stb. 

Elkészítés

  1. Felhígítom az ecetet egy pohárban: 1 evőkanál normál, 20%-os ecethez 4-5 evőkanál vizet adok.
  2. Kimérem a 240ml (növényi) tejet és teszek bele 1 evőkanállal a hígított ecetből (a többit kiöntöm, nem lesz rá szükség!). Ezt az ecetes tejet 5 percre félreteszem.
  3. Közben villával felverem a tojást, hozzáadom az édesítőszert, vanília aromát és olajat. Az egészet simára keverem, majd beleöntöm az ecetes tejet is.
  4. Most jöhetnek a száraz hozzávalók: egy másik tálban kimérem a lisztet, beleteszem a sütőport, szódabikarbónát, sót és fahéjat. Összekeverem.
  5. A tejes masszát most ráöntöm a lisztes keverékre és kanállal vagy villával eldolgozom, hogy ne legyenek benne lisztes csomók. 
  6. A tésztát 5 percre állni hagyom. 
  7. Közben előmelegítem a sütőt, hogy majd melegen tartsa az elkészült palacsintákat, amíg sül a többi. A hőfok gyakorlatilag mindegy, kb. 10 percig kell majd melegen tartani az első palacsintákat.
  8. Egy serpenyőben olajat forrósítok fel (kb. 2-3 perc). 
  9. Egy kb. 50-60ml-es mérőedény vagy mérőkanál segítségével beleöntök egy palacsintányi tésztát. Majd még egyet. A mi serpenyőnkben egyszerre két palacsinta fért el.
  10. Hagyom pár percig sülni az egyik oldalán. Nem a legmagasabb hőfokon sütöm, hanem kicsivel alatta - én 9/8-ason sütöttem. Amikor egy palacsinta széle kb. 2 cm-es külső sávban kezd megszilárdulni, akkor fordítom meg.
  11. A másik oldaluk egy kicsit hamarabb fog megsülni mint az első, figyeljünk oda, nehogy megégjen. 
  12. Ha elkészült az első két palacsinta, egy tálon beteszem őket az előmelegített (de már kikapcsolt) sütőbe.
  13. A sütési folyamatot (9-12.) megismétlem, amíg el nem fogy a tészta. Menet közben érdemes pótolni az olajat.
  14. Amikor az összes palacsinta kész, akkor szétosztom őket két tányéron és ízlés szerint ízesítem-dekorálom őket.
Jó étvágyat!

Megjegyzések