Tofus wok-zöldségek fekete rizzsel (vegán)

Nemrég fedeztük fel a fekete rizst, és azóta a wokos ételeinkben csak ezt használjuk!
A színe szerintem nem is fekete, mint inkább feketébe hajló sötétlila.
A régi Kínában "tiltott rizsnek" is hívták. Már akkor felismerték, hogy jó hatással van az egészségre, ezért csak a császári és nemesi családok fogyaszthatták, az átlagembernek tiltott volt.

Érdemes kihasználni, hogy ma már bármelyikünk megveheti a boltban, mert:
  • A glikémiás indexe alacsonyabb, mint a többi rizsé (fekete: 42, barna: 50, fehér: 89). A glikémiás index (GI) azt jelenti, hogy milyen gyorsan dobja meg az adott étel a vércukorszintet. Minél alacsonyabb a GI, annál egészségesebb az adott étel, hiszen lassan, fokozatosan emeli meg a vércukorszintet.
  • A táplálkozás-tudósok szerint ennek a rizsnek a legmagasabb az antioxidáns tartalma, amiről ugye tudjuk, hogy mindenféle betegségtől védi az embert.
  • Szerintem rettentő finom!
Az ára magasabb, mint a többi rizsé, hiszen ha nem is tiltott, de kuriózumról beszélünk. A Bulk shopban 2.590 Ft/kg (https://www.bulkshop.hu/feketerizs-1kg) míg a barna rizs 690 Ft/kg.

Nézd, úgy hogy ebből 15-25 adag egészséges köreted lesz, adagonként 100-170 Ft-ért. Ami még mindig jobb, mint az éttermi - kevésbé egészséges - köretek árai :)





Hozzávalók (2 személyre)

  • 1 és 1/4 bögre fekete/barna rizs (nekünk ez egy 'normál' + egy 'férfias' adagra elég)
  • 2 és 1/2 bögre víz
  • 2x1 evőkanál (repce)olaj
  • 180-200g, azaz 1 tömb füstölt/marinált/sima tofu- kis kockákra vágva
  • 400-500g apróra vágott zöldség (répa, brokkoli, pirospaprika, gomba, póréhagyma...)
  • bors
  • opcionális: chili pelyhek, szezámmag, friss koriander levelek, lime karika
Wok szósz:
  • 2-3 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál szezámolaj
  • 1 fokhagyma gerezd, lereszelve/összenyomva

Elkészítés (kb. 45 perc - a rizs főzési ideje miatt)

  1. A barna/fekete rizst megfőzöm a csomagoláson található instrukciók szerint, kétszeres sós vízben. Nekem általában 40-45 percig szokott tartani.
  2. A wok-nak érdemes minimum 30 perccel azután nekikezdeni, hogy elkezdtük főzni a rizst. Így nem kerülünk olyan helyzetbe, hogy a wok már kész van, de a rizsre még várni kell.
  3. Egy csészében kikeverem a 'wok szószt' a szójaszószből, szezámolajból, fokhagymából. Félreteszem.
  4. A wok serpenyőben felhevítek 1 evőkanál olajat. 2-3 perc alatt ropogósra pirítom rajta a tofu kockákat, majd kiveszem a serpenyőből és félreteszem őket.
  5. Ha elfogyott az olaj a serpenyőből a tofu sütése közben, hozzáadok még egy kanál olajat.
  6. A zöldségeket, nagyon magas hőfokon, 6-8 perc alatt kisütöm a wok serpenyőben. 
  7. Lejjebb veszem a wok serpenyő alatt a hőfokot, közepesre.
  8. A zöldségekhez hozzáadom a korábban megsütött tofut és az egészre ráöntöm a wok szószt. 
  9. Szórok még rá egy kis borsot/chilli pelyhet igény szerint.
  10. Tálalom a főtt rizzsel és friss koriander levelekkel, szezámmaggal, esetleg lime karikával.
Jó étvágyat.

Megjegyzések