Zabkása: a párperces - királyi - egészséges - vegán - laktató reggeli

Hetente legalább zabkásával indítom a napomat.

Erre több okom is van: szuperegészséges szénhidrátokkal tölti fel a szervezetemet, változatosságot kínál a kenyerek és péksütik világából, kb. 5 perc alatt elkészíthető, elronthatatlan meleg étel, valamint finom és vegán. 

A dekoráció után pedig szép is :)
Alább találhatjátok azt a két vegán receptet, ahogy én általában készítem. 


A megadott mennyiségek egy kisebb reggelit eredményeznek 1 főre.
Férfiaknak, nagyobb sporttevékenységre készülőknek, éheseknek az alábbi adag kétszeresét ajánlom :)

A) verzió: vízzel, kókuszjoghurttal, édesítőszer nélkül

Hozzávalók
  • fél bögre (45g) nagyszemű zabpehely (vagy nagyszemű is kisszemű vegyesen)
  • csipet só
  • egy bögre (240 ml) víz
  • fél teáskanál vanília aroma
  • 4-5 evőkanál kókuszjoghurt
  • a tetejére: kókuszchips, bogyós vagy más édesebb gyümölcsök, cukormentes lekvár, pirított magvak

Elkészítés

1. A zabot a csipet sóval kétszeres mennyiségű vízben megfőzöm. Ez kb. 5 perc alatt megvan, közben érdemes gyakran kevergetni. 
2. Hozzáadom a vanília aromát, majd lekapcsolom alatta a tüzet. Lefedve hagyom pihenni 1-2 percig, amíg előkészítem a 'feltéteket'.
3. A zabkását egy tálkába kikanalazom, hozzákeverem a kókuszjoghurtot és rászórom a kiválasztott feltéteket.

Jó étvágyat!



Női és férfi adag :)

B) verzió: banánnal édesítve, vízzel és növényi tejjel

Hozzávalók
  • fél bögre (45g) nagyszemű zabpehely (vagy nagyszemű és kisszemű vegyesen)
  • csipet só
  • fél bögre (120 ml) víz
  • fél bögre (120 ml) növényi tej
  • fél vagy egy banán (ízlés kérdése)
  • fél teáskanál vanília aroma és/vagy fahéj
  • a tetejére: kókuszchips, gyümölcsök, cukormentes lekvár, pirított magvak, mandulavaj, mentes csoki

Elkészítés

1. A zabot a csipet sóval ugyanannyi vizet hozzáadva elkezdem megfőzni. 
2. Közben hozzáadom a növényi tejet és az apróra vágott banánt is. Kb. 5 perc alatt megvan, közben érdemes gyakran kevergetni. 
3. Hozzáadom a zabkásához vaníliát/fahéjat, majd lekapcsolom alatta a tüzet. Lefedve hagyom pihenni 1-2 percig, amíg előkészítem a 'feltéteket'.
3. A zabkását egy tálkába kikanalazomés rászórom a kiválasztott feltéteket.

Jó étvágyat!

Gyümölcsös zabkása vagy zabkásás gyümölcs? :)

Megjegyzések