Zabkása: a párperces - királyi - egészséges - vegán - laktató reggeli
Hetente legalább zabkásával indítom a napomat.
Erre több okom is van: szuperegészséges szénhidrátokkal tölti fel a szervezetemet, változatosságot kínál a kenyerek és péksütik világából, kb. 5 perc alatt elkészíthető, elronthatatlan meleg étel, valamint finom és vegán.
A dekoráció után pedig szép is :)
Alább találhatjátok azt a két vegán receptet, ahogy én általában készítem.
A megadott mennyiségek egy kisebb reggelit eredményeznek 1 főre.
Férfiaknak, nagyobb sporttevékenységre készülőknek, éheseknek az alábbi adag kétszeresét ajánlom :)
Férfiaknak, nagyobb sporttevékenységre készülőknek, éheseknek az alábbi adag kétszeresét ajánlom :)
A) verzió: vízzel, kókuszjoghurttal, édesítőszer nélkül
Hozzávalók
- fél bögre (45g) nagyszemű zabpehely (vagy nagyszemű is kisszemű vegyesen)
- csipet só
- egy bögre (240 ml) víz
- fél teáskanál vanília aroma
- 4-5 evőkanál kókuszjoghurt
- a tetejére: kókuszchips, bogyós vagy más édesebb gyümölcsök, cukormentes lekvár, pirított magvak
Elkészítés
1. A zabot a csipet sóval kétszeres mennyiségű vízben megfőzöm. Ez kb. 5 perc alatt megvan, közben érdemes gyakran kevergetni.
2. Hozzáadom a vanília aromát, majd lekapcsolom alatta a tüzet. Lefedve hagyom pihenni 1-2 percig, amíg előkészítem a 'feltéteket'.
3. A zabkását egy tálkába kikanalazom, hozzákeverem a kókuszjoghurtot és rászórom a kiválasztott feltéteket.
Jó étvágyat!
Női és férfi adag :) |
B) verzió: banánnal édesítve, vízzel és növényi tejjel
Hozzávalók
- fél bögre (45g) nagyszemű zabpehely (vagy nagyszemű és kisszemű vegyesen)
- csipet só
- fél bögre (120 ml) víz
- fél bögre (120 ml) növényi tej
- fél vagy egy banán (ízlés kérdése)
- fél teáskanál vanília aroma és/vagy fahéj
- a tetejére: kókuszchips, gyümölcsök, cukormentes lekvár, pirított magvak, mandulavaj, mentes csoki
Elkészítés
1. A zabot a csipet sóval ugyanannyi vizet hozzáadva elkezdem megfőzni.
2. Közben hozzáadom a növényi tejet és az apróra vágott banánt is. Kb. 5 perc alatt megvan, közben érdemes gyakran kevergetni.
3. Hozzáadom a zabkásához vaníliát/fahéjat, majd lekapcsolom alatta a tüzet. Lefedve hagyom pihenni 1-2 percig, amíg előkészítem a 'feltéteket'.
3. A zabkását egy tálkába kikanalazomés rászórom a kiválasztott feltéteket.
Jó étvágyat!
Gyümölcsös zabkása vagy zabkásás gyümölcs? :) |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése