Szilvalekváros puszedli (teljes kiőrlésű, tejmentes, cukormentes)
"Egészségesített" puszedlit készítettem, karácsonyi ízekben. 🎄
Tökéletes kísérője lehet bármilyen ünnepi vendégeskedésnek.
Oké, tudom, hogy idén nem élünk majd olyan nagy társasági életet a vírus miatt. Ha esetleg csak ketten karácsonyoztok, nyugodtan felezd le a receptben megadott mennyiséget.
Nem dobja meg a vércukor szintet, mert teljes kiőrlésű liszttel, agavé sziruppal és porcukor állagú eritrittel készítettem.
Az agavé szirup remekül helyettesíti a mézet, ugyanakkor jóval alacsonyabb a glikémiás indexe: mindössze 17, míg a mézé 60-70.
A süti nem vegán (használtam benne tojást), viszont könnyen elkészíthető tejmentes változatban.
Hozzávalók (~20 db-hoz)
- 330g teljes kiőrlésű liszt (én az Eccofood zab- és búzalisztjét használtam)
- 20g porXukor (azaz por állagú eritrit)
- 120g agavé szirup
- 45g olvasztott kókuszzsír (vagy vaj)
- 2 db tojás
- 2-3 ek zabtej (vagy tej)
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- kb. 30 kanálnyi 100%-os szilvalekvár (vagy 30 db cukormentes aszalt szilva)
- további 20-30g porXukor, a végén, ebbe forgatom bele a megsült puszedliket
Elkészítés (bruttó 50 perc, ebből 30p a tészta pihentetése)
- Összekeverem a puszedli hozzávalóit a szilvalekvár kivételével: liszt, 20g porXukor, agavé szirup, olvasztott kókuszzsír/vaj, tojások, (zab)tej, sütőpor, fűszerkeverék. Alaposan összegyúrom, majd a tésztát alufóliába csomagolva félórára a hűtőbe teszem.
- Előmelegítem a sütőt 180°C-ra és egy tepsibe sütőpapírt teszek.
- Ha letelt a fél óra pihenési ideje a tésztának, kiveszem a hűtőből.
- Diónyinál nagyobb darabot tépek a tésztából, kilapítom és a közepébe "csomagolok" 1 kanál sűrű, 100%-os szilvalekvárt vagy egy szem aszalt szilvát. Gömbölyűre formázom, majd lelapítom, puszedli formájúra. Így teszem a sütőpapírra.
- 4-es lépést addig ismétlem, amíg el nem fogy a tészta. (Nekem két tepsinyi lett ebből a tésztamennyiségből - egy- vagy két körben is megsütheted)
- Előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt, 180°C-on megsütjük, majd pár percet hagyjuk kihűlni.
- A langyos puszedliket megforgatom porXukorban.
Jó étvágyat, boldog karácsonyt! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése