Csokis-mogyoróvajas "márványos" banánkenyér

Az élesztő bizony továbbra is "hiánycikk" Budapesten.
a.) vagy mindenki babkát és kalácsot süt húsvétra,
b.) vagy pedig a március közepi pánik-bevásárások óta sem sikerült a boltoknak újratölteni az élesztő-készleteiket.

Így történt, hogy húsvétra Babka helyett egy arra kísértetiesen hasonlító, márványos banánkenyeret sütöttünk.

Ugye hasonlít 'unokatesójára', a Babkára? :)


A különbség?
A banánkenyerünkhöz nem kell élesztő, csupán sütőpor. Így megúsztuk a kelesztéssel, dagasztással járó, többórás folyamatot: a liszt kimérése és a friss süti kóstolása között mindössze bő másfél óra telt el.

A süti egészségtudatos, de nem nevezném fogyókúrásnak :)

A kókuszvirág cukorról: Én mostanában ezt használom édesítőszerképpen.

  • Szénhidrát- és kalóriatartalma hasonló a cukoréhoz (375-380/100gramm), tehát fogyókúrához nem ajánlott. 
  • A glikémiás indexe viszont alacsonyabb (30 vs  60-65), tehát nem dobja meg úgy a vércukorszintet, mint a normál cukor. Így IR-diétába nagyjából beilleszthető.
  • Az alacsonyabb szénhidrát- és kalóriatartalmú erytritollal és nyírfacukorral ellentétben nem vágja haza a bélflórát. A nyírfacukrot például tilos kutyáknak adni, ami nekem több, mint gyanús...
  • Ráadásul a kókuszvirágcukornak isteni, karamell szerű illata van, már nyersen is :)



Recept variációk:

  • Ha  kalória- vagy szénhidrát tartalmat csökkenteni szeretnéd: 1:1 arányban cseréld a kókuszvirágcukrot 0 kalóriás erytritolra, a tejfölt pedig egy sűrűbb natúr joghurtra.
  • Ha a kalóriatartalom nem számít: még egy kis olvasztott csokit is tegyél a kakaós részbe.
  • Ha nincs otthon mogyoróvajad: mi fel akartuk használni az itthon levő mogyoróvajat, de bármilyen más vajat, olajat használhatsz helyette. A lényeg, hogy összesen fél bögre növényi vagy nemnövényi eredetű vaj és/vagy olaj kerüljön a sütibe. 
  • Ha sűrűbben szereted a banánkenyeret, akár 3 érett banánt is tehetsz bele. Ezesetben kicsit csökkentheted az édesítőszer mennyiségét.
  • A mennyiségek "bögrében" vannak megadva. Ez standard "cup"-ot jelent, ahol egy bögre=240ml, 1/2 bögre=120ml, 1/4 bögre=60ml. Érdemes beszerezned sütéshez egy ilyen mérőkanál szettet.

Hozzávalók


  • (egy normál, szilikonos püspökkenyér forma - kb. 25x13x6 cm)
  • 1 és 3/4 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
  • 3/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 3/4 teáskanál só
  • 2 nagyon érett banán (friss vagy a fagyasztóból felolvasztva, lecsepegtetve)
  • 2 tojás
  • 1/4 bögre natúr mogyoróvaj (vagy mandulavaj, esetleg sima, puha vaj)
  • 1/4 bögre repceolaj
  • 1/2 bögre (150g) laktózmentes tejföl
  • 3/4 bögre kókuszvirágcukor (+ tetejére egy pici)
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 3-4 evökanál cukrozatlan kakaópor (végén)
  • (opcionális: 50g cukormentes csoki)

Elkészítés


  1. Előmelegítem a sütőt 190 C fokra. Kikészítem a sütőformát és két keverőtálat.
  2. Kimérem a lisztet, hozzáadom a szódabikarbónát, sót.
  3. Egy másik tálban a banánokat pépesre összetöröm egy villával.
  4. A banánhoz hozzáadom a 2 tojást, mogyoróvajat, az olajat, a tejfölt, a kókuszvirágcukrot és a vanília aromát. Az egészet nagyon jól összedolgozom villával, vagy botmixerrel. 
  5. Ezt a folyékony masszát hozzáöntöm a liszthez és addig keverem az egészet, amíg tésztává nem áll össze. 
  6. Ezután két részre választom a tésztát (pl. a banános keverőtálat újrahasznosítva).
  7. Az egyik tál tésztához hozzákeverem a kakaóport és az olvasztott csokit.
  8. A két színű tésztát felváltva adagolom bele a szilikonos formába. A 'csokis csíkokat' egy késsel elkenem, ettől lesz 'márványos' hatású. 
  9. A tetejét megszórom még egy evőkanál kókuszvirág cukorral (ettől ropogós lesz a teteje).
  10. Beteszem a banánkenyeret a sütőbe és először pár percig 190 fokon, majd 70-80 percig 175 fokon sütöm. 






Megjegyzések