Meggyes-csokis süti (cukormentes, teljes kiőrlésű)

Társas izolációnk és kényszer-karanténunk egyik pozitív hozadéka, hogy több időnk van sütni-főzni. 
... alternatíva sincs sok, mert elmúltak már azok az idők, hogy csak úgy beüljünk valahova vacsorázni vagy egy sütire :-P

Ezt a meggyes lepényt viszont rettentő egyszerű összedobni otthoni teadélutánhoz: kb. 15 perc előkészület + 35 perc sütés és már tálalhatod is.

Teljes kiőrlésű lisztet használtam, cukor helyett pedig eritritet. Tehát az egészségtudatos elveknek abszolút megfelel a süti.

A recept nem vegán. Főzni a vegán elvek szerint szoktam már kb. 95-98%-ban, de a sütik készítése még nem megy tejtermék és tojás nélkül. 




Hozzávalók
  • 350g teljes kiőrlésű zabliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 tojás
  • fél teáskanál őrölt vanília
  • 120g eritritol vagy kókuszvirágcukor
  • 120 ml repceolaj (vagy más olaj, ami bevált a sütikben neked)
  • 300g natúr laktózmentes joghurt
  • 300g fagyasztott, magozott meggy
  • 70-80g, kis darabkákra összezúzott ét- vagy tejcsoki (én vegán étcsokit használtam)
Elkészítés


  1. 180 fokra előmelegítem a sütőt és előkészítek egy szilikonos tortaformát (32 cm átmérőjű).
  2. Kimérem a lisztet és elkeverem benne a sütőport.
  3. A tojások sárgáját és fehérjét különválasztom.
  4. Habverővel keményre verem a tojásfehérjéket.
  5. A sárgájához hozzáadom a vaníliát, eritritet és jól összekeverem. Hozzáadom az olajat és a joghurtot is.
  6. A lisztbe beleöntöm a tojássárgájás keveréket és jól eldolgozom. 
  7. Ezután szép lassan, óvatosan, 3 részletben hozzáadom a felvert tojásfehérjét is a tésztához.
  8. Beleszórom a csokidarabokat is.
  9. Az egész tésztamasszát beleöntöm a tortaformába.
  10. Elhelyezem a tészta tetején a meggy szemeket.
  11. 35 percig 180 fokon sütöm a sütit a sütőben. Az utolsó 5 percben már érdemes figyelni, nehogy megégjen.
  12. Tálaláskor a tetejére tehetsz egy kis szirupot (főleg, ha étcsokit használtál, de édesszájú vagy).
Azonnal fogyasztható, jó étvágyat.

Megjegyzések