Meggyes-csokis süti (cukormentes, teljes kiőrlésű)
Társas izolációnk és kényszer-karanténunk egyik pozitív hozadéka, hogy több időnk van sütni-főzni.
... alternatíva sincs sok, mert elmúltak már azok az idők, hogy csak úgy beüljünk valahova vacsorázni vagy egy sütire :-P
Ezt a meggyes lepényt viszont rettentő egyszerű összedobni otthoni teadélutánhoz: kb. 15 perc előkészület + 35 perc sütés és már tálalhatod is.
Teljes kiőrlésű lisztet használtam, cukor helyett pedig eritritet. Tehát az egészségtudatos elveknek abszolút megfelel a süti.
A recept nem vegán. Főzni a vegán elvek szerint szoktam már kb. 95-98%-ban, de a sütik készítése még nem megy tejtermék és tojás nélkül.
Hozzávalók
- 350g teljes kiőrlésű zabliszt
- 1 csomag sütőpor
- 4 tojás
- fél teáskanál őrölt vanília
- 120g eritritol vagy kókuszvirágcukor
- 120 ml repceolaj (vagy más olaj, ami bevált a sütikben neked)
- 300g natúr laktózmentes joghurt
- 300g fagyasztott, magozott meggy
- 70-80g, kis darabkákra összezúzott ét- vagy tejcsoki (én vegán étcsokit használtam)
Elkészítés
- 180 fokra előmelegítem a sütőt és előkészítek egy szilikonos tortaformát (32 cm átmérőjű).
- Kimérem a lisztet és elkeverem benne a sütőport.
- A tojások sárgáját és fehérjét különválasztom.
- Habverővel keményre verem a tojásfehérjéket.
- A sárgájához hozzáadom a vaníliát, eritritet és jól összekeverem. Hozzáadom az olajat és a joghurtot is.
- A lisztbe beleöntöm a tojássárgájás keveréket és jól eldolgozom.
- Ezután szép lassan, óvatosan, 3 részletben hozzáadom a felvert tojásfehérjét is a tésztához.
- Beleszórom a csokidarabokat is.
- Az egész tésztamasszát beleöntöm a tortaformába.
- Elhelyezem a tészta tetején a meggy szemeket.
- 35 percig 180 fokon sütöm a sütit a sütőben. Az utolsó 5 percben már érdemes figyelni, nehogy megégjen.
- Tálaláskor a tetejére tehetsz egy kis szirupot (főleg, ha étcsokit használtál, de édesszájú vagy).
Azonnal fogyasztható, jó étvágyat.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése