Jackfruit curry (vegán)

A jackfuit curry-vel Srí Lankán ismerkedtünk meg, a téli utazásunk során. Sőt, az egyik kedvenc ételünk lett 😋😍

Nagy örömünkre sikerült itthon reprodukálni ezt a lélekmelengető vegán fogást.


A menü: Jackfruit curry, lencse dahl és barna rizs

A jackfruit a világ legnagyobb fán növő gyümölcse: akár 55 kilós is lehet!
Gyakori 'húspótló' a vegetáriánus keleti konyhában szálkás a húsa miatt. A currykbe való, azaz még kevésbé érett jackfruit állaga nekem az articsókáéhoz hasonlít.

Jackfruit egy srí lankai piacon

Hol lehet beszerezni itthon?
Itthon friss jackfruit gyümölcsöt csak a Hollán Ernő utca elején, a Jászai Mari térnél található gyümölcs árusnál láttam. Meglehetősen borosos az ára: kb. 6000 Ft/kg.
Konzervet több helyen is lehet már venni. Leginkább a Bulk shopban éri meg, én is ezt használtam a curry-be: https://www.bulkshop.hu/jackfruit-konzerv

A RECEPT (2 főre)

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál repceolaj (vagy más sütőolaj, ami van otthon)
  • 1 kis vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • egy pár cm-es gyömbér
  • 2 teáskanál curry por
  • kb. 300g jackfruit (azaz egy darab Bulk shopos jackfruit konzerv tartalma lecsöpögtetve)
  • kb. 300g aprított paradicsom (konzerv vagy friss paradicsom felvágva + 2 evőkanál sűrített paradicsom)
  • 2 marék natúr kesudió (elhagyható, de nem ajánlom, mert zseniálisan jó!)
  • 100-150ml sűrű kókusztej/kókusztejszín
  • só, bors

További, opcionális fűszerek a currybe, melyekkel a megadott mennyiségben bátran kísérletezhetsz:

  • fél teáskanál őrölt koriander vagy koriandermag
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • egy csipet chilli pehely
  • 2 db babérlevél vagy 6-8 db curry levél 
  • 1 db fahéj rúd
  • fél teáskanál édes őrölt paprika
  • fél teáskanál görögszénamag
A tálaláshoz:
  • barnarizs
  • 1 lime
  • friss koriander
  • esetleg kókuszreszelék

Elkészítés:

  1. A vörös- és fokhagymát felszeletelem. A gyömbért meghámozom és lereszelem.
  2. A jackfruit-ot lecsepegtetem és kisebb darabokra vágom. Nem kell nagyon apróra.
  3. Felmelegítem az olajat egy lábasban. A vörös- és fokhagymát beleteszem és 4-5 percig pirítom közepes hőfokon.
  4. A hagymához hozzáadom a reszelt gyömbért és a fűszereket. További 1-2 percig pirítom.
  5. A lábasba teszem a jackfruit-ot, az aprított paradicsomot és a kesudiót is. Lefedve 15-20 percig főzöm közepes lángon.
  6. Hozzáadom a kókusztejszínt és további 5 percig főzöm alacsony fokozaton.
  7. Megsózom, -borsozom a curryt.
  8. Leellenőrzöm, hogy a jackfruit puhára főtt-e és ha kell, még módosítok a curry ízesítésén (fűszerekkel) vagy sűrítem (még több kókusztejjel).
  9. Barnarizzsel, lime-mal, friss korianderrel, esetleg egy kis kókuszreszelékkel tálalom.
Nem tudom megállni, hogy ne az egyik Srí Lankai naplementénkkel zárjam ... de jó lenne visszamenni 😍



Megjegyzések