A kókusz és az egres
A minap a piacon szederért sorban állva megkóstoltam az egrest és meglepődtem:
Impulzusvásároltam is rögtön belőle egy nagy adaggal és kísérletezésbe kezdtem a konyhában.
Kókusszal kombináltam és a végeredmény mesés!
A sült egres egyszerre édes és savanyú és nagyon jól illik a kókuszhoz.
A recept természetesen egészségtudatos: teljes kiőrlésű liszttel készült, cukor- és laktózmentes.
Gyerekkorom emlékei alapján valami savanyúbbra számítottam. Említett bogyócska kimondottan édes volt!
Impulzusvásároltam is rögtön belőle egy nagy adaggal és kísérletezésbe kezdtem a konyhában.
Kókusszal kombináltam és a végeredmény mesés!
A sült egres egyszerre édes és savanyú és nagyon jól illik a kókuszhoz.
A recept természetesen egészségtudatos: teljes kiőrlésű liszttel készült, cukor- és laktózmentes.
Hozzávalók (1 kenyérformához):
- 2 és 1/4 bögre zabliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- csipet só
- csipet szódabikarbóna
- csipet fahéj
- 1 bögre kókuszreszelék
- 1/2 (fél) bögre erytrit
- 2 tojás
- 1 teáskanál vanília aroma
- 3/4 bögre (kb. 180 ml) kókuszjoghurt, laktózmentes natúrjoghurt (tejjel is működnie kell, de nekem az most nem volt itthon)
- 85 g felolvasztott (laktózmentes) vaj
- 1bögre egres
- a tetejére 1-2 evőkanál erytrit és még egy kis kókuszreszelék és/vagy kókuszchips
Elkészítés
- A sütőt előmelegítem 180 C fokra. Előkészítem a kenyérformát. Én a szilikonosra esküszöm, mert azt nem kell kikenni zsiradékkal. Ha fém sütőformád van, ne felejtsd el kivajazni.
- Megmosom az egrest és lecsipkedem a kis barna szárait.
- Összekeverem a száraz hozzávalókat egy nagyobb tálban: zablisztet, sütőport, sót, szódabikarbónát, fahéjat, kókuszreszeléket és az erytritet.
- Egy másik tálban villával picit felverem a tojásokat, hozzáadom a vanília aromát és a joghurtot.
- A tojásos-joghurtos keveréket hozzáöntöm a liszteshez. Fakanállal összedolgozom. Légy nyugodt, ha ekkor még nem áll össze az egész.
- A folyékony vajat is beleöntöm a tálba. Ezzel már össze kell, hogy álljon egységes tésztává. Ha mégis maradnának száraz, lisztes részek, akkor még néhány evőkanál joghurtot adj hozzá.
- A tésztát belekanalazom a sütőformába. Az egreseket belenyomkodom az ujjammal. Jó mélyre és sűrűn rakom a gyümölcsöt, mert kb. kétszeresére fog dagadni a tészta. Ahhoz, hogy a kész sütiben is sűrű legyen az egres, a nyers tésztában szinte egymást kell, hogy érjék.
- A nyers tészta tetejét lehetőleg úgy dolgozom el, hogy ne látszódjanak ki az egresek (ehhez mélyre kell őket nyomni).
- A tésztát még megszórom erytrittel, kókuszreszelékkel és kókuszchips-szel. Ettől lesz ropogós a teteje.
- Beteszem a sütőbe. 180 fokon kezdem sütni, de 5 perc után alacsonyabb hőfokra kapcsolok. 170 fokon sütöm további 60-70 percig. Egy óra után már érdemes ellenőrizgetni, nehogy odaégjen.
Melegen és hidgen, magában, joghurttal vagy mandulavajjal is csodás. 5-6 napig eláll a hűtőben.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése