Teljes kiőrlésű epres muffin

Ezt a muffint egy kora júniusi margitszigeti piknikre készítettem. 
A recept elronthatatlan: hidegen-melegen is finom, szépen megemelkedett muffinokat eredményez :)

Az egészségtudatosság jegyében teljes kiőrlésű lisztből készült, laktózmentes és cukormentes.





Először sütöttem repceolajjal és nem bántam meg. Az olívaolajnál semlegesebb íze van és azt olvastam, magasabb a 'füstölési pontja', ami alkalmasabbá teszi a sütésre (itt egy kis wikipedia info a füstölési hőfokokról). 
Bátran használj bármilyen növényi olajat, ami neked bevált.  

Hozzávalók
(14 darab normál méretű muffinhoz)
  • 2 bögre teljes kiőrlésű zabliszt (2x240ml)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 0.5 teáskanál só
  • 0.5 bögre erytritol (100g)
  • 2 nagy, enyhén felvert tojás
  • 0.5 bögre laktózmentes tej (120 ml)
  • 0.5 bögre repceolaj vagy más, semleges ízű növényi olaj (120 ml)
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1.5 bögre szeletelt, mosott eper - friss vagy fagyasztott
  • (opcionális) 30 g cukormentes étcsoki
  • 2 evőkanál erytrit a tetejére
Elkészítés (20 perc előkészület + 30 perc sütés)
  1. Előkészítem a hozzávalókat, muffinformákat, muffinpapírokat és felszeletelem az epret.
  2. Előmelegítem a sütőt 190 Celsius fokra.
  3. Összekeverem egy nagy tálban a zablisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót és az erytritolt.
  4. Egy másik, kisebb tálban enyhén felverem villával a két tojást, hozzáadom a tejet, az olajat és a vaníliát.
  5. A lisztes tálba beleöntöm a folyékony, tojásos keveréket és jól eldolgozom. Figyelek, hogy ne maradjon benne száraz, lisztes rész. 
  6. Az így kapott tésztába beleszórom óvatosan az epret és párszor megkeverem.
  7. (Opcionális: A csokidarabkákat belekeverem a tésztába, vagy félreteszem és sütés előtt a nyers muffinok közepébe szúrok fél-fél csokikockát dekorációképpen.)
  8. A tésztát a muffinformákba kanalazom, hogy tele legyenek - de ne csorduljanak túl.
  9. 190 C fokon 30 percig sütöm a muffinokat.
Tipp: 
Ha nem fogyasztod el mindet frissen, akkor várd meg, míg kihűlnek, csak ekkor tedd őket légmentesen zárható tárolódobozba. Így pár napig megőrzik eredeti állagukat.



Megjegyzések