Teljes kiőrlésű epres muffin
Ezt a muffint egy kora júniusi margitszigeti piknikre készítettem.
A recept elronthatatlan: hidegen-melegen is finom, szépen megemelkedett muffinokat eredményez :)
Az egészségtudatosság jegyében teljes kiőrlésű lisztből készült, laktózmentes és cukormentes.
Először sütöttem repceolajjal és nem bántam meg. Az olívaolajnál semlegesebb íze van és azt olvastam, magasabb a 'füstölési pontja', ami alkalmasabbá teszi a sütésre (itt egy kis wikipedia info a füstölési hőfokokról).
Bátran használj bármilyen növényi olajat, ami neked bevált.
Hozzávalók
(14 darab normál méretű muffinhoz)
- 2 bögre teljes kiőrlésű zabliszt (2x240ml)
- 2 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 bögre erytritol (100g)
- 2 nagy, enyhén felvert tojás
- 0.5 bögre laktózmentes tej (120 ml)
- 0.5 bögre repceolaj vagy más, semleges ízű növényi olaj (120 ml)
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1.5 bögre szeletelt, mosott eper - friss vagy fagyasztott
- (opcionális) 30 g cukormentes étcsoki
- 2 evőkanál erytrit a tetejére
- Előkészítem a hozzávalókat, muffinformákat, muffinpapírokat és felszeletelem az epret.
- Előmelegítem a sütőt 190 Celsius fokra.
- Összekeverem egy nagy tálban a zablisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót és az erytritolt.
- Egy másik, kisebb tálban enyhén felverem villával a két tojást, hozzáadom a tejet, az olajat és a vaníliát.
- A lisztes tálba beleöntöm a folyékony, tojásos keveréket és jól eldolgozom. Figyelek, hogy ne maradjon benne száraz, lisztes rész.
- Az így kapott tésztába beleszórom óvatosan az epret és párszor megkeverem.
- (Opcionális: A csokidarabkákat belekeverem a tésztába, vagy félreteszem és sütés előtt a nyers muffinok közepébe szúrok fél-fél csokikockát dekorációképpen.)
- A tésztát a muffinformákba kanalazom, hogy tele legyenek - de ne csorduljanak túl.
- 190 C fokon 30 percig sütöm a muffinokat.
Tipp:
Ha nem fogyasztod el mindet frissen, akkor várd meg, míg kihűlnek, csak ekkor tedd őket légmentesen zárható tárolódobozba. Így pár napig megőrzik eredeti állagukat.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése