🍌 Természetes banánkenyér 🍌 (téné, vegán, teljes kiőrlésű, cukormentes)
Ennek a banánkenyérnek az az egyik legnagyobb érdeme, hogy cukor és édesítőszerek helyett természetes hozzávalókkal édesítettem: 2 érett banánnal és némi aprított datolyával.
Működik többféle verzióban - vegán és nem-vegán opciókat is adok meg alább. Mindegyik változat sikert szokott aratni 😊
Van, hogy egy harmadik banánt félbevágok hosszában és ezzel dekorálom. 🍌 Íme:
Az is előfordul, hogy az olaj felét tahinivel (azaz "szezámmag vajjal") helyettesítem. Erre azért vetemedek, mert egyszerűen imádom a tahinit és ha tehetném, minden ételre locsolnék belőle. 😋😋😋Ha a banánkenyérbe is teszek, akkor általában a süti tetejére is szezámmagot szórok, de ennek nincs különösebb jelentősége az esztétikumon túl 😌
Ilyenkor így fest az elkészült banánkenyér:
HOZZÁVALÓK
(1 bögre = 240 ml)
- 1 és ¾ bögre (210 gramm) teljes kiőrlésű liszt (zabliszt vagy tönkölyliszt, vagy ezek keveréke)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál chia mag beáztatva 4 evőkanál vízbe (elhagyható)
- 2 db nagyon érett banán (🍌Hogyan "gyártsunk" érett banánt? 🍌 tipp a hozzávalók listája után)
- 1/3 bögre (80 ml) napraforgó olaj vagy olíva olaj
- 2 evőkanál natúr almaszósz (VAGY 2 db tojás)
- 3-4 csapott evőkanál nádcukor VAGY kókuszvirág cukor pluszban a tésztába (ez elhagyható, sőt! szerintem nincs rá szükség, de férjecském édesszájúbb nálam és néha kéri, hogy tegyek bele egy kis cukrot is - ez a kompromisszumos mennyiség)
- 1 teáskanál vanília aroma
- néhány evőkanál növényi tej - de csak akkor, ha enélkül a tészta nem állna össze
- Opcionális extrák:
- 5-8 darab datolya apróra szeletelve ÉS/VAGY más apróra vágott aszalt gyümölcs
- 1 banán hosszában félbevágva, a tetejére dísznek
- 2 marék dió kis darabokra törve (vagy más olajos mag, szezámmag)
- Sütőforma: kb. 23 cm-es szilikon gyümölcskenyérforma
🍌Hogyan "gyártsunk" érett banánt? 🍌
Ha nincs otthon barnára és puhára érett banánod, két lehetőséged van:
a.) A közepesen érett banánt pár perc alatt megérlelheted! 10-15 percre dobd be őket a 150C fokos sütőbe, alufóliára fektetve. Addig süsd őket, amíg fekete nem lesz a héjuk. Ezután várd meg, hogy kihűljenek a banánok, préseld ki őket a héjukból és már süthetsz is velük :)
b.) Én általában kiolvasztott fagyasztott banánt használok. Ehhez kicsit előre kell gondolkodni, de nagyon jól működik. A mélyhűtő zacskóban korábban lefagyasztott banánt a hűtőben, zacskóban hagyom kiolvadni éjszaka (pulton pár óra is elég). A kiolvadt banánt, a levével együtt (tehát a zacskó teljes tartalmát) felhasználom a tésztához. Igen, elég trutyis, de hidd el, működni fog! 😌
ELKÉSZÍTÉS (kb. 15 perc munka + 55-60 perc sütési idő)
- A sütőt 200 fokra előmelegítem. Előkészítem a sütőformát. (Én ki szoktam bélelni sütőpapírral.)
- (2 evőkanál chia magot beáztatok 4 evőkanál vízbe egy kávés csészében. Félre teszem, hogy zselévé dagadjon - ez a lépés elhagyható!!)
- Összekeverem a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, sót és a fahéjat.
- 2 nagyon érett (vagy sült- vagy kiolvasztott-) banánt villával összenyomkodok egy másik tálban.
- A banánhoz hozzáadom az olajat, az almaszószt, (a beáztatott chia magot, esetleg ízlés szerint 3-4 csapott evőkanál nádcukrot) és a vanília aromát. Elkeverem.
- A folyékony hozzávalókat ráöntöm a lisztre és jól összedolgozom.
Ha nem tudod jól összedolgozni és sok marad a száraz, lisztes rész (ez leginkább attól függ, mennyire volt érett/pépes/folyós a banánod), akkor egy kis növényi tejet löttyints hozzá. - Beleszórom a tésztába az extrákat: aszalt gyümölcsöt, diót, stb.
- Az előkészített sütőformába öntöm a tésztát.
- A nyers tészta tetejét még kidíszítem néhány szem dióval vagy egy harmadik, hosszában félbevágott banánnal.
- A nyers banánkenyeret beteszem az előmelegített sütőbe. 10 percig 200 C fokon sütöm, majd lejjebb veszem 180 C fokra a sütő hőfokát és így további 45-50 percig sütöm. A teljes sütési idő tehát 55-60 perc.
Közben ne nyisd ki a sütő ajtaját! Sütheted végig 180 C fokon is, de a kezdeti magasabb hőmérséklettől egy kicsit jobban megemelkedik majd a süti. - Ha kész, hagyom a formában kihűlni, mielőtt felvágom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése